Πώς αντιμετωπίζω διατροφικά τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα;

Τι μπορώ να κάνω ώστε και να απολαύσω τα γιορτινά εδέσματα αλλά και να μην ξεφύγω.

Τόνια Καραγιάννη
Πώς αντιμετωπίζω διατροφικά τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα;

Γυναίκα δοκιμάζει πασχαλινό τσουρέκι.

Bigstock

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία να βρεθούμε με φίλους, συγγενείς και να απολαύσουμε όλοι μαζί τις πασχαλινές λιχουδιές αλλά και, να ζήσουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Χαρακτηριστικό των ημερών αυτών όμως, είναι η πολυφαγία, τα πλούσια σε θερμίδες γεύματα, η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, ζάχαρης, αλατιού και δυστυχώς η υπερβολική, κατανάλωση οινοπνεύματος.

Το ήξερες ότι:

  • την περίοδο των εορτών παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία (ειδικά τη Κυριακή του Πάσχα καθώς και, τη δεύτερη ημέρα).
  • αυτή η αύξηση, μπορεί να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει κάποιες φορές το 30% του μέσου όρου προσέλευσης κατά τη διάρκεια του έτους.
kala-lipara-gia-diatrofi.jpg

Τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα όλοι τρώμε παραπάνω.

Bigstock

Τι μπορώ να κάνω ώστε και να απολαύσω τα γιορτινά εδέσματα αλλά και να μην ξεφύγω;

Ας ξεκινήσουμε από το Μ. Σάββατο μετά την Ανάσταση…

  • Η μαγειρίτσα αποτελεί το παραδοσιακό φαγητό μετά την Ανάσταση και μετά από τη μακρά νηστεία της Σαρακοστής. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως μια γέφυρα που ενώνει ομαλά τη μετάβαση από τη νηστεία στη κρεατοφαγία. Πράγματι, η μαγειρίτσα αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι σου, για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του, που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και την Κυριακή του Πάσχα;

  • Φυσικά ξεκινάμε τη μέρα μας καταναλώνοντας ένα καλό πρωινό. Μπορούμε να επιλέξουμε το πρωινό που συνήθως καταναλώνουμε ή εναλλακτικά, λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας, μια φέτα τσουρέκι ή 2 πασχαλινά κουλουράκια.
  • Δεν ξεχνάμε τα ενδιάμεσα σνακ. Δεν έχει σημασία αν το πρόγραμμα της ημέρας έχει αλλάξει, τα ενδιάμεσα σνακ δεν θα πρέπει να λείπουν. Δύο φρούτα και ένα αυγό βραστό (ξέρετε.. από τα κόκκινα) αποτελούν μια καλή και χορταστική επιλογή.
  • Στο κυρίως γεύμα δεν θα πρέπει να λείπει η σαλάτα. Πρόσθεσε στο μισό πιάτο σαλάτα. Με αυτό τον τρόπο και θα χορτάσεις αλλά και, η πιθανότητα να επιλέξεις μικρότερη ποσότητα κρέατος είναι μεγάλη. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή είτε, πατάτας είτε, ρυζιού ή ψωμιού καλό είναι να καταλαμβάνουν το ¼ του πιάτου.
  • Το βραδινό είναι καλό να είναι ελαφρύ και για να μην επιβαρύνεις περισσότερο το πεπτικό σύστημα και φυσικά να μην ‘’φορτώσεις’’ τον οργανισμό σου με παραπανίσιες θερμίδες αλλά και, να μπορέσεις να κοιμηθείς καλά. Η επιλογή μιας απλής σαλάτας η οποία, θα προσφέρει τις απαραίτητες φυτικές ίνες ή κάποιου γιαουρτιού μαζί με ένα φρούτο αποτελούν, ένα ελαφρύ και χορταστικό γεύμα.
pasxalino-trapezi-mageiritsa.jpg

Κοριτσάκι κρατά στα χέρια του τη σαλάτα για το γιορτινό τραπέζι.

Bigstock

Χρήσιμα Tip

  • Για τη δεύτερη μέρα: οι πατάτες καλό θα είναι να ψηθούν σε διαφορετικό σκεύος από αυτό του κρέατος ώστε να μην απορροφήσουν, το λίπος που εκκρίνεται κατά το ζέσταμα.
  • Προτίμησε το κατσίκι από το αρνί γιατί έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.
  • Κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών μπορείς να καταναλώσεις 1 αυγό ημερησίως.
  • Το αλκοόλ με μέτρο…
  • Όσο για το γλυκό…, επέλεξε μια φυσιολογική μερίδα, αυτό που σου αρέσει και, απόλαυσε το συνειδητά, χωρίς ενοχές.
  • Όταν νιώσετε χορτασμένοι σηκωθείτε από το τραπέζι και ενθαρρύνετε και τους υπόλοιπους για μια βόλτα!!
  • Τι επόμενες ημέρες μετά τις γιορτές, καλό θα είναι να μην υιοθετήσετε στερητικές διατροφικές συμπεριφορές. Λάβετε βοήθεια από έναν πτυχιούχο διαιτολόγο κι όλα θα πάνε καλά!

Και μη ξεχνάτε το πιο βασικό: οι γιορτές σημαίνουν χαρά, χαλάρωση και ποιοτικός χρόνος με φίλους!!

Καλή Ανάσταση & καλό Πάσχα σε όλους!!!

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved