Έλεγχος ανίχνευσης νεογνικής βαρηκοΐας. Μάθετε τα πάντα από τον ωριλά-χειρούργο του Mothersblog

Είναι σημαντικό και απαραίτητο πλέον, να ελέγχουμε την ακοή του παιδιού μας, από τη γέννηση.

Έλεγχος ανίχνευσης νεογνικής βαρηκοΐας. Μάθετε τα πάντα από τον ωριλά-χειρούργο του Mothersblog

Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα πολύτιμο εργαλείο, για την ανίχνευση νεογνικής βαρηκοΐας και αυτό είναι οι Ωτοακουστικές εκπομπές. Πρόκειται λοιπόν για ήχους χαμηλής έντασης που προέρχονται από την ακέραιη και φυσιολογική λειτουργία του κοχλία (ο κοχλίας είναι το όργανο ακοής του έσω ωτός).

1. Πότε πρέπει να γίνεται ο έλεγχος ακοής των νεογνών;

Ο έλεγχος πρέπει ιδανικά να πραγματοποιείται το πρώτο τρίμηνο της ζωής του παιδιού, γιατί τότε το παιδί είναι πιο ήσυχο και συνεργάσιμο για την εξέταση, όπως και επίσης μας δίνεται πολύτιμος χρόνος για να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά προβλήματα ακοής σε παιδάκια που μπορεί να συναντήσουμε.

2. Πώς ακριβώς γίνεται ο έλεγχος ακοής στο παιδί μας;

Η εξέταση πραγματοποείται στο χώρο του ιατρείου, σε ήρεμο περιβάλλον, ακόμα και να κοιμάται το παιδί. Τοποθετούμε ένα βύσμα σιλικονούχο στα αυτάκια του (στον έξω ακουστικό πόρο, σαν ωτοασπίδες) και ξεκινά η εξέταση δίνοντας ένα ήχο χαμηλής έντασης , εναλλάξ στα δύο αυτάκια. Η εξέταση είναι pass/ refer. Διαρκεί μόλις 40 δευτερόλεπτα και εξαρτάται αν το παιδί μας είναι λίγο ανήσυχο ή όχι. Ιδανικά πραγματοποιείται κατά την διάρκεια ύπνου του ή κατά την διάρκεια σίτισής του.

3. «Είναι επώδυνη εξέταση για το παιδί μου;»
Πρόκειται για μια ανώδυνη και όχι χρονοβόρα εξέταση και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στο παιδί.

4. «Αφού εγώ νομίζω πως με ακούει το παιδί μου,γιατί να την κάνω την εξέταση;»

Μπορούμε με την εξέταση να εντοπίσουμε παιδάκια και με μικρό βαθμό βαρηκοΐας, αλλά και παιδάκια με ετερόπλευρη βαρηκοΐα, καταστάσεις που δεν γίνονται αντιληπτές από τους γονείς.

5. «Αν δεν είναι επιτυχής η εξέταση, δεν ακούει το παιδί μου;»

Αν στη πρώτη εξέταση το παιδί μας , δεν περάσει τις ωτοακουστικές εκπομπές, δεν σημαίνει πως δεν ακούει. Υπάρχει περίπτωση να έχει υγρό στο μέσο ους (επειδή είναι κρυωμένο, ή λόγω παραμονής αμνιακού υγρού από τη γέννηση στο μέσο ούς), οπότε την επαναλαμβάνουμε σε 2 εβδομάδες.

Όταν και τότε δεν είναι επιτυχής , παραπέμπουμε το παιδί για μια πιο εξειδικευμένη εξέταση το ABR(ακουστικά προκλητά δυναμικά). Πρόκειται για μια πιο λεπτομερής/τοπογραφική εξέταση που ελέγχει το κοχλιακό νεύρο (ακουστικό νεύρο) από το κοχλία μέχρι τον κροταφικό λοβό(υπεύθυνο τμήμα του εγκεφάλου για την ακουστική πληροφορία). Σε αυτήν την εξέταση παραπέμπονται τα παιδάκια που δεν έχουν επιτυχή αποτελέσματα μετά από 2 εξετάσεις με ωτοακουστικές εκπομπές και τα παιδάκια που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για το ακουστικό σύστημα.

6. Υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, που μπορεί να επηρεάζουν την ακοή του παιδιού μου;

Ένα λεπτομερές ιστορικό από τους γονείς μας βοηθά στον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου, όπως χαμηλό βάρος γέννησης <1500γρ, θετικό κληρονομικό οικογενειακό ιστορικό βαρηκοΐας, ίκτερο με τιμή χολερυθρίνης>18mg/dl, λήψη ωτοτοτιξικών φαρμάκων κτλ. Αν το παιδί μας παρουσιάζει παράγοντες κινδύνου, είμαστε πιο ενδελεχείς και μετά τον έλεγχο με ωτοακουστκές εκπομπές το παραπέμπουμε και για ακουστικά προκλητά δυναμικά (ABR), ώστε να έχουμε μια πιο λεπτομερής συνολική εικόνα του ακουστικού συστήματος (όχι μόνο του κοχλία που ελέγχουμε με τις ωτοακουστικές εκπομπές).

7. «Αν το παιδί μου περάσει την εξέταση πρέπει να την επαναλάβει κάποια στιγμή;»

Αν έχουμε επιτυχή αποτελέσματα από την εξέταση των ωτοακουστικών εκπομπών, δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε. Πληροφορούμε τους γονείς για την ακουστική συμπεριφορά του παιδιού τους κατά την διάρκεια των χρόνων και συστήνουμε στην ηλικία των 6 ετών (λίγο πριν την έναρξη α¨δημοτικού) να πραγματοποιείται τυμπανόγραμμα και τονικό ακοόγραμμα (απλή εξέταση που χρειάζεται την συνεργασία του παιδιού), για να είναι ομαλότερη η είσοδος του στα σχολικά χρόνια , μπορεί να βρούμε παιδάκια με υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων και υγρό στο μέσο ούς, που μας προκαλεί μια μη μόνιμη βαρηκοΐα (εκκριτική ωτίτιδα).

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να μιλούν, αρκεί να μπορούν να ακούν. Μας δίνεται η δυνατότητα λοιπόν να βρίσκουμε εκείνα τα νεογνά με προβλήματα ακοής και να μπορούμε να τα βοηθήσουμε την καταλληλότερη περίοδο (το πρώτο έτος ζωής είναι σημαντικό για τη λήψη- επεξεργασία ακουστικών ερεθισμάτων από το κροταφικό λοβό του εγκεφάλου) ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ακοής και λόγου στην διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Σεφερλής Φωκίων
Ω.Ρ.Λ-Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, ενηλίκων και παίδων
Λ. Κουντουριώτου 158
Ρέθυμνο-Κρήτη
www.fokionseferlis.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved