Σουηδία: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση μήτρας σε 9 γυναίκες

Σε μεταμόσχευση μήτρας υποβλήθηκαν εννέα γυναίκες από τη Σουηδία. Πρόκειται για γυναίκες που διανύουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους και γεννήθηκαν χωρίς μήτρα ή υποβλήθηκαν σε αφαίρεση του οργάνου λόγω καρκίνου.

Σουηδία: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση μήτρας σε 9 γυναίκες

Είναι το πρώτο μεγάλο πείραμα που κάνουν οι γιατροί για να διαπιστώσουν αν θα μπορέσουν οι γυναίκες αυτές να κάνουν δικό τους παιδί.

Μέχρι σήμερα ανάλογες προσπάθειες έγιναν τόσο στην Τουρκία όσο και στη Σαουδική Αραβία, αλλά καμία δεν υπήρξε επιτυχημένη.

Οι 9 γυναίκες που υποβλήθηκαν στην επέμβαση πριν από λίγες εβδομάδες είναι καλά στην υγεία τους, κάποιες από αυτές, είχαν κανονικά περίοδο και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία, τα μοσχεύματα είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργούν.

Μία γυναίκα μόνο παρουσίασε λοίμωξη, ενώ κάποιες άλλες εμφάνισαν τάση για απόρριψη του μοσχεύματος. Καμιά από τις γυναίκες ή τις δότριες των μοσχευμάτων δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δήλωσε ότι οι γυναίκες αυτές μπορεί να μην καταφέρουν να κάνουν τελικά παιδί, ωστόσο εμφανίζεται θετικός και επισημαίνει ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Η προσπάθεια αυτή έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που δεν έχουν μήτρα και δεν μπορούν να βιώσουν τη μητρότητα. Περίπου 4,500 γυναίκες γεννιούνται χωρίς μήτρα εξαιτίας ενός συνδρόμου που ονομάζεται MRKH.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved