1 στις 81 γυναίκες ανακάλυψαν ότι είχαν καρκίνο του μαστού από προληπτική εξέταση

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που πλήττει τις γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών. Η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές αλλά πολλές γυναίκες το παραμελούν.

1 στις 81 γυναίκες ανακάλυψαν ότι είχαν καρκίνο του μαστού από προληπτική εξέταση

Με τη παρουσίαση του Προγράμματος Πρόληψης του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού, βρέθηκε πως 1 στις 81 γυναίκες που έκαναν προληπτικές μαστογραφίες είχε καρκίνο του μαστού χωρίς να το ξέρει.

Εδώ και ένα χρόνο υλοποιείται το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες όλης της χώρας από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και ο Σύλλογος Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγ. Ανάργυροι.

Τα αποτελέσματα σοκάρουν αφού πολλές γυναίκες βρέθηκαν να έχουν καρκίνο του μαστού που σε πρώιμα στάδια μπορεί να γιατρευτεί. Μέχρι τώρα, 2108 φαινομενικά υγιείς γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών, από 88 δήμους υποβλήθηκαν σε δωρεάν μαστογραφίες . Σε 26 από τις 2108 γυναίκες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη κακοήθειας στο μαστό, πράγμα που σημαίνει ότι το 1,23% του πληθυσμού που ελέγχθηκε προσωμπτωματικά, βρέθηκε να πάσχει από το Ca μαστού χωρίς να το γνωρίζει.

Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «Είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού μειώνονται κατά 35% σε γυναίκες 50-69 χρονών που συμμετέχουν σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου. Αυτή είναι η σημασία του προσυμπωματικού ελέγχου που σώζει ζωές»

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγ.Ανάργυροι κ. Μαίρη Γρηγοροπούλου, με τη σειρά της, δήλωσε ότι ως τώρα στο Κέντρο Μαστού του Νοσοκομείου στα Πατήσια, έχουν πραγματοποιηθεί 35.000 μαστογραφίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 34% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία, δεν είχαν κάνει ποτέ καμία εξέταση μαστού. Μιλώντας για το πρόγραμμα η κα Γρηγοροπούλου δήλωσε ότι: «Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία καλούνται για επανεξέταση κάθε 16-18 μήνες, ανάλογα με το ιστορικό τους».

Επόμενος στόχος στις εκστρατείες πρόληψης είναι το Πρόγραμμα Εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου και οι δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης που ξεκινά το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο 21 Οκτωβρίου 2013.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved