Μετά την εγκυμοσύνη: Σωστή σωματική άσκηση από τον γυναικολόγο του Mothersblog

Μετά την εγκυμοσύνη: Σωστή σωματική άσκηση από τον γυναικολόγο του Mothersblog

Όπως και σε κάθε περίοδο της ζωής, έτσι και σε αυτήν που ακολουθεί τον τοκετό, η σωματική άσκηση είναι πηγή ευεξίας. Με την άσκηση η νέα μητέρα ξαναβρίσκει σταδιακά αφενός τη φυσική της κατάσταση, αφετέρου την ψυχική της ισορροπία, μετά τη δοκιμασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Μετά την εγκυμοσύνη: Σωστή σωματική άσκηση από τον γυναικολόγο του Mothersblog

Η γυναίκα, η οποία αποφασίζει να γυμναστεί μετά τον τοκετό, είναι σημαντικό να έχει πάντα κατά νου τα όριά της, ώστε να αποφύγει τις υπερβολές. Ακόμα και γυναίκες, οι οποίες είχαν εντάξει την τακτική σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους πριν την εγκυμοσύνη ή και κατά τη διάρκεια αυτής, δεν πρέπει να ξεχνάνε πως η φυσική κατάστασή τους μετά τον τοκετό δεν είναι η ίδια με πριν. Η φυσική κατάσταση εξάλλου ανακτάται σταδιακά και απαιτείται υπομονή, επιμονή και συστηματική προσπάθεια.

Το τοκετός και η ενασχόληση με το νεογνό καταπονούν τη γυναίκα τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Δεν συνιστάται να κυνηγάτε επιδόσεις αμέσως μετά τον τοκετό. Αν μετά την άσκηση νιώθετε εξαντλημένη, τότε μάλλον έχετε υπερβεί τα όριά σας. Μην ξεχνάτε πως γυμνάζεστε, για να αισθανθείτε καλύτερα, όχι χειρότερα!

Ανεξάρτητα από το αν ο τοκετός ήταν κολπικός ή χρειάστηκε καισαρική τομή, κάθε γυναίκα μπορεί να ωφεληθεί από την ήπια αεροβική άσκηση. Το πρόγραμμα της ήπιας αεροβικής άσκησης, όπως είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο σε αργούς ρυθμούς, μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Φυσικά, αν κατά τον τοκετό είχαμε τραυματισμό του περινέου, ή αν τελικά ο τοκετός επετεύχθη δια καισαρικής τομής, τα σημεία του τραύματος θα πονάνε. Ο πόνος αυτός είναι μεν ενοχλητικός, αλλά είναι και ένας καλός οδηγός, που σας δείχνει τα όριά σας. Μια καλή πρακτική είναι η καθημερινή άσκηση να γίνεται σε ήπιους ρυθμούς, οι οποίοι με τον καιρό σταδιακά αυξάνονται.

Τα βάρη και γενικότερα οι ασκήσεις, οι οποίες προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά, καλύτερα να αποφεύγονται για τους τρεις πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από το αν αυτός ήταν κολπικός ή δια καισαρικής τομής.

Η εγκυμοσύνη επιβαρύνει το περίνεο, τον ιστό δηλαδή που εκτείνεται μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού. Το περίνεο καλείται να στηρίξει όλο το βάρος της μήτρας και του κυήματος. Οι ασκήσεις με βάρη θέτουν σε περαιτέρω δοκιμασία το περίνεο και δεν του δίνεται ο απαραίτητος χρόνος, για να ξαναβρεί την ισορροπία του. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης παροδικής ακράτειας ούρων μετά την εγκυμοσύνη.

Ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες, οι οποίες υπεβλήθησαν σε καισαρική τομή, το κοιλιακό τους τοίχωμα, λόγω της επέμβασης, φέρει τραυματισμό. Συνεπώς οι γυναίκες αυτές πρέπει για τρεις μήνες να αποφεύγουν τις ασκήσεις με βάρη, ώστε να δοθεί στο τραυματισμένο κοιλιακό τοίχωμα ο απαραίτητος χρόνος, για να ιαθεί, ειδάλλως μπορεί να εμφανιστεί κήλη.

Μια καλή πρακτική για τις θηλάζουσες είναι να προσπαθούν να προγραμματίζουν την άσκηση μετά το θηλασμό. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται σημαντικά η δυσφορία, η οποία μπορεί να προκληθεί από τους διογκωμένους μαστούς. Φυσικά απαραίτητος είναι και ο κατάλληλος στηθόδεσμος, ο οποίος παρέχει την απαραίτητη στήριξη.

Πολλές είναι η γυναίκες, οι οποίες ασκούνται μετά τον τοκετό, ώστε να χάσουν τα παραπανίσια κιλά της εγκυμοσύνης. Από μόνη της όμως η άσκηση δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται, όταν η άσκηση συνδυάζεται με την κατάλληλη διατροφή.

Η σωματική άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία της γυναίκας. Γυναίκες, που επιλέγουν να γυμναστούν μετά τον τοκετό αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ψυχολογικές δοκιμασίες της λοχείας, ενώ αμβλύνεται σημαντικά και το αίσθημα θλίψης, που καταλαμβάνει αρκετές λεχωίδες.

Πολλές από τις νέες μητέρες, που διαβάζουν το παρόν κείμενο θα αναρωτηθούν: «καλή η άσκηση, αλλά το μωρό δεν μου αφήνει καθόλου χρόνο, ενώ όταν έχω χρόνο δεν μου έχει μείνει καθόλου ενέργεια, πώς μπορώ να γυμναστώ;». Αυτό είναι ένα υπαρκτό εμπόδιο, το οποίο συχνά μοιάζει ανυπέρβλητο και αφορά τόσο τις γυναίκες, που έγιναν μητέρες για πρώτη φορά και έχουν και το άγχος της απειρίας, όσο και αυτές, που έχουν ήδη ένα η περισσότερα παιδιά, που ζητούν και αυτά τη φροντίδα της.

Είναι από την άλλη όμως εντυπωσιακό πόση διαφορά μπορούν να κάνουν ακόμα και μόλις δέκα λεπτά άσκησης στην ψυχολογία και στο σώμα της γυναίκας, που μόλις έγινε μητέρα! Αποφύγετε να βάζετε υψηλούς στόχους. Αν μη τι άλλο, δικαιούστε αυτά τα έστω δέκα λεπτά, για να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, αφού όλη την υπόλοιπη μέρα ασχολείστε με το μωράκι σας. Αυτά τα δέκα λεπτά μπορούν να γίνουν ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας, μπορούν να γίνουν μία στιγμή της ημέρας την οποία να περιμένετε με ανυπομονησία.

Η άσκηση λοιπόν ωφελεί τη γυναίκα μετά τον τοκετό ψυχή τε και σώματι, που θα έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αρκεί να μην γίνονται υπερβολές και να μην δοκιμάζονται τα όριά της. Στόχος είναι η γυναίκα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της να αισθάνεται καλύτερα, όσο βλέπει το σώμα της να ανακάμπτει μετά τη δοκιμασία της εγκυμοσύνης.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 
email: care@eleftheia.gr 

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
21.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ντύσιμο κούκλας σετ μπαλαρίνα
10.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Krooom 3D Παζλ Τσίρκο
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γρίφοι για παιδιά: Θα "κολλήσετε" ακόμη και εσείς

Γρίφοι για παιδιά: Θα "κολλήσετε" ακόμη και εσείς

Υπέροχοι γρίφοι για παιδιά και μεγάλους.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εγκυμοσύνη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι και γιατί δεν ισχύουν

Εγκυμοσύνη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι και γιατί δεν ισχύουν

Εάν είστε έγκυος σίγουρα θα του έχετε ακούσει ή διαβάσει.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Χαμός στο σαλόνι του Σωτήρη Κοντιζά - Δείτε πώς παίζουν τα παιδιά του

Χαμός στο σαλόνι του Σωτήρη Κοντιζά - Δείτε πώς παίζουν τα παιδιά του

Δείτε πόσο έχουν μεγαλώσει η Αριάννα και ο Κέντζι!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μανικιούρ για μαμάδες: Πώς θα κάνετε σωστό βάψιμο νυχιών στο σπίτι

Μανικιούρ για μαμάδες: Πώς θα κάνετε σωστό βάψιμο νυχιών στο σπίτι

Φτιάξτε το τέλειο μανικιούρ στο σπίτι.
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Θρίλερ στην Κρήτη: 33χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα σε βίλα - Τον αναζητούσαν τρεις μέρες
Κρούσματα σήμερα: Σχεδόν τα μισά βρέθηκαν στην Αττική - Ο χάρτης της πανδημίας
Ερντογάν: Τελειώνουν αυτά που ήξερε - Ετσι θα τον «πνίξει» ο Μπάιντεν
Στο νοσοκομείο η ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά
Τζο Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ - «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών»
Κορονοϊός - Μελέτη: Πιο επικίνδυνη από το βήχα η ομιλία σε κλειστό χώρο
Κορονοϊός - «Βόμβα» Τζανάκη: Lockdown για 2 μήνες με νέα έκρηξη - Έως 60.000 τα ενεργά κρούσματα
Ερντογάν: Αποκάλυψη - «βόμβα»! Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» - Πλησιάζει το τέλος του «σουλτάνου»
ΗΠΑ: Δεν παραδίδει τα όπλα ο Τραμπ - Σκέφτεται να ιδρύσει νέο κόμμα
Έλλη Στάη: Έθαψα βαθιά το τραύμα μου για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκα
Survivor Spoiler 20/1: Αυτοί κερδίζουν σήμερα το έπαθλο φαγητού (vid)
Σοκαριστικό βίντεο: Γυμνός άνδρας ρίχνει επιβάτη στις ράγες του μετρό και σκοτώνεται ο ίδιος
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Αριάδνη Ρουβά: Δείτε πόσο έχει αλλάξει η μικρή κόρη του Σάκη & της Κάτιας