HPV-DNA τεστ: Είτε είναι θετικό, είτε αρνητικό το αποτέλεσμα μην πανικοβάλλεστε

Τι εξετάζουμε με το HPV – DNA test; Με το HPV – DNA test εξετάζουμε, αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο από τα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

HPV-DNA τεστ: Είτε είναι θετικό, είτε αρνητικό το αποτέλεσμα μην πανικοβάλλεστε

Τι σημαίνει, αν το HPV – DNA test βγει αρνητικό;
Αν το HPV – DNA test βγει αρνητικό, σημαίνει πως δεν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο από τα στελέχη του HPV. Συνεπώς, δεν είναι πιθανό να εμφανίσετε στο άμεσο μέλλον στον τράχηλό σας προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Δηλαδή αν το HPV – DNA test βγει αρνητικό δεν κινδυνεύω καθόλου;
Το αποτέλεσμα του HPV – DNA test θα μπορούσε να πει κανείς, πως είναι μια «φωτογραφία της στιγμής». Συνεπώς, αντικατοπτρίζει την κλινική σας εικόνα τη στιγμή, που ελήφθη το προς εξέταση δείγμα.

Έτσι ένα αρνητικό HPV – DNA test δεν σας εξασφαλίζει, πως δεν θα έρθετε σε επαφή με τον HPV στο μέλλον. Με δεδομένο δε, πως – σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές – το ποσοστό των σεξουαλικώς ενεργών γυναικών, που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, αγγίζει ακόμα και το 70% και πως η χρήση προφυλακτικού δεν φαίνεται να παρέχει απόλυτη προφύλαξη σε ό,τι αφορά τον HPV, είναι αρκετά πιθανό να έρθετε και εσείς σε κάποια φάση της ζωής σας σε επαφή με τον ιό, οπότε, αν υποβληθείτε σε HPV – DNA test τότε, αυτό θα βγει θετικό.

c948557ffdfc68181ae516a50b4c602e

Επομένως είμαι τελείως απροστάτευτη απέναντι στον HPV;
Η ερώτηση ανήκει στην κατηγορία των ερωτήσεων, στις οποίες είναι φαινομενικά αδύνατον να δοθεί από τον ιατρό μια απάντηση καθησυχαστική.

Πράγματι, δεν υπάρχει απολύτως αξιόπιστος τρόπος, για να παρεμποδιστεί η επαφή σας με τον ιό. Όμως οι συνέπειες τις επαφής αυτής εξαιρετικά σπάνια συνδέονται με προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή τη γονιμότητά σας.

Οι βασικοί λόγοι της «αισιοδοξίας» αυτής είναι οι εξής:
• Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται, αφού πρώτα εμφανιστούν προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να ανιχνευθούν
• Μπορείτε να θωρακιστείτε – έως ένα βαθμό – απέναντι στον HPV με το σχετικό εμβολιασμό

Πώς ανιχνεύονται οι προκαρκινικές αλλοιώσεις;
Οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας ανιχνεύονται με το test Παπανικολάου. Το test αυτό είναι ένας εύκολος και προσιτός τρόπος εντοπισμού τέτοιου είδους αλλοιώσεων.

Σε περίπτωση, που από το test Παπανικολάου προκύψουν στοιχεία, τα οποία να υποδηλώνουν, πως υπάρχει πιθανότητα να υφίστανται προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, τότε προχωράμε στην κολποσκόπηση.

Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε βιοψία από τις περιοχές του τραχήλου, που εμφανίζουν τις αλλοιώσεις. Από την εξέταση στο μικροσκόπιο των εξαιρετικά μικρών τεμαχίων, που λαμβάνουμε κατά τη βιοψία, μπορούμε να εξακριβώσουμε το βαθμό της αλλοίωσης αυτής. Η διαδικασία της κολποσκόπησης είναι κατά κανόνα ανώδυνη και εκτελείται σε οποιοδήποτε γυναικολογικό ιατρείο διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

abb036d25966599d5b9b07e8b5e771e2

Τι συμβαίνει, αν εντοπιστούν προκαρκινικές αλλοιώσεις;

  • Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το βαθμό της αλλοίωσης.
  • Με τον όρο «βαθμό» αναφερόμαστε στη «σοβαρότητα» της αλλοίωσης.

Υπάρχουν αλλοιώσεις χαμηλού βαθμού και αλλοιώσεις υψηλού βαθμού. Σε γενικές γραμμές οι αλλοιώσεις χαμηλού βαθμού αντιμετωπίζονται με τακτική παρακολούθηση με test Παπανικολάου ή κολποσκόπηση, αφού ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές μένουν στάσιμες ή αναστρέφονται αυτόματα. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να γίνει σύσταση για κρυοπηξία ή εξάχνωση με laser.

Αντίθετα, οι αλλοιώσεις υψηλού βαθμού υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν πιο «ριζική» αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει εκτομή τμήματος του τραχήλου. Η επέμβαση αυτή γίνεται υπό ελαφρά αναισθησία (τη λεγόμενη «μέθη») και συνήθως επιστρέφετε αυθημερόν στο σπίτι σας.

Φυσικά, η αντιμετώπιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων εξαρτάται από το ιστορικό της κάθε γυναίκας και είναι πάντα εξατομικευμένη. Όμως – και θα πρέπει να το τονίσουμε αυτό – η υγεία σας και η γονιμότητά σας δεν τίθεται σε κίνδυνο.

Αν το HPV – DNA test βγει αρνητικό και εμβολιαστώ, είμαι καλυμμένη;
Η απάντηση είναι, πως δεν είστε απολύτως καλυμμένη. Ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα, αν αυτός γίνει πριν από την ενδεχόμενη επαφή με τον ιό. Για το λόγο αυτό το εμβόλιο αυτό συνιστάται να χορηγείται σε νέα κορίτσια, που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές.

Επίσης ο εμβολιασμός σας καλύπτει μόνον έναντι συγκεκριμένων στελεχών του HPV – αυτών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου – ενώ δεν σας καλύπτει έναντι όλων των στελεχών.

Δηλαδή αν το HPV – DNA test βγει θετικό, δεν έχει νόημα πια να εμβολιαστώ;
Ίσως να μπορείτε να επωφεληθείτε του εμβολιασμού ακόμα και αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο από τα στελέχη του ιού, αφού το εμβόλιο θα σας προστατέψει από στελέχη, με τα οποία δεν έχετε έρθει σε επαφή.

Υπάρχουν ενέργειες στις οποίες μπορώ να προβώ εγώ, αν το HPV – DNA test βγει θετικό, ώστε να μην εντοπιστούν αλλοιώσεις;
Φαίνεται, πως η εμφάνιση αλλοιώσεων μετά από την επαφή με τον HPV, συνδέεται με την κατάσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, του συστήματος άμυνας δηλαδή του οργανισμού σας.

Έτσι ακολουθώντας έναν «υγιεινό» τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή και άσκηση, μειώνουμε κατά τι τις πιθανότητες εμφάνισης προκαρκινικών αλλοιώσεων, αφού έτσι προστατεύεται η λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης, συνιστάται η αποχή από το κάπνισμα, το οποίο θέτει σε «δοκιμασία» το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Συμπέρασμα
Αν το HPV – DNA test βγει θετικό δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε αφού:
• Μπορούμε να εντοπίσουμε προκαρκινικές αλλοιώσεις σε πρώιμο στάδιο και να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς σοβαρές συνέπειες για την υγεία και τη γονιμότητά σας.
• Με τον εμβολιασμό μπορείτε να «θωρακιστείτε» έναντι του ιού
• Ακολουθώντας έναν «υγιεινό» τρόπο ζωής, ενισχύετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved