Σβήστε τις ευρυαγγείες!

Σβήστε τις ευρυαγγείες!

Ο Δρ. Νικόλαος Τσεκούρας, στις 14/11/2015, συμμετείχε στην 4η Επιστημονική Αγγειολογική Ημερίδα που διοργάνωσε η Γ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου "Η Σωτηρία", ως Ομιλητής, στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Θεραπευτική αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας κάτω άκρων". Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε την χρήση του laser σε αισθητικές επεμβάσεις αντιμετώπισης ευρυαγγειών.

Σβήστε τις ευρυαγγείες!

Εμείς στα πλαίσια της ημερίδας συναντήσαμε τον Δρ. Νικόλαο Τσεκούρα και μας απάντησε στα ερωτήματα μας σχετικά με τις ευρυαγγείες.

Τι είναι οι ευρυαγγείες και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

Με τον όρο ευρυαγγείες εννοούμε τις μικρές κόκκινες, μωβ ή μπλε φλέβες, οι οποίες διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Η αιτία που εμφανίζονται είναι η αυξημένη πίεση μέσα στις μικρές φλέβες, οι οποίες για τον λόγο αυτό διατείνονται. Oι ευρυαγγείες συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα υγείας και δεν πρέπει να συγχέονται με τους κιρσούς καθώς οι ευρυαγγείες είναι μικρότερες σε μέγεθος, δεν προεξέχουν του δέρματος και είναι πιο επιφανειακές.

Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η εμφάνισή τους ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα αίτια, όπως πχ οι ορμονικές διαταραχές (π.χ στην περίοδο της εφηβείας/ εγκυμοσύνης) ή ο συνολικός τρόπος ζωής, (π.χ καθιστική ζωή, απουσία άσκησης, κάπνισμα, κακή διατροφή κ.α). Τα πιο συχνά σημεία που εμφανίζονται είναι το πρόσωπο και τα πόδια ενώ εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στον γυναικείο πληθυσμό.

Οι ευρυαγγείες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές αλλά όταν παρουσιάζονται συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνουν συνήθως το ενοχλητικό αίσθημα βάρους στα πόδια, τον κνησμό, τις κράμπες την νύχτα ή το ήπιο οίδημα στην περιοχή των αστραγάλων. Αν το πρόβλημα είναι αρκετά εμφανές μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογία του ασθενούς και συνολικά την προσωπική-κοινωνική του ζωή.

Η υπερηχογραφική χαρτογράφηση και η σημασία της

Αφού παρουσιάστηκαν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο δερματικό laser, στην ομιλία, τονίστηκε η μεγάλη σημασία της υπερηχογραφικής χαρτογράφησης του φλεβικού συστήματος, ακόμα και στα αρχικά στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας, όπου ο κυριότερος λόγος προσέλευσης του ασθενούς στον Αγγειοχειρουργό είναι το αισθητικό πρόβλημα που συνοδεύει την πάθηση.

Η διάγνωση και η περαιτέρω αντιμετώπιση των ευρυαγγειών προϋποθέτει τον έλεγχο της κατάστασης του ασθενούς μέσω του triplex φλεβών. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν όσοι ασθενείς έχουν μικρής έκτασης ευρυαγγείες στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού.

Ποιες οι θεραπείες των ευρυαγγειών;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, όπως η σκληροθεραπεία, η σκληροθεραπεία με αφρό, το δερματικό Laser και η θερμοπηξία (RF), οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η σκληροθεραπεία επιτυγχάνει την εξάλειψη των ευρυαγγειών με έγχυση σκληρυντικών ουσιών, η οποία πραγματοποιείται με μια λεπτή βελόνα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη για τον ασθενή με μόνη εξαίρεση μια μικρή ενόχληση που μπορεί να προκληθεί την στιγμή της έγχυσης της ουσίας.

Η σκληροθεραπεία με αφρό αποτελεί μια παραλλαγή της κλασσικής σκληροθεραπείας, όπου η σκληρυντική ουσία παίρνει την μορφή αφρού πριν την έκχυσή της στην παθολογική φλέβα. Η τεχνική αυτή κατορθώνει να πολλαπλασιάσει τη δράση του φαρμάκου μέσα στην φλέβα.

Η χρήση δερματικού Laser αποτελεί μια σύγχρονη θεραπεία που βρίσκει εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στην αντιμετώπιση των δικτυωτών φλεβών, π.χ δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά καθώς οι συγκεκριμένες φλέβες είναι πιο βαθιές, σε σχέση με τις ευρυαγγείες και η ακτινοβολία Laser δεν μπορεί να φθάσει στο σημείο που βρίσκονται.

Καταλήγουμε λοιπόν πως το δερματικό laser δεν μπορεί να αποτελέσει την κατάλληλη θεραπεία για την εξάλειψη των ευρυαγγειών ,ως μεμονωμένη θεραπεία.

Η θερμοπηξία αποτελεί την πιο πρόσφατη από τις τεχνικές για την εξάλειψη των ευρυαγγειών με εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως στις ευρυαγγείες μικρής διαμέτρου. Πρόκειται για μέθοδο που ολοκληρώνεται σε σύντομο χρόνο και είναι συνήθως ανεκτή από τους περισσότερους ασθενείς.

Πλεονέκτημα της μεθόδου αποτελεί το γεγονός πως μπορεί να προγραμματιστεί χωρίς περιορισμούς, κάθε εποχή του χρόνου (δεν απαιτείται ειδική προφύλαξη από τον ήλιο). Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών ή βλαβών στο δέρμα καθώς χρησιμοποιείται σε κάθε τύπο δέρματος, ακόμα και σε ευαίσθητα σημεία , όπως το πρόσωπο.

Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μιας συσκευής θερμοπηξίας, η οποία παράγει κύματα υψηλής συχνότητας (4MHz)και μέσω μιας λεπτής βελόνας αποδίδεται θερμική ενέργεια στην φλέβα, προκαλώντας εστιασμένη θερμοπηξία.

Όπως παρουσιάστηκε, στα πλαίσια της ομιλίας, υπογραμμίστηκε ακόμα ότι το πρόβλημα των ευρυαγγειών πρέπει να εξετάζεται ως μέρος ενός συνολικού προβλήματος, αυτό της φλεβικής ανεπάρκειας.

Ο Δρ. Τσεκούρας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη στοχευμένης θεραπείας των παθολογικών φλεβών, βασιζόμενοι στην λεπτομερή υπερηχογραφική χαρτογράφηση, και ότι το δερματικό laser αποτελεί απλά έναν από τους κρίκους της θεραπευτικής αλυσίδας της φλεβικής ανεπάρκειας, συνήθως τον τελευταίο.

Τσεκούρας Νικόλαος MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute (Toledo, Ohio) University of Michigan (Ann Arbor) – USA. Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr  , ή καλέστε στο 6977459886

38.49 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ADIDAS ΓΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ - ΓΚΡΙ
20.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ - ΧΑΚΙ
38.70 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Υπνόσακος Αμάνικος Σχέδιο 50 Ρόζ Baby Oliver
19.96 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Sigikid Τσάντα γυμναστηρίου Πριγκίπισσα
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μεγάλη Εβδομάδα: Τι μπορούμε να διδάξουμε στο παιδί μας

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι μπορούμε να διδάξουμε στο παιδί μας

Μεγάλη Εβδομάδα, αφορμή να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για τον πόνο,…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μαθήματα ζωής: 10 κακά παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας (vid)

Μαθήματα ζωής: 10 κακά παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας (vid)

Αναρωτιέστε που έμαθε το παιδί σας «κακές λέξεις»;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Βίκυ Καγιά: Φωτογραφίζει τον άντρα και τον γιο της – Δείτε τη φωτο  (pics)

Βίκυ Καγιά: Φωτογραφίζει τον άντρα και τον γιο της – Δείτε τη φωτο (pics)

Η φωτογραφία με τον άντρα και τον γιο της έριξε το Instagram!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Έχετε νεογέννητο στο σπίτι και ο άνδρας σας έχει γενειάδα; Δείτε γιατί πρέπει να ανησυχείτε

Έχετε νεογέννητο στο σπίτι και ο άνδρας σας έχει γενειάδα; Δείτε γιατί πρέπει να ανησυχείτε

Μήπως ο άνδρας σας έχει γενειάδα;
Διάβασε τη συνέχεια
PlusQueen

Best of DPG network

MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies