Μωρό ενός μήνα: Κάνει πολλά περισσότερα από το να τρώει και να κοιμάται!

Οι περισσότεροι γονείς που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, θεωρούν ότι το νεογέννητο μωράκι τους δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να τρώει, να κλαίει και να κοιμάται.

Μωρό ενός μήνα: Κάνει πολλά περισσότερα από το να τρώει και να κοιμάται!

Αν όμως κοιτάξετε πιο προσεχτικά, θα παρατηρήσετε ότι στον πρώτο μήνα, το μωρό κανει πολλά περισσότερα:

Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων το σώμα του παιδιού σας θα αρχίσει σταδιακά να ξεδιπλώνεται από την σφιχτά κουλουριασμένη στάση που είχε μέσα στην μήτρα.
Το αγγελούδι σας μπορεί και κουνάει το κεφαλάκι του του χωρίς όμως να το ελέγχει.
Το δέρμα του μπορεί επίσης να είναι γεμάτο κοκκινίλες, ενά τα άκρα του θα είναι πιο κρύα και μελανότερα από ότι το υπόλοιπο σώμα, γιατί τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν το αίμα στα σημεία αυτά είναι πολύ ευαίσθητα στις θερμοκρασιακές αλλαγές και τείνουν να συσπώνται στο κρύο με αποτέλεσμα να φθάνει λιγότερο αίμα στα σημεία αυτά.|
Κάτι πολύ συνηθισμένο, είναι ο λόξυγκας, που αρχίζει να υποχωρεί μετά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.
Στο τέλος της τρίτης εβδομάδας, το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου θα πρέπει να έχει ξεραθεί και να πέσει, αφήνοντας την περιοχή καθαρή και καλά επουλωμένη.

Το μωρό σας αναγνωρίζει συγκεκριμένες μυρωδιές. Δεν είναι τυχαίο που το μωρό σας αρχίζει να βγάζει σαλάκια και να δείχνει ότι πεινάει, με την είσοδό σας στο δωμάτιο. Ακόμη και ένα νεογέννητο αναγνωρίζει τη μυρωδιά από το μητρικό γάλα. Πιπιλίζει τον αντίχειρά του, από πριν γεννηθεί κι όλας, μία συνήθεια που μόνο του θα την κόψει σύντομα.

Το μωρό γεννήθηκε έχοντας περιφερειακή ορατότητα και σταδιακά θα μπορεί να εστιάζει το βλέμμα του σε ένα μόνο σημείο. Του αρέσει να βλέπει αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20-40 εκατοστών. Μπορεί να εστιάζει σε πρόσωπα και αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτή την απόσταση, χωρίς όμως να μπορεί να τα παρακολουθήσει. Γύρω στο τέλος του πρώτου μήνα θα μπορεί να εστιάζει για λίγο το βλέμμα του σε πράγματα που βρίσκονται σε απόσταση 90 εκατ. Όσο μεγαλύτερες αντιθέσεις έχει το αντικείμενο στο οποίο εστιάζει, τόσο περισσότερο θα τραβήξει την προσοχή του. Θα παρατηρήσει με ενδιαφέρον μαυρόασπρες εικόνες ή απλά σχήματα με έντονες αντιθέσεις, όπως οι ομόκεντροι κύκλοι, η σκακιέρα, οι παράλληλες λουρίδες κλπ.

Οσο για το τι ακουει, εάν παρατηρήσετε το νεογέννητο μωράκι σας θα διαπιστώσετε ότι αντιδρά όταν ακούει ένα ξαφνικό ήχο, όπως το κλείσιμο της πόρτας στο δωμάτιο. Μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα θα αναγνωρίζει και τον τόνο γνωστής φωνής, όπως της μαμάς και του μπαμπά.

Και φυσικά εκφράζεται με το κλάμα. Για το νεογέννητο, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι το κλάμα. Το κλάμα του είναι διαφορετικό ανάλογα με την ανάγκη του- πείνα, πόνος, βρεγμένο, φόβος, μοναξιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved