Μητρικός Θηλασμός: Δώρο ζωής

Bigstock

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα δώρο ζωής της μητέρας προς το νεογέννητο μωρό της. 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (Π.Ο.Υ., UNICEF κ.ά) συστήνεται στις μητέρες να θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του νεογέννητου, (χωρίς προσθήκη υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και υγρών συμπληρωμάτων) και στη συνέχεια προτρέπονται να συνεχίσουν το θηλασμό μαζί με στέρεες τροφές, έως την ηλικία των 2 ετών.

Μητρικό γάλα: τα πλεονεκτήματα του θηλασμού

Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα τα οποία είναι πολύτιμα μέχρι να χτίσει το νεογέννητο βρέφος το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, για να καταπολεμήσει τους ιούς που το απειλούν στον καινούριο κόσμο του. Έχει παρατηρηθεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν προσβάλλονται πιο σπάνια από λοιμώξεις και αναρρώνουν πιο γρήγορα από αυτά που δεν θηλάζουν. Το μητρικό γάλα είναι, επίσης, πιο εύπεπτο. Η φύση έχει προνοήσει ώστε το γάλα της μητέρας να απορροφάται εύκολα από το ευαίσθητο πεπτικό σύστημα του μωρού. Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερα στομαχικά προβλήματα (όπως εμετούς ή κολικούς). Το μητρικό γάλα εφοδιάζει το νεογέννητο με τα πολύτιμα αντισώματα, τα οποία ο οργανισμός του δεν μπορεί ακόμη να παράγει σε αρκετή ποσότητα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους λοιμώξεων. Το μητρικό γάλα είναι καθαρό. Επειδή βγαίνει κατευθείαν από το στήθος, αποκλείεται η πιθανότητα μικροβιακής μόλυνσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον δεν προκαλεί αλλεργία.

Τα βρέφη που θηλάζουν είναι συνήθως πιο χαρούμενα και ζωηρά. Είναι επίσης λιγότερο παχύσαρκα από τα υπόλοιπα. Ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλές μητέρες πιέζουν το μωρό τους να αδειάσει όλο το μπιμπερό. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι είναι πάντα διαθέσιμο και στην ιδανική θερμοκρασία. Οι γυναίκες που θηλάζουν παρουσιάζουν πιο σπάνια καρκίνο του μαστού, οστεοπόρωση ή σακχαρώδη διαβήτη. Το σημαντικότερο, ίσως, όλων είναι ότι με το θηλασμό δημιουργείται αυτός ο μοναδικός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί της, για τον οποίο πολλοί λένε ότι είναι ένστικτο, ενώ άλλοι ότι αναπτύσσεται με το πέρασμα του χρόνου. Εκτός από το άγγιγμα, τη ζέστη, τη γεύση της μαμάς του, το μωρό αντλεί τη στοργή και την ασφάλεια που είναι απαραίτητες για τη συναισθηματική του ανάπτυξη. Ποτέ άλλοτε μια μητέρα δεν θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί τόσο κοντά στο παιδί της.

Τα βασικά στάδια του θηλασμού

Το μητρικό γάλα έρχεται δεύτερο και το τρίτο 24ωρο μετά τον τοκετό. Τα πρώτα δύο 24ωρα το στήθος παράγει το πύαρ ή πρωτόγαλα που είναι το ίδιο σημαντικό με το γάλα αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Μετά το τρίτο 24ωρο παράγεται το μεταβατικό γάλα και την 7η έως 10η περίπου ημέρα το ώριμο γάλα. Ο σπουδαιότερος παράγοντας παραγωγής γάλακτος είναι η μηχανική θηλαστική κίνηση που κάνει το μωρό, θηλάζοντας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος;

  • Αν το νεογέννητο είναι πολύ πρόωρο, τότε μπορεί να μην έχει ικανοποιητικές κινήσεις θηλασμού και κατάποσης, οπότε ο θηλασμός γίνεται δύσκολος ή αδύνατος.
  • Μερικές μητέρες έχουν εισέχουσες θηλές, με συνέπεια το νεογέννητο να μην μπορεί να έρθει σε επαφή με το στήθος. Τις περισσότερες φορές με τις κατάλληλες οδηγίες το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.
  • Μητέρες που λαμβάνουν φάρμακα χημειοθεραπείας, απαγορεύεται να θηλάζουν. Επίσης υπάρχουν και άλλα φάρμακα που όταν χορηγούνται η μητέρα δεν πρέπει να θηλάζει. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητο να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό σας.
  • Απαγορεύεται επίσης να θηλάζουν οι μητέρες που πάσχουν από AIDS ή έχουν ενεργό ηπατίτιδα.
  • Μαστίτιδα. Ο θηλασμός μπορεί να διακοπεί προσωρινά και να ξεκινήσει πάλι μόλις βελτιωθεί το στήθος.

Περισσότερα: https://embio-med.gr/breast-feeding/

& https://embio-med.gr/seminars-for-public/

Δρ. Ηλίας Γάτος

Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική

Διευθυντής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO medical center

www.embio.com.gr, www.embio-med.gr

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος είναι ιδρυτικό μέλος και ΕπιστημονικόςΔιευθυντής της μονάδας emBIO, μίας από τις μεγαλύτερες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης και γυναικολογίας με εξειδίκευση σε θέματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Εκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Ενδοσκοπική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Royal Free Hospital στο Λονδίνο καθώς και σε θέματα ορμονικής υποκατάστασης της εμμηνόπαυσης (HRT) και σε ενδοκρινολογικά προβλήματα πολυκυστικών ωοθηκών και υποφυσικού υπογοναδισμού. Στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF) του Νοσοκομείου Hammersmith, εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας και συγκεκριμένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική.

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος έγινε παγκοσμίως γνωστός με τη γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο σε γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας (2005). Στο περιστατικό αυτό

έρχεται να προστεθεί και η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα γυναίκας η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα μας - στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο - και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Στις επιτυχίες του περιλαμβάνεται και η πρωτοποριακή για τα ιατρικά χρονικά περίπτωση τρίδυμης κύησης που προήλθε από υπογόνιμο άνδρα με σύνδρομο Klinefelter και οδήγησε στη γέννηση τριών υγιών νεογνών κοριτσιών. Αξίζει να αναφερθεί μια ακόμη πρωτοποριακή για τα ιατρικά χρονικά περίπτωση δίδυμης κύησης από γυναίκα 34 ετών που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος σε νεαρή ηλικία στη Γαλλία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε μητέρα διδύμων δίνοντας ελπίδα και αισιοδοξία σε χιλιάδες γυναίκες.

Η πολυετής εμπειρία και η ερευνητική δραστηριότητα του Δρ. Ηλία Γάτου στον τομέα της ορμονικής υποκατάστασης έχει συμβάλει στην επιτυχή ανάπτυξη του προγράμματος δανεικών ωαρίων. Η εξειδίκευσή του στην ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκόπηση-υστεροσκόπηση), την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και την αντιμετώπιση κυήσεων υψηλού κινδύνου λόγω των πολύδυμων κυήσεων που προκύπτουν από τη θεραπεία, τον κατατάσσει στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των πλέον έμπειρων ιατρών στην παρακολούθηση ειδικών περιπτώσεων σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης έχει συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων σε μερίδες πληθυσμών με παθήσεις όπως πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, μεσογειακή αναιμία και άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις.

ΗΛΙΑΣ Θ. ΓΑΤΟΣ MD
Χειρουργός, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας
Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO medical center
Ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική,
τ. Επιμελητής Νοσοκομείων Hammersmith & Royal Free του Λονδίνου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved