Πώς να προφυλαχθείτε από τις αλλεργίες των γιορτών

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να αποδειχθούν δυσάρεστες σε όσους είναι αλλεργικοί, υποφέρουν από άσθμα ή από άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Πώς να προφυλαχθείτε από τις αλλεργίες των γιορτών

Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις μπορείτε να πάρετε μια σειρά από απλά μέτρα ώστε να μειώσετε στο ελάχιστο την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας εποχικής αλλεργίας. Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας συνιστά τα εξής;

στολισμός του σπιτιού μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά συμπτώματα (φτερνίσματα, ρινική καταρροή, κρίση άσθματος) στους ασθενείς με αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης. Πριν λοιπόν χρησιμοποιήσετε τα διάφορα στολίδια, φορέστε μάσκα με φίλτρο (τύπου Ν95) και καθαρίστε τα διεξοδικά με υγρό πανί. Όταν πρέπει να τα μαζέψετε, στο τέλος των εορτών τοποθετήστε τα σε κουτιά που κλείνουν ερμητικά.
-Προσοχή χρειάζεται επίσης στη χρήση τεχνητού χιονιού σε σπρέι και άλλων χημικών, καθώς μπορεί να είναι ερεθιστικά για τους αλλεργικούς.

-Το μενού των εορτών μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για τους ασθενείς με τροφικές αλλεργίες. Όλα τα γλυκά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τρουφάκια, βασιλόπιτα) και πολλά από τα φαγητά (γεμίσεις) περιέχουν ξηρούς καρπούς, αλλά και άλλα τροφικά αλλεργιογόνα, όπως γάλα και αυγά. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στο τι θα διαλέξει να φάει ο αλλεργικός ασθενής τις μέρες αυτές.
-Στα σπιτικά δείπνα, είναι ευγενικό να ρωτάμε από πριν αν οι καλεσμένοι μας έχουν τροφικές αλλεργίες, ώστε να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε πιάτα ασφαλή και για αυτούς.

-Mπορεί και τα ποτά να είναι αίτιο άσθματος ή και αναφυλαξίας. Τα θειούχα άλατα, συντηρητικά που περιέχονται στο κρασί και τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες, βερύκοκκα, κεράσια μαρασκίνο), αλλά και αλλεργιογόνα όπως το γάλα (ιρλανδική κρέμα, irish cream), το σταφύλι (κρασί) και οι ξηροί καρποί (κάποιες μπύρες), μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε ευαίσθητους ασθενείς. Κρυφά αλλεργιογόνα στο κρασί είναι επίσης το αυγό και το ψάρι, πρωτεΐνες των οποίων χρησιμοποιούνται ώστε να γίνει πιο διαυγές. Εδώ χρειάζεται μόνο προσοχή και αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου.

-Το Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια είναι μέλος της οικογένειας των φυτών του λάστιχου (latex), οπότε για όσους έχουν αλλεργία στο λάστιχο το φυτό αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο άρα καλό είναι να απομακρυνθεί από το εσωτερικό περιβάλλον ενός σπιτιού, καθώς η επαφή μπορεί να πυροδοτήσει αναφυλαξία.

-Προσοχή χρειάζεται επίσης και για αρωματικά κεριά, ποτ πουρί και αρωματικά στικ χώρου που χρησιμοποιούνται αυτό τον καιρό, καθώς προκαλούν ρύπανση της εσωτερικής ατμόσφαιρας ενός σπιτιού, η οποία ενοχλεί τους ασθενείς με αναπνευστική αλλεργία. Η χρήση απλών μη αρωματισμένων κεριών, αλλά και η οικιακή κατασκευή ποτ πουρί με ξύλα κανέλας και γαρύφαλου είναι πολύ προτιμότερη.

-Μία άλλη πηγή ενδοοικιακής ρύπανσης είναι και τα τζάκια, ειδικά όταν είναι ανοιχτά. Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να υπάρχει στο χώρο ένα παράθυρο που μένει πάντα ανοιχτό, ώστε να υπάρχει συνεχής εναλλαγή του αέρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved