Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το βρεφικό μασάζ με έλαια κάνει κακό

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ υποστηρίζει ότι η χρήση λαδιών ακόμα και φυτικών μπορεί να προκαλέσει έκζεμα στο δέρμα των μωρών.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το βρεφικό μασάζ με έλαια κάνει κακό

Στα μωρά δεν πρέπει να γίνονται μαλάξεις με έλαια γιατί μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα του, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Συγκεκριμένα νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ υποστηρίζει ότι η χρήση λαδιών ακόμα και φυτικών μπορεί να προκαλέσει έκζεμα στο δέρμα των μωρών. Οι ερευνητές υποστήριξαν ακόμα ότι και τα φυσικά έλαια που χρησιμοποιούνται για μασάζ στα μωρά μπορούν να βλάψουν το προστατευτικό φράγμα στο εύθραυστο δέρμα τους.

Προειδοποίησαν ότι και πολλά άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας του μωρού που πωλούνται στα καταστήματα και έχουν περάσει από κλινικές δοκιμές αποδείχτηκε ότι δεν είναι ασφαλή. Το έκζεμα στην παιδική ηλικία επηρεάζει σχεδόν ένα στα τρία παιδιά με τους ειδικούς να «κατηγορούν» την μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και τους γονείς που έχουν κάποιου είδους εμμονή με διάφορα προϊόντα.

Τα έλαια διασπώνται σε λιπαρά οξέα που καταστρέφουν τη δομή του δέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ρωγμές ακόμα και έκζεμα. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 115 νεογέννητα που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι γονείς από κάθε ομάδα κλήθηκαν να κάνουν μασάζ στα πόδια, το βραχίονα και το στομάχι καθημερινά είτε με τέσσερις σταγόνες ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή τίποτα για 28 ημέρες. Το δέρμα των μωρών στη συνέχεια αναλύθηκε και οι δύο ομάδες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με έλαια έδειξαν καθυστερημένη ανάπτυξη του προστατευτικού φράγματος του δέρματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το δέρμα των μωρών ήταν πιο εύθραυστο και διαπερατό από το δέρμα των μωρών που δεν χρησιμοποιήθηκε κανενός είδους έλαιο.

Η αλήθεια είναι ότι η βρεφική επιδερμίδα είναι πιο λεπτή κι ευαίσθητη σε σχέση με αυτή των ενηλίκων, ενώ οι μηχανισμοί του δέρματος που παράγουν το σμήγμα και διασφαλίζουν την υγεία του δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένοι. Πρέπει να προσέχουμε ώστε τα παιδικά προϊόντα να μην περιέχουν συντηρητικά, αρώματα και χρωστικές ουσίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved