Οι μαμάδες που τα ξέρουν όλα-Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας ως...μαμά θα συναντήσετε πολλούς τύπους ανθρώπων-μαμάδων.

Οι μαμάδες που τα ξέρουν όλα-Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Η cool μαμά που είναι πολύ άνετη με το παιδί της, το αφήνει να καταστρέφει το σπίτι ως οπαδός της ελεύθερης έκφρασης, η μαμά-υπολογιστής που κάθε μέρα το ταϊζει, το κοιμίζει και το βγάζει βόλτα με ωράριο και τέλεια ακρίβεια, η μαμά νεόπλουτη που αφήνει το μωρό με τη νταντά και είναι μια μαμά «στην τρίχα», καθώς βγαίνει αλώβητη από την καθημερινότητα μιας απλής μαμάς και τέλος είμαστε όλοι εμείς οι καθημερινές μαμάδες που μια μέρα τα καταφέρνουμε όλα και την επόμενη μοιάζουν όλα να καταστρέφονται! Και φυσικά...μέσα σε κάθε οικογένεια και κάθε κοινωνικό κύκλο υπάρχει αυτό το φοβερό είδος...η μαμά που τα ξέρει όλα!

Η μαμά που τα ξέρει όλα θα μας πει τι ΔΕΝ κάνουμε καλά, πώς θα έπρεπε να το κάνουμε και γιατί. Όλες την έχουμε συναντήσει και όλες έχουμε κουνήσει σιωπηλά το κεφάλι στις υποδείξεις και τις συμβουλές της. Η επιμονή της είναι αφοπλιστική και το ύφος της άλλοτε μας εκνευρίζει και άλλοτε μας υποτάσσει. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια μαμά;
1. Σκεφτείτε ορθολογικά μήπως έχει δίκιο: μπορεί να μας εκνευρίζει με τις υποδείξεις της όμως ίσως θα είναι χρήσιμο για εμάς μήπως έχει δίκιο και η συμβουλή της μας είναι χρήσιμη.
2. Εάν λογομαχείτε για κάτι απλά επαναλάβετε τη θέση σας: για παράδειγμα εάν σας λέει πώς να κάνετε κάτι, πείτε ήρεμα με σταθερή φωνή: «όχι, εγώ το κάνω έτσι γιατί έτσι βόλεψε το μωρό». Φυσικά, σκεφτείτε το νούμερο 1 πρώτα, δηλαδή εάν πράγματι έχει δίκιο δώστε μια ευκαιρία στις συμβουλές της.
3. Μην την παρεξηγείτε: είναι ίσως ενθουσιώδης και χαίρεται να μοιράζεται τις γνώσεις της. Οι γυναίκες είμαστε λίγο ανταγωνιστικές και πολλές φορές δημιουργούνται εντάσεις χωρίς λόγο. Μην σκέφτεται λοιπόν ότι το κάνει για «να το παίξει έξυπνη» αλλά για να σας βοηθήσει. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, μην φορτώνετε τον απέναντί σας με κακά κίνητρα.
4. Ρωτήστε να μάθετε τις «πηγές» των γνώσεών της: το να γνωρίζει πράγματα από βιβλιογραφία και επιστήμονες υγείας την κάνει περισσότερο αξιόπιστη και χρήσιμη από το να έχει ως πηγή γνώσεων την θεία Κούλα και το internet ή τις μαμάδες του σχολείου.
5. Ακούστε το ένστικτό σας: ότι και να σας λέει ο ένας ή ο άλλος, παρόλο που αναμφισβήτητα είναι με καλή διάθεση, εσείς να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας. Χωρίς άμυνες στις συμβουλές τρίτων και όχι από αντίδραση. Απλά μείνετε στη σιωπή για λίγο, χαλαρώστε το σώμα σας και ρωτήστε τον εαυτό σας τι πραγματικά θέλει να κάνει. Η απάντηση θα σας έρθει αβίαστα.

Μην ξεχνάτε ότι πάνω από όλα τα παιδιά μας θέλουν αγάπη και σεβασμό. Το δεύτερο ειδικά είναι κάτι που λίγοι γονείς προσφέρουν στο παιδί τους. Το παιδί έχει ανάγκες και επιθυμίες από τις πρώτες μέρες ζωής. Μάθετε να το ακούτε και κάντε αυτό που σας λέει η καρδιά σας. Και μια μαμά που τα ξέρει όλα, αν ξέρεις πώς να τη διαχειριστείς, χρήσιμη είναι! Αρκεί να έχεις τον τρόπο σου!

ΥΓ. Το σημερινό άρθρο γράφτηκε περισσότερο με την ιδιότητα της μαμάς και όχι της ψυχολόγου, εξ’ ου και η χιουμοριστική διάθεση!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved