Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος της γυναίκας όταν γίνεται μαμά;

Τι είδους αλλαγές συμβαίνουν στον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μιας μητέρας;

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος της γυναίκας όταν γίνεται μαμά;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο της γυναίκας από τη στιγμή που μένει έγκυος και γίνεται μαμά; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.

Ωστόσο, ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρώσει ορισμένα στοιχεία που αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακά όπως ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας, φαίνεται ότι αλλάζει πιο γρήγορα και πιο δραστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της περιόδου μετά τον τοκετό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής της - συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας. Και αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να συνδέονται τόσο με την παραδική περίοδο λήθης κατά τη διάρκεια της μητρότητας όσο και με τις σημαντικές αλλαγές στη διάθεση που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη.

Το 2002, ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου δημοσίευσαν μια μελέτη που περιελάμβανε τη συλλογή εικόνων 14 εγκεφάλων εγκύων γυναικών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ένα χρόνο μετά τη γέννηση των μωρών τους. Διαπίστωσαν ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των γυναικών συρρικνώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άλλες επεκτάθηκαν ξανά μετά τον τοκετό. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πώς αυτές οι αλλαγές επηρέασαν τη συμπεριφορά.

egefalos mamas

Το 2016, η Elseline Hoekzema, Ph.D., νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Leiden στις Κάτω Χώρες, δημοσίευσε μια μελέτη στο Nature Neuroscience που βασίστηκε στη μελέτη του 2002. Η Δρ Hoekzema και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας στους εγκεφάλους 25 γυναικών, για πρώτη φορά πριν μείνουν έγκυες και ξανά στις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Συνέκριναν αυτές τις σαρώσεις με την απεικόνιση εγκεφάλου 20 γυναικών που δεν είχαν γεννήσει και διαπίστωσαν ότι ήταν εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

Οι γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόσφατα είχαν τόσο έντονες βιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους, ώστε ένας αλγόριθμος υπολογιστών χώρισε τις νέες μητέρες από εκείνες που δεν είχαν γεννήσει ποτέ. Συγκεκριμένα, η γκρίζα ύλη στον εγκέφαλο των γυναικών που γέννησαν πρόσφατα φάνηκε να μειώνεται σε ορισμένες περιοχές κι αυτές οι αλλαγές παρέμειναν για έως και δύο χρόνια μετά τη γέννηση του μωρού.

Η γκρίζα ύλη του εγκεφάλου ( εγκεφαλικός φλοιός) , που βρίσκεται κυρίως στα εξωτερικά στρώματα, παίζει μεγάλο ρόλο στον έλεγχο των μυών και στην εκτέλεση εργασιών υψηλού επιπέδου, όπως η όραση, η ακοή, η επεξεργασία αναμνήσεων και συναισθημάτων και η λήψη αποφάσεων. Ο εγκέφαλος περιέχει επίσης λευκή ύλη, η οποία μονώνει τους άξονες, βοηθώντας τα εγκεφαλικά σήματα να ταξιδεύουν ταχύτερα και ενθαρρύνουν την κινητική και αισθητηριακή λειτουργία. Στη μελέτη της, η Δρ Hoekzema, διαπίστωσε ότι η λευκή ουσία του εγκεφάλου των εγκύων γυναικών δεν φάνηκε να αλλάζει καθόλου από την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα ενώ ο όγκος της γκρίζας ύλης μειώθηκε.

egefalow mamas1

Σύμφωνα με την ίδια, αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να προέκυψαν εν μέρει λόγω μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως «συναπτικό κλάδεμα», ένα φαινόμενο του εγκεφάλου που εξαλείφει ορισμένες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και ενθαρρύνει τη διευκόλυνση των νέων συνδέσεων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές ή δραστηριότητες - σε αυτήν την περίπτωση, τη φροντίδα του βρέφους.

Με άλλα λόγια, μια «απώλεια» υλικού του εγκεφάλου μπορεί να φαίνεται κακή, αλλά οι αλλαγές θα μπορούσαν στην πραγματικότητα, να είναι ευεργετικές για τα άτομα που αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις όπως η μητρότητα, σύμφωνα με την Δρ Hoekzema.

Πηγή:nytimes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved