Τικ στα μάτια του παιδιού: Γιατί συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω;

Οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν τικ σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και όταν είναι παιδιά.

Τικ στα μάτια του παιδιού: Γιατί συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω;

Αυτά είναι ακούσιες κινήσεις των μυών, επαναλαμβανόμενες, απότομες και γρήγορες. Μπορεί να συμβούν παντού στο σώμα και διαχωρίζονται σε απλές, όπως είναι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών και σε σύνθετες, όπως πιο περίπλοκες κινήσεις και χειρονομίες.

Γενικά είναι προσωρινά και μπορεί να εξαφανισθούν από μόνα τους σε ώρες ή μήνες. Παρόλα αυτά όμως υπάρχει περίπτωση σε μερικές περιπτώσεις να είναι στο πλαίσιο μιας διαταραχής. Επίσης τα τικ διαχωρίζονται σε ακούσιες κινήσεις, όπως είναι ο βλεφαρόσπασμος, όπου το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει την μυϊκή κίνηση και σε εκούσιες, όπου με κάποια προσπάθεια μπορεί να ελαττωθεί ή να εξαφανισθεί η κίνηση, όπως είναι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.

tik sta matia paidioy

Τικ στα μάτια: Αίτια

Περίπου 25 % των παιδιών εμφανίζουν κάποιο είδος τικ, είναι πιο συχνά στα αγόρια από τα κορίτσια. Μπορεί να εμφανιστούν από έλλειψη ύπνου, στρες, κούραση, άγχος, διατροφικές ανεπάρκειες, κούραση των οφθαλμών, αλλεργίες. Συνήθως η αιτία του όμως παραμένει άγνωστη.

Επίσης μπορεί να εμφανιστούν από ερεθισμό των οφθαλμών, από κάποιο είδος επιπεφυκίτιδας, από βλεφαρίτιδα, από ξηροφθαλμία ή και ευαισθησία στο φως. Ακόμα και διαθλαστικά προβλήματα (μυωπία, υπερμετρωπία) μπορεί να προκαλέσουν τικ, όπως το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων.

Πολύ σπάνια σε χρόνιες περιπτώσεις ενός τικ, η αιτία μπορεί να είναι και κάποιο νευρολογικό πρόβλημα. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα της πάθησης.

Τικ στα μάτια: Θεραπεία

Τις πιο πολλές φορές τα τικ των ματιών δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν τους γονείς. Τα πιο πολλά τικ στην παιδική ηλικία εξαφανίζονται από μόνα τους. Είναι σημαντικό να μην δοθεί πολλή σημασία, διότι μόνο αυτή η συμπεριφορά μπορεί να στρεσάρει περισσότερο το παιδί και να χειροτερέψει το τικ.

Μειώνοντας το άγχος, η καλή ξεκούραση του παιδιού και καλή διατροφή μπορούν να μειώσουν το τικ. Σε επιμονή του τικ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή εάν συνοδεύεται με κάποιο άλλο σύμπτωμα, καλό είναι να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο για να εξετάσει το παιδί και να κρίνει εάν χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση ή θεραπεία.

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον οφθαλμίατρο του Mothersblog ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved