Είναι ο θηλασμός μια αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης;

Για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος γαλουχικής αμηνόρροιας LAM, ως προς την αντισύλληψη πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις

Είναι ο θηλασμός μια αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης;

Ο ερχομός ενός μωρού στον κόσμο είναι μια σημαντική στιγμή που φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του ζευγαριού και κυρίως της γυναίκας.

Η σίτιση ενός νεογέννητου απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και ίσως είναι μια δοκιμασία για τις εργαζόμενες γυναίκες. Έτσι, ακόμη και οι πιο ευτυχείς και ικανοποιημένοι γονείς μπορεί να προτιμούν να περιμένουν λίγο πριν αποκτήσουν ένα ακόμη παιδί.

Υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του θηλασμού ως μεθόδου αντισύλληψης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και παραμέτρους.

Ο θηλασμός μπορεί να έχει αντισυλληπτική επίδραση, αλλά δεν είναι 100% αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης.

Πώς λειτουργεί

Όταν το μωρό θηλάζει από το στήθος της μητέρας, το σώμα στέλνει σήμα στις ωοθήκες να σταματήσουν να παράγουν ωάρια. Άρα, η γυναίκα δεν είναι γόνιμη καθώς τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης που ενεργοποιούν το σώμα να παράγει μητρικό γάλα, ευθύνονται και για την κατάσταση αμηνόρροιας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται γαλακτική ή γαλουχική αμηνόρροια (LAM).

Όταν η γυναίκα σταματήσει ή μειώσει το θηλασμός το σώμα ξεκινά και πάλι τον κύκλο γονιμότητας και μπορεί να μείνει ξανά έγκυος και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος γαλουχικής αμηνόρροιας LAM, ως προς την αντισύλληψη πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως:

  • Αποκλειστικός θηλασμός: το μωρό πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα χωρίς καμία αντικατάσταση γεύματος από ξένο γάλα και να τηρείται με ακρίβεια το πρόγραμμα θηλασμού.
  • Αυστηρό πρόγραμμα θηλασμού: Συγκεκριμένα, το μωρό πρέπει να θηλάζει κάθε 4 ώρες την ημέρα και τουλάχιστον κάθε 6 ώρες τη νύχτα. Στην περίπτωση που το μωρό σταματήσει να θηλάζει το βράδυ η μέθοδος γαλουχικής αμηνόρροιας LAM, δεν θα είναι αποτελεσματική.
  • Ηλικία του μωρού: πρέπει να είναι μικρότερη των 6 μηνών.

Αν δεν πληρούνται κάποιες από τις παραπάνω προϋποθέσεις, η LAM μπορεί να μην είναι αξιόπιστη για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε πρόσθετες μεθόδους αντισύλληψης αν θέλετε να αποτρέψετε την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Για να καθορίσετε αν αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς, σκεφτείτε αν είστε πρόθυμη και σε θέση να θηλάσετε αποκλειστικά το μωρό σας για τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννα, χωρίς να αναμειγνύετε γάλα φόρμουλας ή άλλες τροφές, και αν μπορείτε να θηλάσετε κάθε τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος δεν προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες νοσήματα (ΣΜΝ) και δεν είναι κατάλληλη για εκείνους που επιθυμούν να συνδυάσουν μητρικό γάλα και φόρμουλα ή έχουν προβλήματα υγείας ή χρησιμοποιούν φάρμακα που δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται παράλληλα με τον θηλασμό.

psathas.jpg


Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD
– Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής, Ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved