Δέκα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις το στρες

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι τρελοί. Τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα, κάτω από μεγάλη πίεση.

Δέκα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις το στρες

Επιπλέον, οι οικονομικές δυσκολίες, η κρίση, αλλά και ενδεχομένως προβλήματα στη δουλειά, σε συνδυασμό με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, μας δημιουργούν όλο και περισσότερο άγχος. Το στρες έχει γίνει, πλέον, κάτι σα... δεύτερη φύση μας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που αναρωτιόμαστε, αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μην αγχωνόμαστε. Κι, όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να διώξουμε το στρες και να ζήσουμε μία πιο ήρεμη καθημερινότητα, χωρίς άγχος, πονοκεφάλους, αϋπνίες και ανησυχίες, όλα επακόλουθα του έντονου στρες που βιώνουμε.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός μπορεί να μη φέρει αποτελέσματα μέσα σε μία εβδομάδα ή μήνα, αλλά σε βάθος χρόνου, θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και το άγχος της καθημερινότητας.

Βαθιά ανάσα

Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση έντονου άγχους και κάποιος σου λέει να πάρεις μία βαθιά ανάσα, θα νιώσεις καλύτερα, να τον ακούσεις. Δουλεύει η μέθοδος. Παίρνοντας βαθιά ανάσα εισχωρεί περισσότερο οξυγόνο στο αίμα και χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα. Πάρε, λοιπόν, μια βαθιά ανάσα. Κράτησε τη και άφησε τη αργά. Όσο αφήνεις τον αέρα να βγαίνει, μέτρησε μέχρι το 10. Μπορείς να επαναλάβεις, όσες φορές νιώθεις εσύ ότι χρειάζεται.

Ασχολήσου με τον εαυτό σου

Άφησε τα όλα και βρες αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις καλά. Μία βόλτα με φίλους; Να μείνεις σπίτι και να δεις μία ταινία που θα σε χαλαρώσει ή θα σε κάνει να γελάσεις; Να διαβάσεις ένα βιβλίο; Να χαζέψεις στο Internet; Κάνε πράγματα, που θα διώξουν μακριά κάθε σκέψη που σε αγχώνει. Μόνο θα σε κάνουν να γελάσεις.

Ακολούθησε μία υγιεινή διατροφή

Εξαιτίας της δουλειάς πολλές φορές καταφεύγουμε σε έτοιμα φαγητά ή ανθυγιεινά σνακ. Άλλαξε τη διατροφή σου. Βάλε στο καθημερινό σου μενού τροφές, που μεταξύ άλλων, βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, όπως πράσινα λαχανικά, φρούτα, σολομός, μαύρη σοκολάτα, αβοκάντο, ξηροί καρποί κ.α.

dialogismos

Γράψε τις σκέψεις σου

Δεν χρειάζεται να γίνεις συγγραφέας και να εκδώσεις βιβλίο. Αλλά στο τέλος κάθε ημέρας, πάρε μολύβι και χαρτί και αποτύπωσε σε αυτό όλες τις σκέψεις σου. Αυτά που σε προβληματίζουν, αυτά που σε αγχώνουν, που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Γράψε όσα έζησες μέσα στη μέρα. Ο, τι σκέφτεσαι, αποτύπωσε το στο χαρτί. Είναι ένας τρόπος – όσο περίεργο και αν σου φαίνεται – που βοηθά πολύ.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τα επίπεδα στρες στο μυαλό μας. Επίσης, έχει χαλαρωτική και καταπραϋντική επίδραση στο νευρικό σύστημα του σώματός μας.

Κοιμήσου περισσότερες ώρες

Η έλλειψη ύπνου ενισχύει το στρες και το άγχος, - μάλιστα, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αϋπνία, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη - καθώς λόγω των λίγων ωρών που έχουμε κοιμηθεί, έχουν πέσει και οι αντιστάσεις του οργανισμού. Εξάλλου, ο οργανισμός χρειάζεται 7 με 8 ώρες ύπνου το βράδυ για να αναζωογονηθεί και να τονωθεί.

Μίλησε με κάποιον

Αν νιώθεις έντονα στρεσαρισμένη μπορείς να μιλήσεις με έναν καλό σου φίλο ή κάποιον δικό σου άνθρωπο, που ξέρεις ότι μπορεί να σε ακούσει και να σε βοηθήσει. Μοιράσου μαζί του όσα νιώθεις και σκέφτεσαι. Θα ξαλαφρώσεις και θα νιώσεις καλύτερα.

Άσκηση

Κολύμπι, τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο... Η άσκηση βοηθά να φύγει το στρες από μέσα σου, ενώ ο χρόνος που θα περάσεις κάνοντας οποιαδήποτε άσκηση θα σε βοηθήσει να σκεφτείς όσα σε απασχολούν, σε συνθήκες, όμως, απόλυτης ηρεμίας.

Μουσική

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά σε στιγμές έντονου στρες, το να ακούσεις μουσική είναι το καλύτερο «γιατρικό». Ακούγοντας μουσική, θα νιώσεις καλύτερα και αποφορτισμένη από το πρώτο κιόλας λεπτό. Αν σου αρέσει, δε, και η κλασική μουσική, ακόμα καλύτερα καθώς και επιστημονικά αποδεδειγμένα, περιορίζει την έκκριση της αδρεναλίνης, δηλαδή της «ορμόνης του στρες».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved