Πάγο στη μαστίτιδα; Νέες οδηγίες θηλασμού αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Νέες ενημερωμένες κλινικές οδηγίες και συστάσεις από την Ακαδημία Μητρικού Θηλασμού.

Πάγο στη μαστίτιδα; Νέες οδηγίες θηλασμού αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Bigstock

Το κόστος του θηλασμού είναι η μαστίτιδα για κάποιες μητέρες. Είναι μία επώδυνη κατάσταση που συμβαίνει σε αρκετές γυναίκες που θηλάζουν.

Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού που, εάν δεν θεραπευθεί εγκαίρως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, οι ενημερωμένες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες του 2022 από την Ακαδημία Μητρικού Θηλασμού (ABM) που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, υποστηρίζουν τώρα ότι η μαστίτιδα είναι μια σειρά από διάφορες καταστάσεις, μεταξύ της υπερβολικής παραγωγής γάλακτος (υπεργαλακτισμό) και τη φλεγμονή έως τη βακτηριακή λοίμωξη και το απόστημα.

Οι νέες κλινικές οδηγίες της Ακαδημίας Μητρικού Θηλασμού (ABM) περιγράφουν αρκετές βασικές αλλαγές και όλα όσα γνωρίζαμε για την μαστίτιδα. Οι φραγμένοι πόροι ουσιαστικά δεν φράζουν αλλά μικραίνουν, ο πάγος και άλλες αντιφλεγμονώδεις θεραπείες πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας αντί για τη θερμότητα και η επιπλέον άντληση (και άλλα μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος) βλάπτουν τον μαστό αντί να τον βοηθούν.

Ορίστε τι άλλο αναφέρουν οι νέες οδηγίες γύρω από τη μαστίτιδα

Αυξημένη παραγωγή γάλακτος

Η αυξημένη παραγωγή γάλακτος θεωρείται πλέον ο πρώτος δείκτης στο φάσμα της μαστίτιδας. Η υπερπαραγωγή μητρικού γάλακτος, γνωστή ως «υπεργαλακτισμός», μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, προκαλώντας τη σμίκρυνση των πόρων του γάλακτος, (πριν ονομαζόταν «φραγμένος πόρος») και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μαστίτιδα.

mastitida-thilasmos.JPG

Breastfeeding Medicine, ABM Protocol 2022

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υπερβολική παραγωγή γάλακτος είναι να συνεχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας μόνο κατόπιν ζήτησης ή να αντλείτε σύμφωνα με το πρόγραμμα σας. Επιπλέον αναφέρεται ότι οι μητέρες θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την επιπλέον άντληση, επειδή θα μπορούσε να δώσει σήμα στο σώμα να συνεχίσει να παράγει περισσότερο γάλα.

«Η υπερβολική σίτιση του βρέφους από το στήθος με τη φλεγμονή ή η άντληση που γίνεται για να αδειάσει το στήθος διαιωνίζει έναν κύκλο παραγωγής γάλακτος και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την επιδείνωση της φλεγμονής του μαστού».

Χρησιμοποιήστε πάγο αντί για ζεστές κομπρέσες στο μαστό που έχει φλεγμονή

Αφήστε στην άκρη τις ζεστές κομπρέσες, επειδή η ζέστη στην πραγματικότητα δεν βοηθά. Στην πραγματικότητα βοηθά τη φλεγμονή όταν πονούν οι φραγμένοι πόροι. Για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό παγοκύστων ή κρύας κομπρέσας. Το κρύο μειώνει τη ροή του αίματος άρα και το πρήξιμο, σε αντίθεση με τη ζέστη, που αυξάνει τη ροή του αίματος.

mastitida-thilasmos-2.JPG

Breastfeeding Medicine, ABM Protocol 2022

Η ζέστη μπορεί να βοηθήσει κάποιες θηλάζουσες μητέρες να αισθάνονται πιο άνετα, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς: «Παρόλο που η ζέστη κάνει τα αγγεία να διαστέλλονται και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, μπορεί επίσης να χαλαρώσει κάποιες ασθενείς. Η χρήση ζεστών ντους και αντιπυρετικών δεν βελτίωσε τα αποτελέσματα της μαστίτιδας σε μια δοκιμή που έγινε.»

Επιμείνετε στο απαλό μασάζ και όχι στην σκληρή και με δύναμη πίεση των μαστών

Πείτε αντίο σε εκείνες τις μέρες μέρες που πηγαίνατε στο ντους και κάνατε μασάζ στο στήθος σας με διάφορα λαδάκια και ζεστό νερό. Αυτό μπορεί απλώς να κάνει τα πράγματα χειρότερα, σύμφωνα με τις νέες ενημερωμένες οδηγίες.

«Οι προσπάθειες να αφαιρεθεί το γάλα πιέζοντας το στήθος είναι αναποτελεσματικές και οδηγούν σε τραυματισμό των ιστών», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Αντίθετα, κάντε απαλό μασάζ (λεμφικό). Απαλές κινήσεις για παράδειγμα από τη θηλή προς τη μασχάλη.

*με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved