Μωρό στο αυτοκίνητο: Οδηγίες για ασφαλείς διαδρομές

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) προβλέπει τη χρήση ειδικών και εγκεκριμένων συστημάτων συγκράτησης και προστασίας, ως υποχρεωτική στη χώρα μας για παιδιά έως και 12 ετών. Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη καθισμάτων κατάλληλα για κάθε ηλικία, βάρος και ύψος παιδιών.

Μωρό στο αυτοκίνητο: Οδηγίες για ασφαλείς διαδρομές

Η οδηγία να μετακινούνται τα παιδιά στο αυτοκίνητο σε καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω έως την ηλικία των 2 ετών ισχύει από το 2011 (μέχρι τότε το όριο ήταν το ένα έτος). Το κάθισμα με φορά προς τα πίσω προστατεύει καλύτερα το μικρό παιδί γιατί υποστηρίζει το κεφάλι, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη σε περίπτωση σύγκρουσης, κατανέμοντας την δύναμη της πρόσκρουσης ισορροπημένα σε ολόκληρο το σώμα του.

Σε μια μετωπική σύγκρουση, σε ανάποδο κάθισμα το φορτίο στον αυχένα είναι τουλάχιστον 3 φορές μικρότερο, από ότι αν το παιδί κοιτούσε μπροστά, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.

Ας δούμε μερικές συμβουλές ασφαλείας στο αυτοκίνητο:

*Πάντα να διατηρείτε τις οδηγίες τοποθέτησης μέσα στο αυτοκίνητο και να κάνετε την εγκατάσταστη σύμφωνα με αυτές.
*Μη μεταφέρετε νεογέννητο σε καλαθούνα ή πορτ-μπεμπέ (εκτός αν διαθέτει εγκεκριμένο σύστημα πρόσδεσης για το αυτοκίνητο), στα γόνατα ή στην αγκαλιά κάποιου.
*Ποτέ μην εγκαταστήσετε ένα κάθισμα με φορά προς τα πίσω, πίσω από ένα ενεργό αερόσακο.
*Χρησιμοποιήστε καθίσματα που είναι κατάλληλα για το βάρος του παιδιού σας.
*Το παιδικό κάθισμα πρέπει να είναι σταθερά και σφιχτά προσαρμοσμένο στο κάθισμα ενήλικα. Βάλτε όλο το βάρος σας στο παιδικό κάθισμα ενόσω σφίγγετε την ζώνη του.
*Ποτέ μην αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο κάθισμα ή μην συνεχίσετε να έχετε το παιδί σας σε κάθισμα που έχει εμπλακεί σε ατύχημα.
*Τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται σε ένα παιδικό κάθισμα με ρυθμιζόμενη υποστήριξη της πλάτης μέχρι του βάρους των 36kg ή 135 εκατοστά ύψος.
*Σιγουρευτείτε ότι η ζώνη του παιδικού καθίσματος έχει προσαρμοστεί κατάλληλα στο παιδί – μόνο ένα με δύο δάχτυλα πρέπει να χωρούν μεταξύ του στήθους του παιδιού και της ζώνης
*Αφιερώστε πάντα χρόνο για να δέσετε το παιδί με άνεση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved