Θηλασμός και εργασία: Ποια είναι τα οφέλη για τη μητέρα, το μωρό, τον εργοδότη

Φέτος, η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού επικεντρώνεται στο θηλασμό και την εργασία. Στόχος είναι να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών τους και ιδιαίτερα με το μητρικό θηλασμό.

Θηλασμός και εργασία: Ποια είναι τα οφέλη για τη μητέρα, το μωρό, τον εργοδότη

Ως εργασία αναφερόμαστε σε γενικές γραμμές στην μισθωτή απασχόληση, εποχιακή απασχόληση, σύμβαση έργου καθώς και στη μη αμειβόμενη φροντίδα στο σπίτι. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία, την εκπαίδευση και στην εθνική οικονομία.

Για παράδειγμα, ο θηλασμός οδηγεί σε:
• Βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, οφέλη για την υγεία της μητέρας και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μη μεταδοτικών ασθενειών.
• Βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης.

Οι θηλάζουσες μητέρες, συχνά δεν έχουν την απαραίτητη άδεια μητρότητας ή δεν έχουν το χρόνο, το χώρο και την υποστήριξη που θα τους επέτρεπε να θηλάσουν ή να αντλήσουν το γάλα τους, από τη στιγμή που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους. Τα οφέλη όμως από το θηλασμό , σύμφωνα με τη Unisef είναι πολλά και επιμερισμένα:

Οφέλη για το παιδί

 • Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τις ανισότητες. Από την πρώτη ώρα της ζωής ενός μωρού μέχρι την ηλικία των δύο ετών ή και αργότερα στη ζωή, ο μητρικός θηλασμός προστατεύει όλα τα παιδιά του κόσμου παντού - κορίτσια ή αγόρια, πλούσια ή φτωχά, από τις αρρώστιες και το θάνατο.
 • Τα παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με τα παιδιά που δεν θηλάζουν.
 • Το μητρικό γάλα λειτουργεί ως η πρώτη ανοσοποίηση του μωρού. Το πρώτο γάλα της μητέρας παρέχει προστατευτικά αντισώματα και παράγοντες που ευνοούν τη βρεφική ανάπτυξη.
 • Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μη μεταδοτικών ασθενειών σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας της παιδικής ηλικίας, και αργότερα την παχυσαρκία, το διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Οφέλη για τη μητέρα

 • Ο θηλασμός ωφελεί την υγεία της μητέρας, βελτιώνοντας της απόσταση μεταξύ διαδοχικών τοκετών και μειώνοντας τον κίνδυνο αιμορραγιών, οι οποίες απειλούν τη ζωή της.
 • Οι γυναίκες που θηλάζουν αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν από διαβήτη, καρκίνο του μαστού, καρκίνο των ωοθηκών, οστεοπόρωση και ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Οι μητέρες που θηλάζουν χάνουν το βάρος που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα και έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιλόχιας κατάθλιψης.

Οφέλη για τους εργοδότες

 • Μείωση των απουσιών: Οι εργαζόμενες μητέρες που θηλάζουν, τείνουν να μένουν λιγότερο χρόνο εκτός εργασίας επειδή τα παιδιά τους είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν.
 • Απόδοση των επενδύσεων: Οι εταιρείες που διαθέτουν χρόνο και χώρο στις μητέρες οι οποίες επιλέγουν να θηλάσουν, προβλέπεται να απολαύσουν τριπλάσια οφέλη από την επένδυσή τους, σε μεγάλο βαθμό από τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους υγειονομικής περίθαλψης.
 • Αυξημένη παραγωγικότητα: Οι εργαζόμενες γυναίκες σε χώρους εργασίας όπου δεν διευκολύνεται ο μητρικός θηλασμός, επιστρέφουν αργότερα στην εργασία τους, ενώ όσες εργάζονται σε χώρους στους οποίους μπορούν να θηλάζουν και να εργάζονται όχι μόνον επιστρέφουν νωρίτερα στη εργασία τους αλλά αισθάνονται και λιγότερη πίεση κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
 • Διατήρηση και αφοσίωση του προσωπικού: Οι χώροι εργασίας που διαθέτουν ευνοϊκές πολιτικές για τις εργαζόμενες μητέρες, βλέπουν λιγότερες εργαζόμενες να παραιτούνται, γεγονός που μειώνει τις δαπάνες για προσλήψεις και εκπαίδευση.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved