Υπάρχει σχέση μετά την απιστία; Δείτε πώς μπορείτε να σώσετε τον γάμο σας!

Η απιστία λειτουργεί επιβαρυντικά στη σχέση. Η απατημένη σύντροφος αισθάνεται προδομένη και αδικημένη. Νιώθει προσβεβλημένη, μειωμένη και ότι δεν αξίζει ως γυναίκα.

Υπάρχει σχέση μετά την απιστία; Δείτε πώς μπορείτε να σώσετε τον γάμο σας!

«...Είμαι 45 ετών, δέκα χρόνια παντρεμένη, ο σύζυγός μου είναι 50 ετών και έχουμε δυο κόρες 12 και 14 ετών. Τον τελευταίο χρόνο με το σύζυγο έχουμε συχνούς καβγάδες, νομίζω ότι δε με καταλαβαίνει, έχουμε αποξενωθεί. Στα πρώτα χρόνια του γάμου μας ήταν πολύ διαφορετικός, πιο γλυκός και κάναμε πιο συχνά σεξ. Πριν από τρεις μήνες, ψάχνοντας τυχαία τα μηνύματα στο κινητό του ανακάλυψα ότι είχε εξωσυζυγική σχέση. Δεν ξέρω μήπως συνεχίζει ακόμη αυτή τη σχέση. Εκείνος ισχυρίζεται πώς όχι. Μου λέει ότι αισθάνεται ότι είμαι ψυχρή απέναντί του και ότι δεν του έχω εμπιστοσύνη. Συχνά έχουμε εντάσεις και διαφωνίες, κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Η σεξουαλική μας ζωή δεν είναι και η καλύτερη. Εκείνος με προσεγγίζει ερωτικά αλλά όχι τόσο συχνά όσο στα πρώτα χρόνια του γάμου. Νιώθω πολύ δυσάρεστα συναισθήματα τελευταία. Είμαι κλεισμένη στον εαυτό μου, στεναχωρημένη και θυμωμένη, νιώθω αδικημένη. Δεν θέλω να χωρίσω αλλά δεν ξέρω και τι μπορώ να κάνω για να βελτιωθεί ο γάμος μου...»

Coupleaffaircounselling

Πολλά ζευγάρια μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη σχέση τους ανεξάρτητα αν βρίσκονται στους πρώτους μήνες ή μετά από αρκετά χρόνια. Ιδιαίτερα τα παντρεμένα ζευγάρια μπορεί να «βασανίζονται» από τη ρουτίνα και τη φθορά καθώς τα χρόνια περνούν. Μια απιστία μπορεί να έχει πολλές συνέπειες για ένα γάμο. Κυριαρχεί το ψέμα, η επικοινωνία εμποδίζεται και ο ένας σύζυγος κατηγορεί τον άλλο. Η εμπιστοσύνη που έχει ο ένας για τον άλλο κλονίζεται και ο εγωισμός του καθενός μεγεθύνεται.

Η απιστία λειτουργεί επιβαρυντικά στη σχέση. Η απατημένη σύντροφος αισθάνεται προδομένη και αδικημένη. Νιώθει προσβεβλημένη, μειωμένη και ότι δεν αξίζει ως γυναίκα. Μπορεί να νιώθει σοκαρισμένη και να βρίσκεται σε άρνηση, να αδυνατεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. Θυμώνει με τον εαυτό της αλλά και με το σύζυγο που την πλήγωσε. Μπορεί να απορεί για ποιο λόγο συνέβη η απιστία και να κατηγορεί τον εαυτό της, να ρίχνει το φταίξιμο πάνω της. Ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει αυτό το γεγονός στο γάμο της και μήπως υπάρχει το ενδεχόμενο χωρισμού.

Γιατί η απιστία μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα!

Από την άλλη πλευρά όμως, μια απιστία πολλές φορές δεν είναι ισοδύναμη με το ότι ένα γάμος είναι καταδικασμένος και πρέπει να τελειώσει. Μια απιστία μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ο κάθε σύζυγος να δει τα δικά του λάθη πιο καθαρά και να προβεί σε αλλαγές στη συμπεριφορά ώστε ο γάμος να βελτιωθεί. Ο κάθε σύντροφος είναι χρήσιμο να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Μια απιστία δεν αρκεί να γκρεμίσει μια σχέση ή ένα γάμο με δυνατά θεμέλια.

Όσον αφορά τους καβγάδες, δεν είναι σπάνιοι στα ζευγάρια και δεν πρέπει μόνο να αντιμετωπίζονται σαν καταστάσεις που ισοδυναμούν με πρόβλημα στη σχέση. Οι καβγάδες είναι πιθανό να κρύβουν από πίσω την επιθυμία των συντρόφων για καλύτερη επικοινωνία και τη διεκδίκηση μιας αλλαγής, μιας καλυτέρευσης της σχέσης. Αντίθετα, η σιωπή, που φαίνεται ως μη έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων μπορεί να επιφέρει αποξένωση και νέκρωση της σχέσης.

Ο διάλογος, που δεν περιλαμβάνει εκρήξεις οργής και τάσεις αλληλοκατηγόριας, έχει θετική επίδραση. Στόχος δεν είναι να χρεωθεί ο ένας από τους δύο συντρόφους αλλά και οι δύο να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στην επίλυση των δυσκολιών που υπάρχουν. Μέσω της επικοινωνίας ο καθένας θα εντοπίσει τα δικά του σφάλματα και μαζί με τον άλλο, σαν δυάδα, θα επαναπροσδιορίσουν τη σημασία και την αξία της σχέσης τους. Κάθε πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί εφόσον και οι δύο σύντροφοι το επιθυμούν!

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved