Ασκηθείτε σύμφωνα με τον σωματότυπό σας

Γνωρίζατε ότι κάποιος ανάλογα με τη μορφολογία του σώματός του μπορεί να επιλέξει και το είδος άσκησης το οποίο του ταιριάζει περισσότερο, ώστε να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα;

 

Ασκηθείτε σύμφωνα με τον σωματότυπό σας

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των τριών ειδών σωματότυπου (ενδομορφικός, μεσομορφικός και εκτομορφικός) ευνοούνται διαφορετικά είδη άσκησης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος Eυζην, μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή άσκηση, αφού πρώτα γνωρίζετε τα εξής:

Ενδομορφικός: Στο συγκεκριμένο τύπο σώματος τα άτομα είναι μεγαλόσωμα και εμφανίζουν αυξημένο ποσοστό λίπους κυρίως στην κοιλιακή χώρα και στην περιφέρεια. Ο συγκεκριμένος σωματότυπος είναι ιδανικός για άτομα τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με αγωνίσματα δύναμης και ρίψεων. Ιδανικά αθλήματα για τα άτομα με το συγκεκριμένο σωματότυπο είναι το ακόντιο, η σφαίρα, η σφύρα και η δισκοβολία.

ddaef8b7827f3f3cbb9b0c2cdd7816a1


Μεσομορφικός: Ο συγκεκριμένος τύπος σώματος χαρακτηρίζεται από «ιδανικές» αναλογίες για άσκηση, με μεγάλο και καλοσχηματισμένο μυϊκό και οστικό σύστημα. Τα συγκεκριμένα άτομα μπορούν να ασχοληθούν με όλα σχεδόν τα αγωνίσματα και φαίνεται να τους «ταιριάζουν» περισσότερο τα αγωνίσματα μυϊκής δύναμης, αλλά και τα αερόβια. Τα συγκεκριμένα άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να διακριθούν σε αγωνίσματα τόσο του υγρού στίβου (όπως π.χ. η κολύμβηση και η υδατοσφαίριση) όσο και σε αθλήματα όπως είναι η αντισφαίριση, το τρίαθλο, τα αγωνίσματα μικρών και μεσαίων αποστάσεων στο στίβο, αλλά και σε ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο.

cb197937d31847ef3fb1e1ceb3f96059


Εκτομορφικός: Τα άτομα με εκτομορφικό σωματότυπο συνήθως εμφανίζουν λεπτό και αδύνατο σώμα με μειωμένο λίπος, και μακριά άκρα. Διακρίνονται σε ατομικά ή και ομαδικά αγωνίσματα όπου απαιτείται αλτικότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το άλμα εις ύψος, το επί κοντώ και το άλμα εις μήκος στο στίβο, και η πετοσφαίριση και η καλαθοσφαίριση στα ομαδικά αθλήματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved