Πώς ένας νάρκισσος γονιός μπορεί να «καταστρέψει» το παιδί του!

Ο ναρκισσισμός είναι μία διαταραχή της προσωπικότητας που δυσκολεύει το άτομο να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του και να δημιουργήσει στενές συναισθηματικές σχέσεις, εφόσον το αντικείμενο του έρωτα και του πόθου του δεν είναι άλλο παρά ...ο ίδιος του ο εαυτός!

Πώς ένας νάρκισσος γονιός μπορεί να «καταστρέψει» το παιδί του!

Τι γίνεται όμως όταν ένας γονιός είναι νάρκισσος; Έχει αυτό συνέπειες στο μεγάλωμα των παιδιών του και στο πως θα νιώθουν ως αυριανοί ενήλικες;

Συνήθως, η απάντηση είναι πως ναι. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονιό νάρκισσο, είτε μητέρα, είτε πατέρα, αισθάνονται πως δεν κάνουν τίποτα σωστό, εφόσον ο νάρκισσος γονιός τα κατηγορεί για όλα τα κακά του κόσμου, κάνοντάς τα να αισθάνονται πως φταίνε για τα πάντα. Είναι γεγονός πως ο νάρκισσος δεν αναγνωρίζει ποτέ κάτι θετικό στους γύρω του, εφόσον μόνο ο ίδιος μπορεί και κάνει τα πάντα τόσο τέλεια! Δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στους παιδικούς προβληματισμούς, ούτε να "ακούσει" τα παιδιά του, αφού μιλάει διαρκώς ο ίδιος και "απαιτεί" συνειδητά ή μη, την ακρόαση από τους άλλους.

Πώς θα τον αναγνωρίσετε:

  • Είναι αυτός που ότι και να του πει το παιδί, θα το γυρίσει στον εαυτό του αποδεικνύοντας για χιλιοστή φορά πόσο καλός και φοβερός είναι!
  • Είναι αυτός που αδιαφορεί για τις ανάγκες των άλλων, ενώ πολλές φορές γίνεται χειριστικός για να εισπράξει ο ίδιος την φροντίδα τους χωρίς να μπορεί να δώσει πίσω και εκείνος τη δική του.
  • Είναι αυτός που δημόσια μπορεί να εισπράττει τον θαυμασμό, στο σπίτι του όμως να γίνεται πολύ σκληρός και απαιτητικός.
    Είναι αυτός που σημασία δεν έχει το "ποιος είσαι" αλλά το "τι κάνεις, τι πετυχαίνεις". Κλασσικό παράδειγμα είναι η τελειοθηρία στους βαθμούς που ζητά από το παιδί του, ευχαριστημένος είναι μόνο με τα 20άρια, οτιδήποτε πιο κάτω είναι απαράδεκτο! Πως άλλωστε ένας τόσο λαμπρός γονιός μπορεί να έχει παιδί μία μετριότητα του 18;
  • Είναι αυτός που βάζει στην άκρη τα παιδικά συναισθήματα, παραμελώντας πολλές φορές τις παιδικές ανάγκες, προβάλλοντας μόνο τα δικά του συναισθήματα και τις δικές του ανάγκες.
  • Τέλος, είναι αυτός που θεωρεί πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του και είναι εκεί για τους άλλους όταν εκείνος τους έχει ανάγκη!

Πως αντιμετωπίζεται;

Ο γονιός που είναι νάρκισσος δεν είναι εύκολο να δαμάσει τον ναρκισσισμό του εφόσον δεν μπορεί να δει ότι είναι προβληματικός. Ευτυχώς όμως, στα πλαίσια της διαταραχής είναι λίγοι άνθρωποι. Οι περισσότεροι στην καθημερινότητα έχουν στοιχεία ναρκισσιστικά, που αν κάποιος που υπολογίζουν τους τα δείξει ή αν οι ίδιοι καταλάβουν πως γίνονται προβληματικοί, μπορούν να μαλακώσουν το ναρκισσιστικό τους κομμάτι με εσωτερική ψυχοθεραπευτική δουλειά.

Αν λοιπόν έχετε στην οικογένειά σας έναν νάρκισσο ή αν αναγνωρίζετε δικά σας στοιχεία, οφείλετε να δείτε τι μπορεί να κάνετε, για να μην μεγαλώσετε προβληματικά παιδιά που θα αναζητούν απεγνωσμένα την αποδοχή και την αγάπη, την τρυφερότητα και την στοργή που τους έχει λείψει από την παιδική τους ηλικία αλλά και να μην κάνουν "τοξικές" γι αυτά σχέσεις, μέσα στην αναζήτησή τους αυτή...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved