Πώς να επιλέξω τον γυναικολόγο μου;

Oι περισσότερες γυναίκες έχουν μια φοβία για τον γυναικολόγο. Αφενός γιατί είναι ο γιατρός ο οποίος εξετάζει τα πιο «γυναικεία» και «απόκρυφα» σημεία του σώματος τους και αφετέρου γιατί είναι από τους γιατρούς που θα βλέπουν πιο συχνά στη ζωή τους.

Πώς να επιλέξω τον γυναικολόγο μου;

Η επιλογή του γυναικολόγου είναι ένα θέμα που προβληματίζει συχνά τις γυναίκες, καθώς κάθε γυναίκα αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του, η οποία μέσα στην πάροδο των χρόνων μετατρέπεται σε σχέση ζωής. Ο γυναικολόγος είναι εκείνος που θα την ενημερώσει και θα την καθοδηγήσει σωστά σε μία υπεύθυνη σεξουαλικά ζωή, που θα την προφυλάξει από αρκετά προβλήματα υγείας με την συστηματική παρακολούθηση και τον προληπτικό έλεγχο και εκείνος που θα είναι μαζί της σε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής της, δηλαδή την γέννηση των παιδιών της.

Όταν μία γυναίκα δεν παρακολουθείται τον γυναικολόγο που μπορεί να εμπιστευτεί και να συζητήσει μαζί του τους προβληματισμούς της, τείνει να είναι ασυνεπής στην παρακολούθησή της και στις οδηγίες του, με αποτέλεσμα να μην έχει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που δικαιούται. Γι' αυτό δεν πρέπει να κάνετε επιπόλαιη επιλογή. Οι συστάσεις και η ιατρική του εμπειρία είναι σίγουρα σημαντικά, αλλά μην ξεχνάτε πως στο στάδιο της επιλογής θα πρέπει να ακολουθήσετε το προσωπικό σας και μόνο ένστικτο.

Κριτήρια και συμβουλές για να επιλέξετε τον προσωπικό σας γυναικολόγο
Α. Εμπιστευθείτε τον προσωπικό σας κύκλο
Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος αναζήτησης γυναικολόγου είναι μέσω συστάσεων από φίλες και γνωστές. Ρώτηστε φίλες και συγγενείς σε ποιον γυναικολόγο πηγαίνουν οι ίδιες, αν είναι ευχαριστημένες και γιατί. Είναι αυτό που ονομάζουμε η «από στόμα σε στόμα» πληροφόρηση και διαφήμιση, η οποία είναι και η πιο αντικειμενική.

Να μην ξεχνάτε όμως πως η προσωπική γνώμη των αγαπημένων σας ανθρώπων βασίζεται στην προσωπική τους εμπειρία. Π.χ., μία γυναίκα που δεν είχε ποτέ κάποια πάθηση και απλά κάνει τον ετήσιο γυναικολογικό της έλεγχο στο συγκεκριμένο γυναικολόγο, δεν μπορεί να γνωρίζει πώς αντιδρά ο γιατρός σε ένα πιο σημαντικό ιατρικό ζήτημα.

Β. Ζητήστε τη γνώμη και των υπόλοιπων γιατρών που γνωρίζετε
Ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας, τον οικογενειακό σας γιατρό, κάποια νοσηλεύτρια. Αυτοί οι επαγγελματίες είναι πολύ χρήσιμη πηγή για να αντλήσετε πληροφορίες. Μπορούν να αξιολογήσουν ένα συνάδελφο, και έχουν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ασθενών, οι οποίοι θα έχουν εκφράσει την εμπειρία τους. Ρώτηστε τους σε ποιον γυναικολόγο πηγαίνει η γυναίκα τους, ή σε ποιον πηγαίνουν οι ίδιες.

Γ. Κάντε την έρευνα σας
Ένας ακόμα τρόπος αναζήτησης είναι μέσω των πληροφοριών από το διαδίκτυο, ενημερωτικών συναντήσεων και της προβολής μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Κάθε γυναίκα στο σημείο αυτό πρέπει να είναι επιφυλακτική και να κρίνει τις παρεχόμενες πληροφορίες με βάση την ποιότητα και την εγκυρότητά τους και όχι το κατά πόσο ελκυστικά παρουσιάζονται.

Πέραν του κριτηρίου της προσωπικής επαφής και επικοινωνίας για τον σχηματισμό προσωπικής άποψης, η γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της πριν την τελική της επιλογή το βιογραφικό του γυναικολόγου. Πρέπει δηλαδή να μαθαίνει για τις σπουδές του (σε ποιο Πανεπιστήμιο εισήχθη και από ποιο Πανεπιστήμιο αποφοίτησε, σε ποια νοσοκομεία εξειδικεύτηκε, αν συνέχισε την εκπαίδευσή του μετά την λήψη της ειδικότητας σε κάποιο αναγνωρισμένο επιστημονικό κέντρο), την κλινική του εμπειρία και το επιστημονικό του έργο (αν δηλαδή είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, αν έχει συγγραφικό έργο). Το να είναι επικοινωνιακός ένας επαγγελματίας είναι επιθυμητό, αλλά δεν διασφαλίζει την επιστημονική κατάρτιση ούτε την χειρουργική δεινότητα (τουναντίον, μπορεί να τις καλύπτει).

Δ. Ζήτηστε μία συνάντηση μαζί του, πριν πραγματοποιήσετε το τεστ ΠΑΠ
Πέρα από το καθαρά επιστημονικό κομμάτι (πόσο καταρτισμένος, και πόσο καλός επιστήμονας είναι), υπάρχει και μία άλλη παράμετρος. Αυτή της μεταξύ σας επικοινωνίας και άνεσης.

Είναι σημαντικό να νιώσετε από την αρχή πώς μπορείτε να «ανοιχθείτε» στον συγκεκριμένο γιατρό, εκφράζοντας όλες σας τις απορίες χωρίς ταμπού και ντροπές. Εξίσου σημαντικό είναι να σας εμπνεύσει εμπιστοσύνη και κυρίως να σας δώσει την εντύπωση πως είναι «εδώ» για εσάς, και πως θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την υγεία την δική σας, και των πιθανών μελλοντικών σας παιδιών.

Είναι καλό να επισκέπτεστε κατά καιρούς και ένα δεύτερο ή τρίτο γυναικολόγο για να παίρνετε και άλλες γνώμες, αλλά κυρίως για να επιβεβαιώσετε ή όχι αν αυτός είναι ο γυναικολόγος που σας ταιριάζει και που σας αξίζει!

Ο γυναικολόγος πέραν της προσωπικής σχέσης και επικοινωνίας που αναπτύσσει με την γυναίκα που έχει απέναντί του, είναι ένας επιστήμονας που μελέτησε και εργάστηκε χρόνια πριν σταθεί απέναντί της. Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω κριτήρια η γυναίκα προφυλάσσει τον εαυτό της, την υγεία της και την γονιμότητά της από ενδεχομένως ατυχείς επιλογές, που μπορεί να έχουν κόστος στην πορεία της ζωής της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved