Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις παρενέργειες από τις θεραπείες

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι οι παρενέργειες από τις θεραπείες.

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις παρενέργειες από τις θεραπείες
Ένας πιθανός φόβος που διακατέχει κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού είναι οι παρενέργειες από τις θεραπείες. Bigstock

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού προκαλεί σοκ, όχι μόνο στην ιδια την γυναίκα αλλά και στο περιβάλλον της.

Τα συναισθήματα που συνοδεύουν την λέξη «καρκίνος», είναι αμηχανία, θυμός, φόβος, θλίψη, ανασφάλεια και απόγνωση.Όλα αναμενόμενα και απολύτως φυσιολογικά.

Παρενέργειες

Ένας πιθανός φόβος που διακατέχει κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού είναι οι παρενέργειες από τις θεραπείες. Η άγνοια και οι τρομακτικές ιστορίες για τη φύση και την έκταση των παρενεργειών ενισχύουν τέτοιους φόβους . Η αλήθεια είναι ότι παρενέργειες όντως υπάρχουν, αλλά είναι παροδικές και ελεγχόμενες, καθώς το ιατρικό προσωπικό θα σας προτείνει τρόπους για να τις βιώσετε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Οι παρενέργειες που τυχόν θα εμφανιστούν ποικίλλουν ανάλογα με τον οργανισμό, το χημειοθεραπευτικό σχήμα που ακολουθείται και τη συνύπαρξη άλλων ιατρικών προβλημάτων.

Ο γιατρός είναι αυτός που θα σας ενημερώσει για τις πιθανές παρενέργειες που θα παρουσιαστούν, πως θα τις αντιμετωπίσετε και σε αυτόν θα πρέπει να απευθύνεστε για τυχόν προβλήματα που θα σας δημιουργηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, οι κύριες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσετε ως αποτέλεσμα κάποιας θεραπείας είναι:

fad4009a-KARKINOS-MASTOU.jpg
  • από το χειρουργείο: η χειρουργική επέμβαση και κυρίως όταν έχει γίνει αφαίρεση λεμφαδένων της μασχάλης, μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα, που εκδηλώνεται με έντονη την αίσθηση του πρηξίματος στο μπράτσο, το χέρι ή και το στήθος, είτε αμέσως μετά το χειρουργείο, είτε μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. Για να αποφύγετε την εμφάνιση του, καλό θα είναι να, μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα με το χειρουργημένο χέρι, να μην φοράτε σφιχτά βραχιόλια και ρούχα με στενά μανίκια στο χέρι αυτό, να προσέχετε τις κινήσεις με αυτό το χέρι, ώστε να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς, αλλά και να χρησιμοποιείτε το άλλο σας χέρι για να μετρήσετε την πίεση, να δώσετε αίμα ή να κάνετε ενέσεις.
  • από τη χημειοθεραπεία: οι πιο συχνές πιθανές παρενέργειες είναι απώλεια των μαλλιών, ναυτία, κόπωση, αλλαγή στη γεύση, απώλεια ή αύξηση βάρους. Όλες αυτές έχουν να κάνουν με το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείται, δεν εμφανίζονται απαραίτητα όλες μαζί, και είναι παροδικές καθώς σταματούν οριστικά με το τέλος της χημειοθεραπείας.
  • από την ακτινοθεραπεία: η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα όπως κοκκινίλες, ξηρότητα και ερεθισμό στο δέρμα. Ο/Η ιατρός σας, μπορεί να σας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα για την εντατική περιποίηση της επιδερμίδας σας και προστασίας της από τον ήλιο. Καλό είναι να αποφεύγετε και το ξύρισμα της μασχάλης όπου γίνεται η ακτινοθεραπεία και να χρησιμοποιείται μια ξυριστική μηχανή. Επίσης, συχνά η ακτινοθεραπεία, προκαλεί έντονο αίσθημα κόπωσης.
  • από την ορμονοθεραπεία: η ορμονοθεραπεία προκαλεί συμπτώματα που κανονικά εμφανίζονται κατά την κλιμακτήριο, όπως εξάψεις κλπ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ορμονοθεραπείας, η γυναίκα δεν είναι σε θέση να συλλάβει και να κυοφορήσει.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved