Mυρμήγκιασμα στο στήθος κατά το θηλασμό και πώς να το αντιμετωπίσετε

Γιατί αισθάνεστε να μυρμηγκιάζει το στήθος όταν θηλάζετε και πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε.

Mυρμήγκιασμα στο στήθος κατά το θηλασμό και πώς να το αντιμετωπίσετε

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα μιας γυναίκας αλλάζει κι όχι μόνο με εμφανείς τρόπους.

Από τις πιο ουσιαστικές αλλαγές στο σώμα της εγκύου και μετέπειτα μητέρας, είναι το στήθος.

Για να παραμείνουν υγιή τα μωρά πρέπει να θηλάζουν πολλές φορές την ημέρα, επομένως οι ορμόνες του εγκεφάλου και οι γαλακτοφόροι πόροι, θα πρέπει να λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουν αρκετό γάλα. Όλα αυτά ξεκινούν πριν γεννηθεί το μωρό και μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Αυτές οι αλλαγές, μαζί με μερικούς άλλους παράγοντες, ευθύνονται για το μυρμήγκιασμα στο στήθος, ειδικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

thilasmos 1

Τι προκαλεί το μυρμήγκιασμα στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μερικές φορές οι μητέρες αισθάνονται ένα μυρμήγκιασμα που εξαφανίζεται γρήγορα. Αυτή η αίσθηση μπορεί άλλοτε να είναι επώδυνη κι άλλοτε όχι.

Μαστίτιδα

Υπάρχουν φορές που οι αγωγοί γάλακτος στο στήθος μπορεί να φράξουν, με αποτέλεσμα να προκληθεί μαστίτιδα. Είναι πιθανό να νιώσετε όχι μόνο πόνο αλλά και μυρμήγκιασμα.

Υπερβολική παραγωγή γάλακτος

Μερικές μητέρες θα διαπιστώσουν ότι παράγουν πάρα πολύ γάλα το οποίο δεν μπορεί να πιει το μωρό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού κι ίσως χρειαστoύν τη βοήθεια του γιατρού ή της μαίας προκειμένου να ανακουφιστούν.

Διόγκωση μαστών

Το γάλα αρχίζει να γεμίζει το στήθος τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα, προκαλώντας πρήξιμο των ιστών. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν τα μωρά θηλάζουν όχι όμως αρκετά, τότε το στήθος γεμίζει, με αποτέλεσμα να διογκώνεται.

Είναι φυσιολογικό το μυρμήγκιασμα στο στήθος κατά τον θηλασμό;

Είναι απολύτως φυσιολογικό για τις μητέρες που θηλάζουν να αισθάνονται μυρμήγκιασμα στο στήθος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Συνήθως, η αίσθηση μυρμηγκιάσματος προκαλείται από την απελευθέρωση του γάλακτος και μετά τις πρώτες εβδομάδες πιθανόν να υποχωρήσει.

thilasmos 1

Πώς να αντιμετωπίσετε το μυρμήγκιασμα του μαστού

Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το μυρμήγκιασμα στο στήθος.

Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα σίτισης

Τα νεογέννητα μωρά πρέπει να τρώνε κάθε τρεις ώρες. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται να κάνει μια μητέρα είναι να τηρεί ένα σταθερό και τακτικό πρόγραμμα σίτισης για να μπορεί να διαχειριστεί το μυρμήγκιασμα χωρίς προβλήματα. Τηρώντας πολύ αυστηρά ένα πρόγραμμα, θα διαπιστώσετε τελικά ότι το αντανακλαστικό της απορρόφησης του γάλακτος θα αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τους χρόνους ταΐσματος.

Ζεστή κομπρέσα ή ζεστό ντους

Η ζέστη δρα καταπραϋντικά στο πρησμένο στήθος. Μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό και τοποθετήστε την απαλά πάνω από τα σημεία του στήθους που έχουν πρηστεί και κρατήστε την για πέντε λεπτά.

Μασάζ

Το μασάζ στο στήθος βοηθά το γάλα να ρέει ελεύθερα μέσα από τους γαλακτοφόρους πόρους, επομένως είναι πολύ πιθανό να σας ανακουφίσει από οποιοδήποτε μυρμήγκιασμα στο στήθος. Φροντίστε να κάνετε απαλές και αργές κινήσεις στο στήθος σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Αλλαγή στη διατροφή

Μερικές γυναίκες έχουν διαπιστώσει ότι αισθάνονται λιγότερη ευαισθησία στο στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού όταν μειώνουν την πρόσληψη καφεΐνης και αλατιού. Επομένως προσέξτε τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved