«Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν»: Πέντε μητέρες εξομολογούνται

Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει στη μητέρα την καλύτερη γέφυρα για να περάσει από την εγκυμοσύνη στη μητρότητα. Θηλάζοντας το μωρό της μαθαίνει τι συνήθειές του, έχει την ευκαιρία να το κρατά αγκαλιά για πολλές ώρες και να παίρνει από αυτό τα αισθητικά ερεθίσματα που θα την κάνουν να έχει αρκετό γάλα για να αισθάνεται πληρότητα.

«Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν»: Πέντε μητέρες εξομολογούνται

«Δεν μπορώ να θηλάσω»

Πολλές είναι οι γυναίκες που μετά τη γέννηση του μωρού τους λένε τη φράση «Δεν μπορώ να θηλάσω». Στην προκειμένη περίπτωση όμως, όπως και σε πολλές άλλες, δεν υπάρχει «Δεν μπορώ», υπάρχει «Δεν θέλω».

Σύμφωνα με την παιδίατρο και την πιστοποιημένη σύμβουλο μητρικού θηλασμού δρ. Άννα Πατσούρου, ο οργανισμός κάθε γυναίκας είναι φτιαγμένος για να θηλάζει τα παιδιά που γεννά. Τα μωρά επίσης, είναι φτιαγμένα για να θηλάζουν από τις μητέρες τους και ξέρουν να το κάνουν πολύ επιδέξια, αν τους δοθεί η ευκαιρία.

«Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν». Πέντε μητέρες μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους:

Μαρία, μητέρα του Παναγιώτη: «Ακόμα και σήμερα έχω ενοχές που ίσως δεν προσπάθησα ή δεν επέμεινα αρκετά για να παραταθεί ο θηλασμός περισσότερο. Ιδιαίτερα όταν έρχονται στη μνήμη μου τα λόγια της μητέρας μου, που θήλασε εμένα και τον αδερφό μου για περίπου ένα χρόνο και σήμερα μας λέει, "είστε γεροί επειδή θηλάσατε"».

Ελευθερία: «Στην αρχή νομίζω μόνο ανόητα σχόλια άκουγα, όπως το κλασσικό "δεν έχει γάλα, μίκρυνε το στήθος σου κι έγινε όπως πριν". "Δεν πειράζει, μη θηλάζεις, τι έχουν πάθει τόσα παιδιά που δεν θηλάζουν, σιγά". "Πώς μπορείς και είσαι τόσες ώρες με το μωρό αγκαλιά, δε βαριέσαι" κ.α. Πολλοί λίγοι ήταν αυτοί που μου έλεγαν, μπράβο, καλά κάνεις. Το πιο καλό που άκουσα πραγματικά και με έκανε να νιώσω πολύ περήφανη που τα κατάφερα, ήταν η νύφη μου, η οποία έχει δύο παιδιά και δε θήλασε, μου είπε: "Σε βλέπω και ζηλεύω, μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω. Μακάρι να είχα και εγώ την υπομονή σου". Για αυτό θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες που πρόκειται να γίνουν μάνες, να προσπαθήσουν με όλη τους τη δύναμη να θηλάσουν. Τα συναισθήματα που δέχεσαι την ώρα του θηλασμού είναι αμέτρητα, πρέπει μια γυναίκα να το νιώσει για να καταλάβει».

Νατάσα: «Είναι λυτρωτικό να ανακαλύπτεις την αληθινή σου φύση και να ξέρεις ότι τουλάχιστον υπάρχει ένα πράγμα ΑΛΗΘΙΝΑ σημαντικό που έκανες για το πλασματάκι που έφερες σ' αυτό τον κόσμο. Του πρόσφερες απλόχερα, με κάθε δύναμη, μια μαμά, ήσουν εκεί κάθε στιγμή, το έθρεψες όσο το δυνατόν καλύτερα, του εμφύσησες με την ψυχή σου ζωή. Το νιώθω σαν βαθιά ανάγκη να το μοιραστώ αυτό με όποια καινούρια μαμά βρίσκεται μπερδεμένη σε εξωτερικές χαοτικές επιδράσεις».

Αθηνά: «Το αρνητικό του θηλασμού είναι ότι αρκετές φορές είναι επίπονος τον πρώτο καιρό. Πονάει αρκετά μέχρι να συνηθίσουν οι θηλές. Επίσης, τον πρώτο καιρό δημιουργεί μια σχέση εξάρτησης του παιδιού από τη μαμά, αρκετά ισχυρή κι έτσι η μαμά πρέπει να είναι συνέχεια με το παιδί και άρα έχει πολύ λίγο χρόνο για τον εαυτό της».

Λίνα: «Η κοινωνική μου ζωή ήταν έντονη και ο θηλασμός με βοήθησε σε αυτό, γιατί μπορούσα, ειδικά το πρώτο εξάμηνο, να πηγαίνω όπου θέλω και ό,τι ώρα θέλω χωρίς κανένα άγχος τι θα κάνει το παιδί. Δεν αντιμετώπισα το να βγάζω το στήθος έξω ως "ανήθικη πράξη", αλλά ως μια πράξη ρουτίνας, ως μια φυσική νομοτέλεια».

Εξομολογήσεις από το βιβλίο της δρ. Άννας Πατσούρου «Θηλασμός μια υπέροχη εμπειρία» από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved