Πώς ο τρόπος που τρως επηρεάζει τον οργανισμό και τη διάθεσή σου

  • Τι πρέπει να γνωρίζεις για το έντερο σου
  • Πώς το έντερο επηρεάζει το βάρος σου
  • Πώς το έντερο επηρεάζει τη διάθεσή σου
Πώς ο τρόπος που τρως επηρεάζει τον οργανισμό και τη διάθεσή σου

Μιλάμε για την υγεία του εντέρου μας και νομίζουμε πως είναι μια αυτονόητη κατάσταση! Μήπως αυτή η σκέψη είναι μια αυταπάτη;

«Υπάρχει μια πλουσιότερη ποικιλία ζωής μέσα στο έντερο σας από ό, τι σ' ένα τροπικό δάσος», λέει ο Δρ Michael Mosley, συγγραφέας του The Clever Guts Diet. Τα βακτήρια που υπάρχουν μέσα σε αυτό μας βοηθούν να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα και να συνθέσουμε βιταμίνες. Επίσης μας προστατεύουν από επικίνδυνες λοιμώξεις και επηρεάζουν τα πάντα, από τη διάθεσή μας έως το βάρος μας.

Οι γιατροί μιλούν για καθημερινές συνήθειες που πρέπει να εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας ενώ συνιστούν και προβιοτικά που ενισχύουν το έντερο, όπως το γιαούρτι και τα τυριά ενώ προτείνουν να χρησιμοποιούμε το σκόρδο κάθε φορά που μαγειρεύουμε. «Είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή προβιοτικών που προάγει την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου», λέει η διατροφολόγος Lily Soutter.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το έντερο σου

Ο γαστρεντερικός μας σωλήνας (έντερο), είναι ένας μακρύς, κοίλος σωλήνας μέσω του οποίου ταξιδεύει το φαγητό μας. Η τροφή ταξιδεύει από το στόμα μας, κάτω από τον οισοφάγο, στο στομάχι και τα έντερα, και προς το παχύ έντερο και τον ορθό μας. Περιλαμβάνει επίσης το πάγκρεας και το συκώτι μας. Επηρεάζει κάθε μέρος του σώματός μας, οπότε η υγεία του εντέρου είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του οργανισμού μας.

Πώς το έντερο επηρεάζει το βάρος σου

«Τα βακτήρια του εντέρου μας αποφασίζουν πόση ενέργεια παίρνει το σώμα μας από κάθε γεύμα, ποια τρόφιμα λαχταράμε, καθώς και τον έλεγχο της πείνας και του σακχάρου στο αίμα μας», λέει ο Δρ. Mosley. «Έτσι, η λανθασμένη ισορροπία των βακτηρίων μας μπορεί να μας παχύνει». Φρόντισε να κάνεις τακτικά γεύματα και εμπλούτισε τη διατροφή σου με φυτικές ίνες.

Πώς το έντερο επηρεάζει τη διάθεσή σου

Υπάρχουν 100.000 νευρικά κύτταρα στο πεπτικό μας σύστημα -περισσότερο από ό, τι στον νωτιαίο μυελό μας - και τα βακτήριά μας παίρνουν κομμάτια τροφής που το σώμα μας δεν μπορεί να αφομοιώσει και τα μετατρέπει σε ορμόνες και χημικές ουσίες. Αυτές μπορούν ξεκάθαρα να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας. Αυτή η σχέση μεταξύ του πεπτικού μας συστήματος και της ψυχικής μας υγείας είναι ο λόγος που οι επιστήμονες συχνά ονομάζουν το έντερο μας «τον δεύτερο εγκέφαλο». Έτσι, η υγεία του εντέρου μας είναι το κλειδί. «Ο εγκέφαλος και το έντερο αλληλοσυνδέονται», λέει ο Δρ Anthony Hobson από την κλινική λειτουργικού εντέρου «Τα σήματα από το έντερο ανεβαίνουν στον εγκέφαλο και το αντίστροφο».

Έρευνα από το APC Microbiome Ireland στο University College Cork διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βακτηρίων του εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης, ενώ υψηλότερες ποσότητες το χαμηλώνουν. «Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή αυξάνει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 30%», λέει η ψυχολόγος Δρ Meg Arrol. Φάτε λιπαρά ψάρια., μια φορά την εβδομάδα. Περιέχουν ωμέγα τρία λιπαρά οξέα για την καταπολέμηση της φλεγμονής στο έντερο.

Για την σωστή λειτουργία του:

  • Σκέψου τις ίνες
  • Έλεγξε το άγχος
  • Απόφυγε τα αντιβιοτικά
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved