Τραχηλίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία!

Η τραχηλίτιδα είναι ένα σύνηθες εύρημα στο test Παπανικολάου και αποτελεί εξαιρετικά συχνό θέμα συζήτησης σε ένα γυναικολογικό ιατρείο.

Τραχηλίτιδα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία!

Καταρχήν η τραχηλίτιδα είναι μια φλεγμονή, ένας ερεθισμός δηλαδή, της περιοχής του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος είναι η πύλη της κοιλότητας της μήτρας, την οποία ονομάζουμε ενδομητρική κοιλότητα, στον κόλπο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Η ταρχηλίτιδα συχνά δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα και εντοπίζεται από το test Παπανικολάου, το οποίο λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού γυναικολογικού ελέγχου.

Άλλες πάλι φορές η διάγνωση της τραχηλίτιδος γίνεται από το γυναικολόγο, αφού η γυναίκα αναζητήσει ιατρική συμβουλή, διότι παρατηρεί αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Οι κολπικές αυτές εκκρίσεις μπορεί να έχουν χρώμα υποκίτρινο (κίτρινο ανοιχτό), υπόλευκο (γκρι), καφέ ή πράσινο και δυσάρεστη οσμή.

------------------gynaikeio.gen.systnma 3

Σε μερικές περιπτώσεις η τραχηλίτιδα συνδέεται και με κολπική αιμόρροια εκτός περιόδου, η οποία μπορεί να είναι αυτόματη ή να εμφανίζεται μετά από σεξουαλική επαφή. Η ποσότητα αίματος συνήθως δεν είναι σημαντική και συχνά πρόκειται απλά για μερικές σταγόνες αίμα, που εντοπίζονται στο εσώρουχο ή τη σερβιέτα.

Η τραχηλίτιδα μπορεί να είναι και το αίτιο επώδυνης σεξουαλικής επαφής. Η σχετιζόμενη με τραχηλίτιδα επώδυνη σεξουαλική επαφή γίνεται συνήθως αντιληπτή ως τσούξιμο στον κόλπο κατά τη διείσδυση του πέους.

Τα συμπτώματα της τραχηλίτιδος συχνά συγχέονται και με αυτά της ουρολοίμωξης, καθότι δεν είναι σπάνιο, η φλεγμονή στον τράχηλο να συνδυαστεί και με εμφάνιση συχνουρίας, τσούξιμο κατά την ούρηση, και κοιλιακό άλγος.

Η πιο συνήθης αιτία τραχηλίτιδος είναι οι λοιμώξεις, που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Οι συνηθέστερες μικροβιακές λοιμώξεις, που εμπλέκονται στην εμφάνιση τραχηλίτιδος είναι η Γονόρροια, η Χλαμύδια και η Τριχομονίαση (ή Τριχομονάδωση).

Σε περίπτωση, που η μικροβιακή λοίμωξη στον τράχηλο μεταδοθεί στην ενδομητρική κοιλότητα και τις σάλπιγγες, φαινόμενο όχι πολύ συχνό, μπορεί να προκληθεί αυτό, που ονομάζουμε, γενικευμένη φλεγμονή της πυέλου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ή να συνδυαστεί με την εμφάνιση κοιλιακού άλγους. Τέτοιου είδους φλεγμονές φαίνεται πως μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ ενδέχεται να αυξήσουν και τις πιθανότητες εξωμητρίου κύησης.

Στα αίτια εμφάνισης τραχηλίτιδος συμπεριλαμβάνονται και οι ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις στο υλικό (latex) του προφυλακτικού, στα σπερματοκτόνα ή σε λιπαντικές γέλες.

Η διάγνωση της τραχηλίτιδος γίνεται με τη λήψη κολπικού υγρού, το οποίο αποστέλλεται για καλλιέργεια. Η διαδικασία είναι ίδια με αυτήν της λήψης επιχρίσματος για test Παπανικολάου. Μέσω της εξέτασης αυτής μπορεί να ανιχνευθεί το είδος του μικροβίου, το οποίο ενδεχομένως εμπλέκεται στην εμφάνιση της τραχηλίτιδος, οπότε και χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.

Υπάρχουν μελέτες, που εντοπίζουν το ποσοστό υποτροπής της τραχηλίτιδος μετά από θεραπεία μεταξύ του 8% και του 25%. Φαίνεται πως οι πιθανότητες υποτροπής μπορούν να μειωθούν με τη χρήση ενδοκολπικών προβιοτικών σκευασμάτων, τα οποία βοηθάνε στην διατήρηση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας. Η κολπική χλωρίδα αποτελείται από μικρόβια, που βρίσκονται υπό φυσιολογικές συνθήκες στον κόλπο και έχουν προστατευτική δράση απέναντι στις ενδεχόμενες λοιμώξεις.

Στα πλαίσια της πρόληψης τέλος της τραχηλίτιδος φαίνεται πως σημαντική θέση έχει η χρήση προφυλακτικού, ενώ με τον τακτικό έλεγχο με test Παπανικολάου επιτυγχάνεται ο εντοπισμός ενδεχόμενης τραχηλίτιδος σε αρχικό στάδιο, οπότε και η αντιμετώπισή της είναι άμεση.

Η τραχηλίτιδα λοιπόν, είναι μία φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και δεν προκαλεί συνήθως περαιτέρω προβλήματα.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο για την τραχηλίτιδα εδώ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Πηγή εικόνας: Scheme female reproductive system-en" by CDC, Mysid - Vectorized in Inkscape by User:Mysid from a CDC image

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved