Πώς θα προετοιμάσετε το κοριτσάκι σας για την πρώτη περίοδο!

Και να που έφτασε η μεγάλη ώρα και το μικρό σας κοριτσάκι, δεν μοιάζει και τόσο μικρό πια. Πάει ο καιρός που έπαιζε με τις barbie και τα κουζινικά της, τώρα θέλει να προτιμά να βγαίνει μια βόλτα με τις φίλες της και να κουβεντιάζει μαζί σας.

Πώς θα προετοιμάσετε το κοριτσάκι σας για την πρώτη περίοδο!

Έχει περάσει από την παιδικότητα στην εφηβεία και οι ορμόνες σιγά σιγά αρχίζουν να χτυπάνε κόκκινο. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και η προετοιμασία του σώματος για την πρώτη περίοδο. Ως μαμάδες θα πρέπει να προετοιμάσετε σωστά το κοριτσάκι σας ώστε να είναι ενήμερο για την πρώτη φορά, ώστε να μην ξαφνιαστεί και να μην τρομάξει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Αρχικά θα πρέπει να εξηγήσετε στην κόρη σας τι είναι η έμμηνος ρύση.

Η έμμηνος ρύση είναι μία φυσιολογική και τακτική αιμορραγία που διαρκεί συνήθως από τρεις, πέντε ή ως επτά ημέρες. Συνήθως αυτή η κατάσταση δημιουργεί κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως πόνους από τις συσπάσεις στη μήτρα, πόνους στο στομάχι, ημικρανίες, συναισθηματική ευαισθησία, αίσθημα «φουσκώματος», ακόμη και ακμή. Συχνό σύμπτωμα είναι και το πρήξιμο στο στήθος λόγω της προεμμηνορυσιακής κατακράτησης νερού όπως και οι ορμονικές μεταβολές. Βέβαια τα συμπτώματα ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα και από κύκλο σε κύκλο.

Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που θα συζητήσετε μαζί της. Θα πρέπει να είστε άνετη μαζί της ξεχνώντας τις δικές σας αναστολές και τα δικά σας βιώματα.

Αφού κουβεντιάσετε μαζί της και της εξηγήσετε ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που συμβαίνει σε όλα τα κορίτσια, θα πρέπει να την προετοιμάσετε για την πρώτη φορά.

  • Θα πρέπει μεταξύ άλλων να της αναφέρετε ότι πρέπει να έχει μαζί της σε μια ειδική θήκη ή τσαντάκι μέσα στην σχολική της τσάντα ένα εσώρουχο και μερικές σερβιέτες.
  • Δείξτε της πώς να χρησιμοποιεί σωστά μία σερβιέτα ώστε να μην πανικοβληθεί όταν αδιαθετήσει και βρίσκεται εκτός σπιτιού.

Μην αγχωθείτε αν:

Στην αρχή δεν έχει σταθερό κύκλο
Σπάνια τα κορίτσια στην αρχή να έχουν σταθερό κύκλο 26-28 ημερών. Είναι πιθανό να έχει περίοδο κάθε δύο μήνες, ακόμα και δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα.

Έχει μεγάλη ποσότητα αίματος
Η μεγάλη ροή αίματος είναι φυσιολογική στα κορίτσια που αδιαθετούν για πρώτη φορά.

Όπως και να έχει, το κλειδί στην πρώτη περίοδο είναι ο σωστός χειρισμός και η σωστή ενημέρωση από εσάς. Με αυτά τα δύο το μικρό σας κορίτσι θα είναι προετοιμασμένο σωστά για την πρώτη του φορά, χωρίς φόβο και χωρίς άγχος!

Διαβάστε επίσης:

Το κοριτσάκι σας έγινε γυναίκα! Η πρώτη περίοδος έκανε την εμφάνισή της! Τι πρέπει να προσέξετε!

Πρώτη περίοδος στα κορίτσια. Τι πρέπει να κάνετε μαμάδες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved