Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αποτελεί ουσιαστικά θεραπεία με σκοπό την υποκατάσταση των ορμονών του φύλου στις γυναίκες.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία

Αυτές οι ορμόνες είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Απελευθερώνονται φυσιολογικά από τις ωοθήκες και επηρεάζουν τις αλλαγές στον καταμήνιο κύκλο ελέγχοντας την έλευση της περιόδου αλλά και τη διάθεση ενώ ταυτόχρονα μπορούν να συμβάλουν στην αίσθηση της ευημερίας και της υγείας.

Κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση, η υποχώρηση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να σηματοδοτήσει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία, αίσθημα παλμών, αλλαγές στη διάθεση, ξηρότητα του κόλπου, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και ήπιες μεταβολές του δέρματος όπως ξηρότητα και απώλεια ελαστικότητας.

Αν και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θεωρείται σε γενικές γραμμές ασφαλής και αποτελεσματική και αποτελούσε στο παρελθόν πρώτη επιλογή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, το ποσοστό των γυναικών που την ακολουθούν τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί.

Δείτε ποιοι είναι σύμφωνα με τις έρευνες οι πιθανοί κίνδυνοι:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved