Κόκκινο κρέας: Υποπτο για καρκίνο του μαστού...

Είστε από τις γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας; Δώστε προσοχή γιατί νέα επίμαχη έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος από τις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Κόκκινο κρέας: Υποπτο για καρκίνο του μαστού...

Οι γυναίκες που τρώνε κρέας στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, για την οποία όμως διατυπώνονται αρκετές ενστάσεις από άλλους ειδικούς, οι οποίοι δεν θεωρούν ότι είναι πειστικά τα νέα ευρήματα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέφεραν ότι αν μία γυναίκα αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ένα συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ξηρών καρπών και ψαριών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν επί αρκετά χρόνια στοιχεία για περίπου 89.000 γυναίκες ηλικίας 24 έως 43 ετών, από τις οποίες σχεδόν 3.000 ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με μια αύξηση 22% κατά μέσο όρο του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, με κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος να αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο.

Όμως ουκ ολίγοι Βρετανοί ειδικοί αντέτειναν πως άλλες σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει κάποια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας μόνο με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και στα δύο φύλα.

Η αμερικανική μελέτη δεν διαπίστωσε παρά μία «ασθενή» μόνο σχέση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού, «η οποία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία δεν έχει διαπιστωθεί σαφής συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο», λένε Βρετανοί επιστήμονες. «Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν ον κίνδυνο καρκίνου του μαστού διατηρώντας σε υγιή επίπεδα το βάρος τους, πίνοντας λιγότερο αλκοόλ και κάνοντας σωματική άσκηση - ενώ είναι κακή ιδέα να μειώσουν το κόκκινο κρέας, που συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου, τρώγοντας περισσότερο λευκό κρέας, όσπρια ή ψάρι», προσθέτουν.

Από την άλλη, οι Αμερικανοί ερευνητές αντέτειναν ότι οι παλαιότερες έρευνες στο θέμα είχαν εστιάσει την προσοχή τους στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά την μέση ή τρίτη ηλικία και όχι στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Εξάλλου, μια ξεχωριστή επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μεγάλο αριθμό από ελιές στο δέρμα τους μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved