Ερεθισμένα μάτια παιδιών αλλά όχι κόκκινα. Τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε;

«Βλέπω τα μάτια του παιδιού μου ερεθισμένα, αλλά δεν είναι κόκκινα. Είναι κάτι σοβαρό; Τι πρέπει να κάνω;»

Ερεθισμένα μάτια παιδιών αλλά όχι κόκκινα. Τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε;

Η αιτιολογία για τον ερεθισμό των ματιών των παιδιών, όπου τα, μάτια δεν είναι κόκκινα, συχνά μπορεί να αναγνωρισθεί και από το ιστορικό του παιδιού.

Οι πιο συχνές αιτίες είναι οι εξής:

Ιδιοπαθής: Μερικά παιδιά είναι γενικά πιο ευαίσθητα στο φως απ'ότι είναι άλλα. Συνήθως ανοιγοκλείνουν έντονα τα μάτια τους σε έντονο φως και μπορεί να θέλουν να φορούν και γυαλιά ηλίου.

Βλεφαρίτις/ξηροφθαλμία: Βλεφαρίτις είναι μια πάθηση όπου οι αδένες των βλεφάρων δεν λειτουργούν σωστά. Τα χείλη των βλεφάρων είναι συνήθως ελαφρώς υπεραιμικά και με εφελκίδες σαν κρούστα. Αυτό προκαλεί αστάθεια στα δάκρυα του ματιού με συνέπεια αυτά να εξαχνώνονται πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Το μάτι έτσι είναι ερεθισμένο και το παιδί ανοιγοκλείνει τα μάτια του πιο πολλές φορές.

Αλλεργία των ματιών: Το κυρίως σύμπτωμα είναι η φαγούρα. Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να εκφράσει αυτή την ενόχληση, πολύ πιθανό να είναι αλλεργία. Σε πιο μικρά παιδιά παρατηρείται να τρίβει τα μάτια του πολύ συχνά. Αρκετά παιδιά με αλλεργίες στα μάτια έχουν και άλλες αλλεργίες, όπως αναπνευστικό αλλεργικό πρόβλημα ή έκζεμα.

Οφθαλμικά τικ: Είναι συχνά κατά την παιδική ηλικία. Αυτά συμβαίνουν συνήθως και στα δύο μάτια, όπου το παιδί βλεφαρίζει σφίγγοντας πιο δυνατά τα μάτια του. Δεν παραπονιούνται για ερεθισμό των ματιών τους και τα μάτια τους δεν είναι κόκκινα. Τα πιο πολλά τικ είναι καλοήθη και συχνά με την πάροδο του χρόνου ξεπερνιούνται. Περισσότερη προσοχή χρειάζεται όταν το παιδί έχει και άλλα συνοδά συμπτώματα, όπως διαταραχές στην ομιλία ή κινητικά τικ.

Επίσης πρέπει να ξεχωρίζεται από τον μυικό σπασμό στο μισό μέρος του προσώπου του παιδιού, όπου μπορεί να συνοδεύεται από κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.

Δημήτρης Ψαρράκος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
email : dpsarrakos@gmail.com

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στον οφθαλμίατρο του Mothersblog ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved