«Μπορώ να συνεχίσω να θηλάζω το μωρό μου όταν βγάλει το πρώτο του δοντάκι;»

Πολλές μαμάδες ανησυχούν αν θα μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν τα μωράκια τους όταν εκείνα εμφανίσουν το πρώτο τους δοντάκι.

«Μπορώ να συνεχίσω να θηλάζω το μωρό μου όταν βγάλει το πρώτο του δοντάκι;»

Συνήθως το πρώτο δοντάκι θα κάνει την εμφάνισή του μετά την ηλικία των 6 μηνών. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται και νωρίτερα ενώ σπάνια κάποια νεογνά μπορεί να γεννηθούν με ένα ή περισσότερα δοντάκια.

Πολλές μητέρες αποφασίζουν να σταματήσουν τον θηλασμό όταν παρατηρούν για πρώτη φορά ένα καινούριο δοντάκι επειδή το μωρό τους δάγκωσε την θηλή τους στο τέλος του θηλασμού ή επειδή οι μητέρες φοβούνται πως θα τις δαγκώσει και θα τις τραυματίσει.

Οι μανούλες αυτές πρέπει να γνωρίζουν πως ένα μωρό που έχει ήδη μάθει να θηλάζει και το κάνει ήδη για αρκετό χρονικό διάστημα δεν θα δαγκώσει γιατί η γλώσσα του καλύπτει τα κάτω δοντάκια που αρχικά πρωτοεμφανίζονται. Το μωρό μπορεί να δαγκώσει ελάχιστα την θηλή κατά την απομάκρυνση του στόματος στο τέλος του θηλασμού. Υπάρχουν τρόποι όμως για να το προλάβετε αυτό.

Πώς να αποφύγετε το δάγκωμα;

Αν το μωρό σας έχει ήδη βγάλει το πρώτο του δοντάκι και φοβάστε πως θα σας δαγκώσει την θηλή κατά το τέλος του θηλασμού και στην απομάκρυνση τότε: Κρατήστε το δάχτυλό σας ανάμεσα στη θηλή και το στο στοματάκι του μωρού σας για να σταματήσετε το ρούφηγμα και απομακρύνετε τον μαστό σας το συντομότερο που θα νιώσετε ότι το ρυθμικό ρούφηγμα του θηλασμού διακοπεί ( και πριν αρχίσει να αποκοιμιέται το μωρό σας ή αρχίζει να παίζει με την θηλή).

Αν το μωρό σας δάγκωσε ήδη: Πείτε ένα «όχι» με σταθερή αλλά ήρεμη φωνή και ύστερα απομακρύνετε το μωρό από το στήθος σας. Προσπαθήστε να κάνετε αύτη την ενέργεια να φανεί όσο πιο απόλυτη μπορείτε ώστε να θεωρείται δεδομένη αυτή η αντίδρασή σας σε επόμενο δάγκωμα. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειαστεί. Δεν χρειάζεται να δείξετε θυμό ή να το κάνετε να φανεί σαν παιχνίδι για το μωρό σας γιατί θα το επαναλαμβάνει επίτηδες. Χρειάζεται απλά να καταλάβει πως δάγκωμα σημαίνει «όχι στήθος» για να διακόψει το δάγκωμα.

Μην ξεχνάτε όμως να δίνετε στο μωρό σας μασητικά παιχνίδια ώστε να εκτονώνει όλη του την ανάγκη για δάγκωμα που του ανακουφίζει επίσης τα ούλα.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: American Academy of Pediatrics

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved