Ρινορραγία: Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης όταν ανοίγει η μύτη του παιδιού σας

Ρινορραγία ή επίσταξη είναι η αιμορραγία από την μύτη, που προέρχεται, είτε από κάποια τοπική βλάβη, είτε από άλλη γενικότερη νόσο.Η ρινορραγία είναι σύμπτωμα το οποίο παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις.

Ρινορραγία: Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης όταν ανοίγει η μύτη του παιδιού σας

Στα παιδιά είναι συχνότερη, αλλά εμφανίζεται και στους εφήβους.

Στις ηλικίες αυτές σπάνια είναι επικίνδυνη. Η σοβαρότητα της ρινορραγίας αυξάνεται με την ηλικία. Υπολογίζεται ότι 15% των παιδιών παρουσιάζουν επίσταξη, εξ αυτών μόλις το 1% χρειάζεται αντιμετώπιση από τον ιατρό.

Τα αγόρια προσβάλλονται συχνότερα από τα κορίτσια και η επίσταξη είναι συχνότερη τους χειμερινούς μήνες, λόγω της χαμηλής υγρασίας και ξηράς θέρμανσης, αλλά και το καλοκαίρι λόγω αυξημένης θερμοκρασίας και ζέστης.

Η αιμορραγία προέρχεται συνήθως από την πρόσθια μοίρα του διαφράγματος. Τοπικά αίτια, είναι ο τραυματισμός, τα ξένα σώματα, οι φλεγμονές κ.α, αλλά μπορεί να είναι και ιδιοπαθής.

8568568568568

Σκοπός της θεραπείας είναι να επισχεθεί η αιμορραγία.
• Το παιδί πρέπει να κάθεται με ελαφρά κλίση του σώματος προς τα εμπρός, ώστε το αίμα να εξέρχεται από την μύτη και να αποφεύγεται η κατάποσή του.
• Η επίσχεση της ρινορραγίας επιτυγχάνεται εάν πιεσθεί το πτερύγιο της μύτης (το μαλακότερο τμήμα της μύτης και όχι στο οστό για 10 λεπτά και το παιδί να αναπνέει από το στόμα)
• Μπορεί να βοηθήσει η τοποθέτηση πάγου επί της ράχης της ρινός (τυλιγμένο σε μια πετσέτα)

568585678568456874568745

Στις περιπτώσεις που :
η αιμορραγία από την μύτη είναι μεγάλη -τα επεισόδια είναι συχνά -προέρχεται μετά απο χτύπημα στο κεφάλι -δεν σταματά (διάρκεια >10-15 λεπτά) – το παιδί ζαλίζεται-υπάρχει αίμα και σε άλλα σημεία του σώματος π.χ στα ούρα- τότε ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζεται άμεσα από τον ΩΡΛ ιατρό (μπορεί να χρειαστεί πωματισμός ή και καυτηριασμός και περαιτέρω λεπτομερής έλεγχος). Σπάνια στα παιδιά χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση με εισαγωγή στο νοσοκομείο.

88886786586785

Στα μέτρα προφύλαξης (μετά από επεισόδιο ρινορραγίας) συνιστάται στο παιδί:

• Να μην σκαλίζει την μύτη του (καλό είναι να κόβονται συχνά τα νυχάκια το χεριών του) και να μην την φυσά δυνατά.
• Να μην του δίνουμε ουσίες φαρμακευτικές που περιέχουν ακετυλοσαλικιλικό οξύ (π.χ ασπιρίνη)
• Όταν πταρνίζεται πρέπει να έχει ανοιχτό το στόμα.
• Να αποφεύγει την έντονη άσκηση/γυμναστική (τρέξιμο και πολλές ώρες στον ήλιο)
• Ακόμα πρέπει να αποφεύγει τα ζεστά φαγητά και ροφήματα, όπως και τα ζεστά μπάνια (μπορεί να υποτροπιάσει η ρινορραγία)

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved