Γιατί τα παιδιά πρέπει να φορούν προστατευτικά γυαλιά για τον ήλιο ακόμα και τον χειμώνα!

Ο οφθαλμίατρος του Mothersblog, συμβουλεύει!

Γιατί τα παιδιά πρέπει να φορούν προστατευτικά γυαλιά για τον ήλιο ακόμα και τον χειμώνα!

H δημιουργία του δείκτη UV από την Αμερικανική Εταιρεία προστασίας περιβάλλοντος και από τον Εθνικό τους φορέα Καιρού, έχει ευαισθητοποιήσει παγκοσμίως τους ανθρώπους για τις επιπτώσεις της UV ακτινοβολίας στον άνθρωπο.

Γνωρίζετε όμως ότι εκτός από την UV ακτινοβολία υπάρχουν και άλλες ακτινοβολίες από τον ήλιο που μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο;

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον οφθαλμό, όπως καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς, πτερύγιο, φωτοκερατίδα. Νέες μελέτες αναδεικνύουν πως η υψηλής ενεργείας ορατή ακτινοβολία του ηλίου (ΗΕV- high energy visible radiation), η οποία ονομάζεται και μπλε φως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εκφύλιση στης ωχράς.

O πληθυσμός με χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, όπως και βιταμίνης C, φαίνεται να είναι σε υψηλότερο κίνδυνο αμφιβληστροειδικής βλάβης. Για να προστατέψετε τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία, τα γυαλιά πρέπει να μπλοκάρουν το 100 % της UV ακτινοβολίας και το μεγαλύτερο ποσοστό από της HEV. Και τα παιδιά χρειάζονται προστασία των ματιών τους από τον ήλιο, ακόμα περισσότερο από τους ενήλικες. Ο κίνδυνος βλάβης είναι συσσωρευτικός, δηλαδή ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο εκτιθόμαστε στον ήλιο κατά τη διάρκεια των χρόνων ζωής μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τον ήλιο, μιας και αυτά περνάνε περισσότερο χρόνο έξω από τι οι ενήλικες. Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πως η μισή ποσότητα από την έκθεση ενός ατόμου στον ήλιο, συμβαίνει μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Επίσης τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε αμφιβληστροειδική βλάβη από την UV ακτινοβολία. Για αυτό πρέπει να προστατεύεται τα μάτια των παιδιών σας από γυαλιά καλής ποιότητας.

Τα γυαλιά ηλίου είναι πολύ σημαντικά ακόμα και τον χειμώνα.

Για παράδειγμα σε χιονισμένες περιοχές αντανακλούνται το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας μεγαλώνοντας τον κίνδυνο βλάβης. Ακόμα και σε σκιά χρειάζεται προστασία. Η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται σε όλες τις επιφάνειες των κτιρίων, των δρόμων και άλλων επιφανειών.

Eαν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα και χρώμα μαλλιών επίσης χρειάζεται να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά. Μπορεί να έχετε μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, αλλά η ακτινοβολία βλάπτει τους οφθαλμούς. Για αυτό μην ξεγελιέστε γενικά από την εποχή! Όσο υπάρχει ήλιος, η ακτινοβολία του είναι βλαβερή. Προστατέψτε τα αγγελούδια σας από νωρίς!

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον οφθαλμίατρο του Mothersblog ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved