Τι είδους νοημοσύνη έχει το δικό σας παιδί;

Ξέρετε ότι υπάρχουν 8 είδη νοημοσύνης; Ανακαλύψτε ποια έχει το παιδί σας και αναπτύξτε την!

Τι είδους νοημοσύνη έχει το δικό σας παιδί;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν 8 είδη νοημοσύνης, και μία απο τις δουλειές που έχουμε εμείς οι μαμάδες, είναι να ανακαλύψουμε ποια έχει το δικό μας παιδί, ώστε να το βοηθήσουμε να την καλλιεργήσει και να αναδείξουμε τα ταλέντα του!

Τα 8 είδη νοημοσύνης

1 Γλωσσική νοημοσύνη
Χειρίζεται καλά τη γλώσσα, έχει πλούσιο λεξιλόγιο σε σχέση με τους συνομηλίκους του, συνθέτει φράσεις με περίπλοκο νόημα και απολαμβάνει τις συζητήσεις.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε την ανάγνωση βιβλίων, να του μιλάμε πολύ, να μοιραζόμαστε ιστορίες και εμπειρίες και να προκαλούμε τη συζήτηση.

2 Λογικομαθηματική νοημοσύνη
Του αρέσει να φτιάχνει κατασκευές, να οργανώνει και να ταξινομεί αντικείμενα.Εμείς μπορουμε να το εφοδιάσουμε με αντικείμενα που θα του εξάψουν τη φαντασία, και υλικά που θα του δώσουν την δυνατότητα να δημιουργήσει και να συνθέσει. Στα μικρά μια λύση είναι τα τουβλάκια, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά παιχνίδια σπαζοκεφαλιές όπως ο κύβος του ρούμπικ.

3 Κιναισθητική νοημοσύνη
Κινείται πολύ, χορεύει και προτιμά τις δραστηριότητες εξωτερικού χώρου. Του αρέσει η ζωγραφική, η χειροτεχνία και η μαγειρική. Μαμάδες, έχετε δουλειά εδώ. Από το κρυφτο μέχρι την άθληση, βοηθήστε το να εκφραστεί με το σώμα του, τα χέρια του και δώστε του την ευκαιρία να απασχολήθει με κατασκευές και χειροτεχνίες.

4 Νατουραλιστική νοημοσύνη
Δείχνει περιέργεια και φιλομάθεια για ό,τι αφορά τη φύση και τα ζώα, ενώ απολαμβάνει την εξοχή. Ωραίοι τύποι κι αυτοί. Θα απολαύσουν το κάμπινγκ, τις εξωτερικές δραστηριότητες, τις βόλτες σε ράντσο, σε κήπους, σε αστεροσκοπείο και τις ώρες με πειράματα φυσικής και χημείας, προσαρμοσμένα πάντα στο επίπεδο γνώσεών τους.

5 Χωροταξική νοημοσύνη
Ασχολείται με παζλ, του τραβούν την προσοχή περισσότερο οι εικόνες παρά το κείμενο, ενώ μιλά ή σκέφτεται σχεδιάζει σε χαρτί, προσανατολίζεται εύκολα και μπορεί να διαβάζει χάρτες. Αξιοζήλευτη νοημοσύνη αυτή. Δημιουργήστε με αυτά τα παιδιά. Ενθαρρύνετέ τα να ασχοληθούν με τις Τέχνες. Δώστε του παζλ κάθε είδους, δισδιάστατα, τρισδιάστατα και ακολουθήστε την κλίση του οπως μεγαλώνει, ώστε να προσαρμόζεστε με το επίπεδό του.

6 Μουσική νοημοσύνη
Χρησιμοποιεί ήχους, ρυθμό και μουσική. Διαβάζει δυνατά ή φτιάχνει στιχάκια για να θυμάται τις δύσκολες έννοιες. Διδαξτε του τους ήχους της φύσης, σφυρίτε, χτυπήστε τα δάχτυλα στο τραπέζι, μουρμουρίστε ρυθμούς, τραγουδήστε μαζί του και φυσικά ενθαρρύνετε την εκμάθηση μουσικών οργάνων.

7 Διαπροσωπική νοημοσύνη
Απολαμβάνει την ανταλλαγή ιδεών και την ομαδική εργασία. Να είστε εκεί με τα αυτιά σας γι αυτό το παιδί. Ακούστε το προσεκτικά, μην είστε αφηρημένη όταν σας μιλάει. Δείξτε κατανόηση για τα συναισθήματά του, κάντε θεατρικά, role playing, αλλάξτε ρολους και δείτε πού σας οδηγεί αυτό. Το θεατρικό παιχνίδι θα είναι πάντα βάλσαμο για αυτά τα παιδιά.

8 Ενδοπροσωπική νοημοσύνη
Εργάζεται μόνο του και απολαμβάνει την ηρεμία. Χρειάζεται χρόνο και μαθαίνει καλύτερα μόνο του. Άτομα με ανεπτυγμένη ενδοπροσωπική νοημοσύνη γίνονται εξαιρετικοί ψυχολόγοι, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί. Βοηθήστε το λοιπόν να ενδοσκοπήσει, να αναλύσει, να φιλοσοφήσει. Δώστε του χώρο και χρόνο όταν θέλει να σκεφτεί και να παρατηρήσει. Δώστε του τροφή για σκέψη. Μιλήστε για τη φιλία, την αγάπη, τη φαντασία. Ανάψτε του τη φλογα του στοχασμού.

*Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο της Ελένης Γαρυφαλάκη «Πολλαπλή νοημοσύνη, Ανακαλύψτε τις ικανότητες, τις κλίσεις και τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας!», των εκδόσεων Διόπτρα.

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved