Η σημασία της καλής υγιεινής των πρώτων δοντιών

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτούνται για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να επισκεφθεί το παιδί τους τον οδοντίατρο.

Η σημασία της καλής υγιεινής των πρώτων δοντιών

Επίσης αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να προσέχουν και να περιποιούντε τα νεογιλά δόντια αφού αυτά πρόκειται να αλλαχθούν. Η σημασία όμως των νεογιλών δοντιών είναι τεράστια για την καλή υγεία των μόνιμων δοντιών για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πόσο σημαντική είναι η καλή φροντίδα και υγειινή των νεογιλών (πρώτων) δοντιών;

Κατ'αρχάς η καλή στοματική υγειινή είναι συνήθεια που διδάσκεται από πολύ μικρή ηλικία. Μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών, η καθημερινή φροντίδα τους πρέπει να μπει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Το παιδί διδάσκεται ότι οφείλει να βουρτσίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα, ώστε να απομακρύνονται τα κατάλοιπα των τροφών. Ακόμη πιο σημαντική γίνεται δε, όταν το πλύσιμο συνοδεύεται μετά από την κατανάλωση γλυκών . Όσο δύσκολη κι αν είναι για έναν γονιό αυτή η αποστολή, ακόμη κι αν δε γίνεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο, η συνήθεια περνάει στο υποσυνείδητο του παιδιού και θα το συνοδεύει για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Το βούρτσισμα, και κατ'επέκταση η καλή στοματική υγειινή, θεωρούνται πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας , συνδέονται ασυνείδητα με ερεθίσματα όπως αυτό της γλυκιάς γεύσης και θωρακίζουν την καλή στοματική υγεία.

Τα πρώτα του δόντια το παιδί θα τα βγάλει μέχρι 2 ετών, ενώ θα ολοκληρωθεί η νεογιλή οδοντοφυία μέχρι την ηλικία των 3-3,5 ετών. Αυτά τα δόντια δεν αλλάζουν ταυτόχρονα. Η ανατολή των πρώτων μόνιμων δοντιών γίνεται στα 6 αλλά οι αλλαγές διαρκούν μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι τα νεογιλά συνυπάρχουν για ένα μεγάλο διάστημα με τα μόνιμα στο στόμα του παιδιού.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει τερηδόνα που δεν έχει θεραπευθεί στα νεογιλά, η πιθανότητα τερηδόνας και στα μόνιμα αυξάνεται κατά 80%! Τα τερηδονισμένα νεογιλά δόντια αποτελούν εστίες βακτηρίων που θα αποικήσουν και τα μόνιμα δόντια, καταστρέφοντάς τα. Επιπλέον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οξέος οδοντικού αποστήματος, με συνέπεια την ανάγκη εξαγωγής του δοντιού και της απώλειας χώρου για την ανατολή του μόνιμου στη σωστή θέση. Είναι ξεκαθαρο έτσι το πόσο αναγκαία είναι η διατήρηση της καλής υγείας των νεογιλών δοντιών.

Στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, όπως συμβαίνει και γενικότερα για την ανάπτηυξη του παιδιού, το καλό παράδειγμα του γονιού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο. Τα παιδιά , όσο μικρά κι αν είναι, θα μιμηθούν έναν γονέα ο οποίος βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του μετά απο κάθε γεύμα, αποφεύγει τα γλυκά και έχει καλή σχέση με τον οδοντίατρό του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η τερηδόνα είναι ασθένεια που οφείλεται στην ύπαρξη συγκεκριμένων μικροβίων. Έτσι όταν το στόμα του γονιού είναι απαλλαγμένο απο τέτοιου είδους μικρόβια, δεν υπάρχουν πιθανότητες να μεταφερθούν αυτά τα μικρόβια στα παιδιά. Εκτεταμένες έρευνες στην Αμερική και στη Σκανδιναυία έχουν αποδείξει ότι ο δείκτης τερηδόνας των παιδιών πέφτει δραματικά (έως και 50-70%) όταν οι μητέρες δεν έχουν τερηδόνα και έχουν καλή στοματική υγειινή. Γι'αυτό λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα που θα διδάξει στα παιδιά τους την ολοκληρωμένη στοματική φροντίδα.

Πότε πρέπει να γίνει πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο και γιατί;

Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο γίνεται πολύ νωρίς, με την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντίας, ο πρώτος οδοντικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται συνήθως με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η ελληνική πολιτεία μάλιστα έχει θεσπίσει την υποχρεωτική οδοντιατρική εξέταση για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα του οδοντιατρικού ελέγχου σε μικρή ηλικία ώστε να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα αργότερα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναγκαιότητα της πρόληψης και πόσο σημαντικό είναι το παιδί να έχει μία ευχάριστη πρώτη οδοντιατρική εμπειρία. Οι γονείς θα λάβουν τις πρώτες σημαντικές οδηγίες , τόσο για τη στοματική υγειινή του παιδιού, όσο και για τις επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες. Επίσης θα γίνει ένας μικρός καθαρισμός και θα τοποθετηθεί φθόριο, που θωρακίζει τα δόντια του παιδιού έναντι στην τερηδόνα. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να είναι μία εύκολη και απλή διαδικασία ρουτίνας, χωρίς φόβο και άγχος.

Παπαδοπούλου Λίλα, Παιδοδοντίατρος
Ανδρέα Παπανδρέου 26, Γλυφάδα, 16675, ΑΤΤΙΚΗΣ
www.happytoothclinic.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved