Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να παίζει ανεξάρτητα

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα μερικές φορές από το να καθίσετε να πιείτε ένα καφέ ήσυχα για πέντε λεπτά, όσο το παιδάκι σας παίζει για λίγο μόνο του.

Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό σας να παίζει ανεξάρτητα

Το να προάγουμε αυτή την κατάσταση είναι σημαντικό για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του. Και δε σημαίνει φυσικά ότι δε θα παίζουμε καθόλου μαζί του, όμως πρέπει να μπορεί να κάνει και χωρίς εσάς. Φυσικά θα σας θέλει δίπλα του, θα σας μιλάει, θα σας χαμογελάει, αλλά το να μάθει να παίζει και μόνο του είναι καλό για όλους σας. Ας δούμε μερικές συμβουλές για να το βοηθήσουμε:

Αποκτήστε ένα μεγάλο παιχνιδοκαλάθι
Βάλτε μέσα από τουβλάκια μέχρι λούτρινα, ή αυτοκινητάκια ή ό,τι άλλο νομίζετε. Εκεί βάλτε αυτά τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει μόνο του. Κάντε το σημαντικό! Ανακοινώστε ότι είναι η ώρα για το φανταστικό μαγικό χρωματιστό καλάθι και δημιουργήστε του ενθουσιασμό!

Ξεκινήστε σιγά σιγά.
Καθίστε αρχικά μαζί του, αργότερα μετακινηθείτε σε διπλανή καρέκλα, ή λιγο πιο κει, αργότερα πείτε ότι πάτε να αδειάσετε το πλυντήριο και λείψτε για λίγο...

Κλείστε τάμπλετ και τηλεοράσεις
Δε θα τα καταφέρετε με ανοιχτές οθόνες. Κλείστε την τηλεόραση και μειώστε τις εναλλακτικές΄. Οδηγείστε το παιδί σας στο δημιουργικό παιχνίδι.

Σταματήστε να βοηθάτε
Αν ο πύργος που φτιάχνει πέφτε συνέχεια, βρείτε ένα παθητικό τρόπο να βοηθήσετε και όχι να πηγαίνετε συνέχεια να τον φτιάχνετε. Πείτε ένα τραγουδάκι από το μυαλό σας για το χτίσιμο από την αρχή, ή ένα παραμύθι, μία ιστορία ή κάτι που μπορεί να ταιριάζει στον χαρακτήρα του. Ακόμη κι όταν νευριαζει, οδηγήστε το να λύσει μόνο του το πρόβλημά του.

Μην του λέτε πώς να παίξει και με τι
Δώστε του εναλλακτικές και αφήστε το να αποφασισει. Κούκλες, αυτοκίνητα, τουβλάκια, ζωγραφική, πρέπει όλα να είναι στη διάθεση του παιδιού και να αποφασίσει μόνο του. Μη σκέφτεστε ότι μπορεί να τα πετάξει όλα κάτω και να μαζευετε με τις ώρες. Αυτό είναι πολύ πιθανό. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε και να μαζεύετε παρέα.

Μην το διακόπτεπτε
Ακόμη κι αν βρείτε κάτι πολύ ενδιαφέρον ή αστέιο, μη μιλήσετε. Μπορεί να τα κάνετε να νιώσουν άβολα. Τα παιδιά συχνά νομίζουν ότι δεν τα ακούει κανείς.Συγκρατηθείτε και δώστε του χρόνο και χώρο να φτιάξει ό,τι φανταστική ιστορία θέλει, με όποιους ήρωες επιθυμεί.

Να θυμάστε ότι αυτές οι ώρες που παίζει μόνο του το βοηθούν. Αναπτύσσει την δημιουργικότητά του, την αυτοπεποίθησή του και την ικανότητα να δίνει μόνο του λύσεις στα προβλήματά του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved