Εμμηνόπαυση: Τι συμβαίνει στο σώμα μας;

Ο όρος εμμηνόπαυση, σημαίνει ακριβώς την τελευταία εμμηνορρυσία της γυναίκας. Τυπικά συμβαίνει κατά το 51ο έτος της ηλικίας και προσδιορίζει το τέλος της γόνιμης περιόδου για τη γυναίκα.

Εμμηνόπαυση: Τι συμβαίνει στο σώμα μας;

Η αλλαγή στη ζωή ή κλιμακτήριος ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία το σώμα προσαρμόζεται πριν, στη διάρκεια και μετά το τέλος της εμμηνόπαυσης. Υπάρχουν διάφορες ορμονικές αλλαγές στα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση. Έχει υπολογιστεί ότι στην ηλικία των 54 ετών οι περισσότερες γυναίκες (το 80%) έχουν ήδη εμφανίσει την τελευταία τους εμμηνορρυσία. Από την περίοδο αυτή και μετά ονομάζονται μεταεμμηνοπαυσιακές.

Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν κανονική εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται πρώιμο. Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από την ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κάποιων καρκίνων ή λόγω εγχείρησης αφαίρεσης των ωοθηκών. Σε αυτές τις γυναίκες συμπτώματα όπως θερμές εξάψεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Πολλές γυναίκες προσαρμόζονται στην καινούργια πραγματικότητα χωρίς προβλήματα. Μάλιστα μερικές νοιώθουν ανακουφισμένες μετά τον τερματισμό της μηνιαίας «κατάρας» της εμμηνορρυσίας, κυρίως εφόσον ήταν αρκετά επώδυνες και βαριές. Επίσης, νοιώθουν απελευθερωμένες από το άγχος της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Όμως υπάρχουν και γυναίκες που θεωρούν ότι αυτή η αλλαγή στη ζωή τους είναι αρκετά δύσκολη και , παρ’ όλα που μπορούν να ανακουφιστούν με την προσωπική τους προσπάθεια, πολλές χρειάζονται τη βοήθεια του γιατρού.

Ορμονικές μεταβολές
Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση ο οργανισμός της γυναίκας ακολουθεί ορμονικούς κύκλους, τις μηνιαίες περιόδου. Κάθε μήνα το επίπεδο των γυναικείων ορμονών δηλαδή, των οιστρογόνων, αυξάνεται κατά το πρώιμο στάδιο του κύκλου. Αυτή η αύξηση διεγείρει την ανάπτυξη του ωαρίου το οποίο απελευθερώνεται από τη μία από τις δύο ωοθήκες στο μέσον του κύκλου. Μετά την ωοθυλακιορρηξία μία άλλη γυναικεία ορμόνη η προγεστερόνη, διεγείρει την ανάπτυξη και πάχυνση του ενδομητρίου. Αυτή η διεργασία είναι απαραίτητη στην περίπτωση εγκυμοσύνης. Εφόσον το ωράριο δεν γονιμοποιηθεί από κάποιο σπερματοζωάριο, νεκρώνεται και το ενδομήτριο αποπίπτει ως εμμηνορρυσία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved