Θηλασμός και κυστική ίνωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Για πολλές γυναίκες ο θηλασμός είναι δώρο Θεού, τόσο για τις ίδιες όσο και για το μωράκι τους. Τι γίνεται όμως, όταν οι γυναίκες αρχίζουν να ανησυχούν για το εάν μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους ή όχι;

Θηλασμός και κυστική ίνωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πολλές γυναίκες με κυστική ίνωση γίνονται μητέρες υγιών παιδιών. Το γάλα αυτών των μητέρων είναι άριστο, και πολλές καταφέρνουν να θηλάσουν.

Ο θηλασμός, σε μητέρες με κυστική ίνωση που νοσούν στους πνεύμονες και στο πάγκρεας, είναι εφικτός και τα παιδιά τους έχουν φυσιολογική πορεία. Το μωρό πρέπει να παρακολουθείται κανονικά ως προς την ανάπτυξή του. Κατά καιρούς είναι σωστό να γίνεται ανάλυση γάλακτος για νάτριο, χλώριο, και λίπος.

Όπως σε κάθε περίπτωση χρόνιας νόσου της μητέρας, αυξάνει την αίσθηση του φυσιολογικού που ακολουθεί τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Τρώτε καλά και πολύ, ενώ όποτε παίρνετε αντιβιοτικά μη συμβατά με το θηλασμό, μπορείτε να αντλείτε και να πετάτε το γάλα σας.

Το μωρό σας παίρνει μέσα από το μητρικό γάλα αντισώματα για όλους τους παθογόνους παράγοντες από τους οποίους έχει επιμολυνθεί η μητέρα, κάτι που αυξάνει τη φυσική του άμυνα.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος

* Περισσότερα για το θηλασμό μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο της παιδιάτρου, Θηλασμός- Μία υπέροχη Εμπειρία, από τους Σύγχρονους Ορίζοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved