9 τροφές που κάνουν το μυαλό μας πιο κοφτερό

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τις τροφές που προτείνονται για την καλή υγεία της καρδιάς μας.

9 τροφές που κάνουν το μυαλό μας πιο κοφτερό

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τις τροφές που προτείνονται για την καλή υγεία της καρδιάς μας. Αντίστοιχα ξέρουμε συστατικά των τροφίμων, όπως η βιταμίνη C, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύουν από λοιμώξεις. Έχουμε, όμως, αντιληφθεί ότι και η υγεία του εγκεφάλου μας μπορεί να επηρεαστεί θετικά αν προσέξουμε δύο-τρία πραγματάκια στη διατροφή μας;

Είτε είστε φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων, είτε θέλετε να αποδίδετε καλύτερα στη δουλειά σας, πάμε να δούμε μαζί 9 τροφές που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία, την ικανότητα δηλαδή του μυαλού μας να παραμένει κοφτερό και δραστήριο.

Λιπαρά ψάρια : Ένα μεγάλο ποσοστό του εγκεφάλου μας αποτελείται από λίπος και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται για να δομήσουν τα κύτταρά του. Ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι ψάρια που περιέχουν δύο βασικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για γνωστικές λειτουργίες, όπως η μάθηση και η μνήμη. Όταν τα προσλαμβάνουμε σε επάρκεια φαίνεται να βελτιώνουν τη διάθεσή μας, αφού διευκολύνουν τη σύνθεση της ‘’ορμόνης της χαράς’’ (σεροτονίνη) και ενισχύουν την ικανότητά μας να λαμβάνουμε αποφάσεις, μειώνοντας το στρες που αισθανόμαστε. Αντίθετα, χαμηλά επίπεδά τους μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Καφές: Ως γνωστόν ο καφές μας ξυπνάει. Δεν κάνει, όμως, μόνο αυτό! Λόγω της καφεΐνης και των αντιοξειδωτικών ενώσεών του, έχει άμεση υποστηρικτική δράση στον εγκέφαλό μας. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν πως μας βοηθάει να μένουμε συγκεντρωμένοι καθώς μειώνει την επίδραση μιας ουσίας (αδενοσίνη) που προκαλεί υπνηλία, βελτιώνει τη διάθεση και οξύνει την εγρήγορσή μας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο akispetretzikis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved