Πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός και τι αντίκτυπο έχει στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Για τους πρώτους έξι μήνες της ζωή του βρέφους, η αποκλειστική τροφή του πρέπει να είναι το γάλα. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεί που χρειάζεται ο οργανισμός γι αυτό θεωρείται αναντικατάστατο.

Πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός και τι αντίκτυπο έχει στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Το όφελος του θηλασμού για την ψυχολογική ανάπτυξη του βρέφους είναι επίσης μεγάλο. Το παιδί που θηλάζει δέχεται άμεσα την αγάπη, τη στοργή, αποκτά αίσθημα ασφάλειας κι όλα τα απαραίτητα εφόδια που το βοηθούν να χτίσει και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Τα πλεονεκτήματα για τις μητέρες που θηλάζουν είναι πολλά, καθώς έχει φανεί ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αναπτύσσουν γρηγορότερα δεσμό με το μωρό τους, εγκαταλείπουν το μωρό τους σπανιότερα.

Η περίοδος όμως του θηλασμού διαταράσσει και την ισορροπία που υπήρχε μέχρι πρότινος στο ζευγάρι, καθώς ο άνδρας έρχεται πια σε δεύτερο ρόλο στη ζωή μιας γυναίκας.

Ενώ η σεξουαλικότητά της, που την πρώτη περίοδο είχε μειωθεί , σιγά-σιγά επανέρχεται, οι ώρες που αφιερώνει στο νεογέννητο παιδί μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση του παραγκωνισμού του άνδρα , ο οποίος πρέπει με τη σειρά του να δείξει υπομονή και ανοχή στη νέα αυτή κατάσταση.

Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος –Ψυχίατρος
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Photo: John Howard—Getty Images

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved