10 πράγματα που κάνει μια «καλή» μαμά!

Μαμάδες. Κάθε φορά που βρίσκομαι με άλλες μαμάδες, σε κάποιο πάρτυ, στο σχολείο, οπουδήποτε, συμβαίνει πάντα με μαθηματική ακρίβεια το ίδιο μοτίβο. Ο ανταγωνισμός. Μου φαίνεται ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ένα θέμα στο οποίο κάποια είναι καλύτερη από την άλλη, το κάνει καλύτερα, ξέρει καλύτερα....

10 πράγματα που κάνει μια «καλή» μαμά!

«Τι συμβαίνει», αναρωτιέμαι. Εκεί που η άλλη είναι η χειρότερη και εγώ η καλύτερη, σε άλλα εγώ είμαι η χειρότερη και η άλλη η καλύτερη και μονίμως υπάρχει στον αέρα το «ΘΕΜΑ» ποια είναι η καλύτερη μαμά.

Τι συμβαίνει τέλος πάντων, γιατί θα πρέπει συνεχώς να νιώθω ότι κάτι δεν κάνω καλά, κάτι δεν πάει καλά, εγώ δεν είμαι αρκετά καλή;

Ξεκίνησα λοιπόν να γράφω την λίστα μου, να κάνω απογραφή, για να «δω» εάν είμαι καλή μαμά, τι κάνω και τι δεν κάνω σωστά, έτσι για να ησυχάσω επιτέλους και για να βγάλω από το μυαλό μου όλες τις αρνητικές σκέψεις

Πού κατέληξα;

Ότι είναι καλό, συγχρόνως και δεν είναι... και ό,τι ταιριάζει σε κάποια δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη.

1. Θηλασμός. Ναι, σίγουρα ο θηλασμός είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό μας, και για την συναισθηματική του υγεία. Θήλασα τον γιο μου και ένιωθα ότι ήμουν η καλύτερη μητέρα του κόσμου, αλλά τελικά όταν του έδωσα και μπιμπερό, δεν ήταν και ότι χειρότερο. Το θέμα είναι το μωρό να είναι υγιές, χαρούμενο και καλοφροντισμένο.

2. Φυσιολογικός τοκετός. Εάν γεννήσατε μέσα σε νερό ή φυσιολογικά χωρίς αναισθητικό, σας βγάζω το καπέλο. Γιατί εγώ δεν το έκανα. Φυσικά κανένα φάρμακο δεν είναι καλό, και η καισαρική δεν είναι πάντα η καλύτερη τεχνική, αλλά αυτό δεν με κάνει και κακή μαμά νομίζω. Το πιάσατε το νόημα έτσι;

3. Το μωρό κοιμάται μαζί μας. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική. Ένα είναι σίγουρο πάντως. Εάν το μωρό κοιμάται μαζί μας, δεν σημαίνει ότι οι δεσμοί μας γίνονται πιο δυνατοί. Και εάν κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του από την αρχή, δεν σημαίνει ότι είμαστε δυνατοί εμείς. Η μητρότητα είναι κάτι περισσότερο από το που και πως κοιμάται το μικρό μας.

4. Μαγειρεύω εγώ πάντα για το μωρό. Είμαι «υπερήφανη» γιατί κάθε μπουκιά που έμπαινε στο στόμα του γιου μου, έβγαινε από τα δικά μου χεράκια. Μαντέψτε όμως τι γίνεται. Υπάρχουν μέρες που νομίζω ότι είμαι η χειρότερη μητέρα του κόσμου. Γιατί; Έχω περάσει περισσότερο χρόνο στην κουζίνα παρά μαζί με το παιδί μου. Εάν του έδινα καμιά φορά έτοιμο φαγητό και έπαιζα μαζί του, θα ήμουν χειρότερη μητέρα; Αναρωτιέμαι...

5. Το παιδί μου είναι πιο έξυπνο από τα άλλα. Εάν το μωρό σας ξυπνήσει ένα πρωί και κάνει πράγματα που άλλα παιδιά δεν κάνουν στην ηλικία του, συγχαρητήρια, χτυπήσατε τζακ-ποτ. Αυτό όμως δεν σας κάνει καλή μαμά. Απλά αυτό σημαίνει ότι είστε τυχερές. Αυτό που σας κάνει κακή μαμά, είναι να κοκορεύεστε στις άλλες μαμάδες και να τις κάνετε να νιώθουν άσχημα γιατί τα δικά τους παιδιά δεν είναι τόσο προικισμένα.

6. Υπομονή. Εάν η μητρότητα δεν είναι το μεγαλύτερο τεστ υπομονής, πείτε μου σας παρακαλώ τι είναι. Κατάλαβα ότι όσο περισσότερη υπομονή έχω, τόσο καλύτερα τα πάμε μεταξύ μας, και βλέπω ότι και ο μικρός μαθαίνει να έχει και αυτός υπομονή στα δικά του θέματα. Αρχίζω να νιώθω καλή μαμά σε αυτό το σημείο.

7. Κατανόηση. Αυτό που έμαθα σίγουρα με την μητρότητα είναι ότι το δικό μου παιδί είναι πολύ διαφορετικό από της φίλης μου. Στον γιο μου άρεσε το κούνημα για να κοιμηθεί, της φίλης μου με το κούνημα έκανε εμετό. Ο δικός μου κοιμάται μπρούμητα, της φίλης μου κοιμάται στο πλάι, η λίστα συνεχίζεται, φυσικά, αλλά εγώ έμαθα να κατανοώ καλύτερα τι θέλει ο μικρός μου και να πηγαίνω σύμφωνα με αυτόν και όχι με το «κοινό».

8. Έμαθα την διαφορά του θέλω και του χρειάζομαι. Όταν το παιδί μου ήταν βρέφος τα θέλω του και οι ανάγκες του ήταν ίδια. Ήθελε/χρειαζόταν φαγητό, αγκαλιά, αλλαγή πάνας, και ύπνο. Όμως όσο μεγάλωνε αυτό άλλαζε. Είναι η δουλειά μας σαν μητέρες να ξεχωρίζουμε αυτά τα δύο, και να τους δίνουμε πότε τι θέλουν και πότε τι χρειάζονται.

9. Κρίνω. Μπορεί να είμαι η πιο οργανωμένη, η πιο καταπληκτική, η πιο cool μαμά της γειτονιάς. Αλλά...αλλά εάν κρίνω τις άλλες και τους άλλους, σίγουρα δεν είμαι καλό παράδειγμα για το παιδί μου. Απλά και ξεκάθαρα: Αυτό δεν είναι πολύ καλό. Δεν είναι πάντα εύκολο να είμαστε η καλύτερη έκδοση του εαυτού μας, όμως απλά ας το κάνουμε. Έτσι θα είμαστε σίγουρα καλύτερες μαμάδες.

10. Δείξτε του όλη σας την αγάπη. Ναι το ξέρω, μου λένε «θα το χαλάσεις» «θα το κακομάθεις» και όλα τα σχετικά, αλλά ποτέ δεν μου είναι αρκετό να του λέω και να του δείχνω πόσο πολύ τον αγαπώ, και νομίζω ότι και σε αυτόν δεν είναι ποτέ αρκετό. Αποφάσισα κάθε μέρα να του το λέω, να του το δείχνω με κάθε τρόπο, μέχρι να είναι αρκετό, εάν ποτέ είναι.

Εσείς τι πιστεύετε ότι κάνει μια μαμά καλή μαμά;

Κατερίνα Ευστρατιάδου Dip.L.C.
Personal Life Coach
http://www.katerinaefstratiadou.gr/el/
e-mail : coachforenergy@gmail.com
tel : 6947426256

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved