Πολύτιμη η κουβέντα με τα παιδιά σας

Ήμουν από τα μωρά που «βιάστηκαν» να τα πουν. 7 μηνών είπα τις πρώτες μου λέξεις και η μάνα φούσκωσε από περιφάνεια που το μικρό της κουκουβαγάκι αποφάσισε να επικοινωνήσει τόσο νωρίς.

Πολύτιμη η κουβέντα με τα παιδιά σας

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

«Το παιδί μου, εκτός από το ότι έχει τρομερή προσωπικότητα είναι και πανέξυπνο» έλεγε τότε, αλλά και λέει ακόμα, που έχω γίνει κοτζάμ γαϊδούρι και θεωρώ πως ο κόσμος είναι σε θέση να καταλάβει και χωρίς τους «αστερίσκους» της μαμάς μου τι σόι άτομο είμαι.

Πέρα από τα τρομερά γονίδια της εξυπνάδας και της ομορφάδας και όλων αυτών που όλες οι μάνες λένε για τα δικά τους τα παιδιά -μην το παρακάνετε μόνο, γιατί νταξ, κάπου φτάνει και αυτή η υπερβολή- πιστεύω ότι έβαλε και η μαμά μου το «χεράκι» της στο να τα πω ταχέως.

9ed532001fcaa5b187ae6723f1b3327e L

Η σημασία της ανάγνωσης για μωρά 12 έως 24 μηνών-Τι βιβλία μπορείτε να επιλέξετε

Κουβέντα. Πολλή κουβέντα. Πάρα πολλή κουβέντα. Από την κοιλιά ακόμα μου μίλαγε. Κι αφού πρωτοσυναντηθήκαμε αυτό φυσικά έγινε ακόμα πιο έντονο. Ήμουν ήσυχο μωρό -ή απλά παραδομένο απ’ την πολυλογία της μάνας μου- και είχε όλο το χρόνο και τα κουράγια να μου μιλάει, όσο έμενα ξύπνια. Η αλήθεια είναι ότι ήταν δίπλα μου όπως κάθε μάνα θα ‘πρεπε ή θα θελε -αλλά ίσως οι συνθήκες δεν τη βοηθούν- να είναι δίπλα στο μωρό της.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να διαβάζετε στο παιδί σας ένα παραμύθι για καληνύχτα!

ea42664f6751c936c50cc73c8cda4254 L

Όσο περισσότερο ασχολείσαι με το παιδί σου, όσο περισσότερο του μιλάς και του δίνεις ερεθίσματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η ανταπόκρισή του. Τα μωρά έχουν τρομερή ικανότητα στο να καταγράφουν στο μυαλουδάκι τους τα πάντα. Το ότι δεν μιλάνε, δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν. Οπότε εκμεταλλευτείτε το και αξιοποιείστε τις πολύτιμες στιγμές σας με το μωρό σας.

Διαβάστε του παραμύθια, πείτε του τραγούδια, μιλήστε του, παίξτε μαζί του, επικοινωνήστε με κάθε τρόπο την αγάπη που του έχετε και θα το δείτε να ανθίζει με τον πιο θαυμαστό τρόπο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved