Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Η κύστη του θυρεογλωσσικου πόρου είναι η συχνότερη διόγκωση τραχήλου στα παιδιά (λαιμός). Πρόκειται για συγγενή ανωμαλία και οφείλεται σε παραμονή τμήματος του θυρεογλωσσικού πόρου. Δεν συνδέεται με διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Κατά την εμβρυική ανάπτυξη φυσιολογικά ο θυρεογλωσσικός πόρος εξαφανίζεται.

Στην περίπτωση παρομονής του, έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό κύστης ή και συριγγίου στην περιοχή της πρόσθιας τραχηλικής χώρα (στην πρόσθια επιφάνεια του «λαιμού», μεταξύ της γλώσσας και του θυρεοειδούς αδένα.

5yrty

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου: Πότε εμφανίζεται

Η ηλικία που εμφανίζεται συνήθως είναι τα στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής. Πρόκειται για μια διόγκωση λεία, στρογγυλή , ανώδυνη, η οποία ακολουθεί τις καταποτικές κινήσεις (μετακινείται κατα την κατάποση και κινείται προς τα άνω κατά την έξοδο της γλώσσας απο τη στοματική κοιλότητα.). Σε περίπτωση φλεγμονής διογκώνεται και παρουσίαζει ευαισθησία και κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης για την υποχώρηση της φλεγμονής.

Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου: Θεραπεία

Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική και πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και αφαίρεση της κύστης.
Ενδείκνυται απεικονιστικός έλεγχος πριν την εγχείρηση, διότι υπάρχει περίπτωση η κύστη να είναι ο μόνος λειτουργικός θυρεοειδικός ιστός στο παιδί.

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved