Γιατί το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία

Η συνήθεια να πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες (30 βαθμούς Κελσίου) ενδέχεται να κρύβει κινδύνους για την υγεία.

Γιατί το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι κατά το πλύσιμο των ρούχων δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια στις χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στις επόμενες πλύσεις.

Εστία μικροβίων είναι τα εσώρουχα, κατά το πλύσιμο των οποίων απελευθερώνονται στο νερό πλήθος κολοβακτηριδίων τα οποία δεν σκοτώνονται στις χαμηλές θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, συνιστούν να γυρίσουμε ξανά τον διακόπτη του πλυντηρίου τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, υποστηρίζουν ότι τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε νερό θερμοκρασίας 55 - 60°C, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών. Για την προστασία από τις αλλεργίες, ακόμα και οι κουρτίνες πρέπει να είναι από υφάσματα που μπορεί να πλυθούν σε καυτό νερό (60 βαθμούς Κελσίου).

Εάν θέλει κάποιος να πλύνει τα ρούχα του στους 40 βαθμούς, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κι ένα αντιβακτηριακό υποχλωριώδες προϊόν, που θα αντέχει το πλυντήριο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το πλύσιμο των βρεφικών και νηπιακών ρούχων, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών αυτής της ηλικίας δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί και είναι ευάλωτα σε μικρόβια και ιούς. Γι αυτό και οι παιδίατροι τονίζουν ότι τα παιδικά ρούχα τουλάχιστον έως την ηλικία των 3 ετών θα πρέπει να πλένονται χωριστά από αυτά των ενηλίκων (γιατί μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια από τα ρούχα των μεγάλων) και σε θερμοκρασίες 60 βαθμών και άνω!

Απαραίτητο είναι επίσης να πλένετε τις πετσέτες της κουζίνας σε υψηλές θερμοκρασίες, γιατί μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια από λαχανικά, άψητα κρέατα και πουλερικά.

Τέλος, να μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το πλυντήριο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα με καυτό νερό–βάζοντας ένα πρόγραμμα στους 90-95 βαθμούς Κελσίου χωρίς ρούχα – ώστε να αποβάλλονται η τυχόν μούχλα, βακτήρια και υπόλοιπα απορρυπαντικών και μαλακτικών προϊόντων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved