Τα σπορ που ενδείκνυνται και αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη

Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές η γυμναστική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης κάνει καλό τόσο στη γυναίκα, όσο και στο έμβρυο. Ποια είναι όμως τα σπορ που επιτρέπονται και ποια πρέπει να αποφεύγονται;

Τα σπορ που ενδείκνυνται και αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη

Η άσκηση ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία , ενώ δυναμώνει και τους μυς, την ίδια στιγμή που βοηθάει στος πόνους στη μέση και τα πρηξίματα.

Η πιο ενδεδειγμένη μορφή άσκησης όσο είστε έγκυος είναι με διαφορά το κολύμπι, αφού χάρη στο νερό δεν νιώθετε το βάρος σας και επίσης δεν καταπονούνται οι μύες και οι αρθρώσεις. Χαλαρώνει την πίεση από τη σπονδυλική σας στήλη και βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση –κάτι που ισχύει και για το βάδισμα. Τόσο το πρόσθιο, όσο και η ελεύθερη κολύμβηση αλλά και το ύπτιο είναι απόλυτα ασφαλή στυλ κολύμβησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό που πρέπει να αποφεύγετε είναι η πεταλούδα, που μπορεί να τραυματίσει σοβαρά την πλάτη σας και να τεντώσει υπερβολικά τους κοιλιακούς σας.

Επίσης το περπάτημα – όχι έντονο – είναι η καλύτερη μορφή αερόβιας γυμναστικής. Δεν επιβαρύνει τα γόνατα και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, διατηρώντας το σώμα σας σε φόρμα.

Αντιθέτως, τα σπορ που απαιτούν επίπονη προσπάθεια και «ταρακουνούν» το σώμα πρέπεινα αποφεύγονται. Τέτοια είναι η ιππασία, η ποδηλασία, το τζόκινγκ, το τένις, το βόλεϊ και το μπάσκετ. Σαν γενικό κανόνα να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα σπορ με τα οποία έρχεστε σε επαφή με άλλους (όπως είναι οι πολεμικές τέχνες), όπως και αυτά που υπάρχει κίνδυνος να πέσετε από ύψος, όπως είναι η ιππασία και η αναρρίχηση. Από τα θαλάσσια σπορ, αυτά που απαγορεύονται είναι το σκι και οι καταδύσεις. Αποφύγετε το scuba diving, καθώς δεν είναι γνωστό αν η αύξηση της πίεσης θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη ή το μωρό σας.

Η γυμναστική στην περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται λίγο κάθε μέρα, παρά εντατικά τη μία μέρα και καθόλου την άλλη. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που πρέπει να κάνετε με ευλάβεια είναι να αφουγκράζεστε το σώμα σας και να μην το καταπονείτε. Και φυσικά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος έχοντας γνώση του ιστορικού σας θα σας πει αν επιτρέπεται να ξεκινήσετε, πότε μπορείτε, και τί μπορείτε να κάνετε. Ακόμη κι αν έχετε στο νου σας, γιόγκα για εγκύους, πιλάτες ή αεροβική στο νερό, θα πρέπει να μην αποφασίσετε χωρίς την γνώμη του ειδικού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved