Η διαταραχή περιόδου, είναι το πιο συχνό γυναικολογικό πρόβλημα των εφήβων

Τα γυναικολογικά προβλήματα στις έφηβες αυξάνονται ενώ είναι πιο συχνά από όσο φαντάζονται οι γονείς.

Η διαταραχή περιόδου, είναι το πιο συχνό γυναικολογικό πρόβλημα των εφήβων

Η μεγαλύτερη αιτία (περίπου το 40%) που κάποια έφηβη επισκέπτεται τον γυναικολόγο, είναι για διαταραχή έμμηνης ρύσης.

Οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης εκδηλώνονται είτε ως ελάττωση (< 21 ημέρες) ή αύξηση (> 35 ημέρες) της διάρκειας του κύκλου, είτε ως παρατεταμένη αιμορραγία, που συμβαίνει τα πρώτα έτη μετά την έναρξη της περιόδου και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναιμία. Τις περισσότερες φορές οφείλονται σε ανωριμότητα της κυκλικής έκκρισης των ορμονών και σπανιότερα σε διαταραχές στην πήξη του αίματος.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες, που έχει γενετική βάση και επιβαρύνεται με την παχυσαρκία που εμφανίζεται στην εφηβεία, συχνά προκαλούν την καθυστέρηση της περιόδου ή διαταραχές της.

Ένα φυσιολογικό φαινόμενο είναι η εμφάνιση της έμμηνης ρύσης (εμμηναρχή) πριν την ηλικία των 10 ετών ή η αύξηση των μαστών (θηλαρχή) πριν τα 8 έτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η εμμηναρχή και η θηλαρχή, μπορεί να οφείλονται σε όγκους της υπόφυσης ή των ωοθηκών, υποθυρειδισμό ή κύστεις της ωοθήκης.

Η εμφάνιση αρρενοποίησης μπορεί να οφείλεται σε σύνδρομα, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων.

Μερικές φορές, η εμφάνιση της έμμηνης ρύσης (εμμηναρχή) μπορεί να καθυστερήσει (> 14 ετών στα κορίτσια, που δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σημείο εφηβείας, και > 16 ετών, όταν έχουν αναπτυχθεί οι μαστοί και η τρίχωση).

Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι φυσιολογική ή να οφείλεται σε ανωμαλίες των χρωματοσωμάτων, απλασία της μήτρας, άλλες συγγενείς ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές, υποσιτισμό, διαταραχές της διατροφής (νευρογενής ανορεξία) και έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Άλλο συχνό πρόβλημα (5%) αποτελεί ο πόνος στην κοιλιά, που μπορεί να οφείλεται στην έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια), σε φλεγμονές των γεννητικών οργάνων από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και ο γονόκοκκος ή σε κύστεις ή όγκους των ωοθηκών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved