«Το παιδί μου περιφρονεί τις οδηγίες μου, τι να κάνω;»

«Το παιδί μου περιφρονεί τις οδηγίες μου, τι να κάνω;»

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, τα παιδιά από μικρή ηλικία, να συμπεριφέρονται χωρίς σεβασμό, αδιαφορία και περιφρόνηση στους γονείς, στους δασκάλους και γενικά στους μεγαλύτερους τους, με αποτέλεσμα να οι γονείς να νιώθουν άσχημα και ανίκανοι μερικές φορές να αντιδράσουν με τον σωστό τρόπο.

«Το παιδί μου περιφρονεί τις οδηγίες μου, τι να κάνω;»

Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που τα παιδιά συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται, και πάντα υπάρχει και τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συμπεριφορές. Φυσικά όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά και πιο αποτελεσματικά, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε.

mom with four kids

Χρειάζεται στρατηγική , επιμονή, και φυσικά υπομονή για να δούμε αλλαγές και αποτελέσματα.

Στρατηγική #1: Υπάρχουν συνέπειες σε ότι κάνει!

Τα παιδιά σε κάθε ηλικία χρειάζεται να γνωρίζουν τους κανόνες της οικογένειας σε όλα τα επίπεδα, από την βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, τελειώνουν τις σχολικές εργασίες, την ώρα του ύπνου, την αποδεκτή συμπεριφορά στους άλλους κλπ. Η καλύτερη ώρα για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα είναι όταν είμαστε ήρεμοι και ποτέ όταν συμβεί κάτι και είμαστε εκνευρισμένοι. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν θα δεχθείτε τέτοιου είδους συμπεριφορές ξανά, όπως άσχημες λέξεις, φωνές, σπασίματα, άρνηση καθηκόντων, χτυπήματα κλπ. ότι απαιτείτε τον σεβασμό και την ευγένεια, και εάν δεν υπακούσουν θα υπάρχουν συνέπειες. Μην περιμένετε το παιδί σας να συνεργαστεί, εάν δεν γνωρίζει τις συνέπειες των κακών του πράξεων.

Εάν κάνεις ξανά αυτό, τότε θα έχεις αυτό σαν αποτέλεσμα, εσύ αποφασίζεις.... Αποφύγετε την λέξη τιμωρία, γιατί η σωστή συμπεριφορά δεν είναι τιμωρία, είναι σωστή επιλογή.

shutterstock 159197900

Στρατηγική #2 : Επιλέξτε τα όπλα σας

Η μητρότητα από μόνη της είναι εξαντλητική , ακόμη και όταν όλα βαίνουν καλώς. Πόσο μάλλον όταν το καμάρι μας, έχει πάρει την απόφαση να είναι σε όλα αρνητικό, να μας «βγάζει γλώσσα» συνεχώς και τα νεύρα μας να έχουν χτυπήσει ταβάνι. Γι' αυτό χρησιμοποιήστε την ενέργειά σας σοφά.

Εάν π.χ. το μικρό σας ή μεγάλο σας βλαστάρι θέλει το πρωί να φορέσει για το σχολείο ένα γελοίο για τα γούστα σας παντελόνι, αφήστε το, μην αντιδράτε, γιατί η μέρα θα ξεκινήσει με καυγά, στο τέλος θα γίνει το δικό του και εσείς θα έχετε χάσει την μάχη της ηρεμίας και της δύναμης.
Εάν όμως δεν θέλει να πάει στο σχολείο γιατί μπλαμπλαμπλά ε τότε αυτό δεν πρέπει να περάσει με τίποτα. Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε καλά είναι πως εάν εσείς δεν αλλάξετε συμπεριφορά πρώτα, δεν θα αλλάξει τίποτα και στο παιδί σας, και ερχόμαστε έτσι στην στρατηγική Νο3..

stressed mother in kitchen

Στρατηγική #3: Δράση, όχι Αντίδραση

Όταν γίνεστε μάρτυρας (και νιώθετε έτσι) αντιδραστικής και απρεπούς συμπεριφοράς του παιδιού σας, κρατήστε την ψυχραιμία σας . Κάντε ένα βήμα πίσω, κοιτάξτε το παιδί σταθερά και ήρεμα στα μάτια και με σταθερή και αυστηρή φωνή πείτε του «δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις και δεν θα το δεχτώ» και θα τα πούμε αργότερα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να νιώσει το παιδί την σιγουριά σας, να φοβηθεί και να σκέφτεται τις πιθανές συνέπειες της στρατηγικής Νο1. Σαν αποτέλεσμα χρησιμοποιείτε τον χρόνο για να καλμάρετε εσείς αλλά συγχρόνως μαθαίνετε και στο παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Στρατηγική #4 : Επιβάλλουμε συνέπειες ανάλογα με την ηλικία

Υπάρχουν δύο κατηγορίες αποτελεσματικών συνεπειών : αφαιρετικές και επιβαλλόμενες.
Η αφαιρετική είναι όταν αφαιρούμε κάτι από το παιδί, όπως την προσοχή μας, ένα παιγνίδι (ηλεκτρονικό συνήθως), μια δραστηριότητα που αγαπά, να φύγουμε αμέσως από τον παιδικό ή το πάρκο ή από το σπίτι του φίλου, εννοείται όταν φερθεί απρεπώς, σαν συνέπεια.

Η Επιβαλλόμενη είναι η συνέπεια που επιβάλλουμε μια νέα κατάσταση στο παιδί. Όπως να πληρώσει από το χαρτζηλίκι του κάτι που έσπασε, να κάνει έξτρα δουλειές στο σπίτι, να πάει στο σούπερ και στην αγορά με την μαμά αντί να κάτσει σπίτι. Εννοείται πως για να έχουμε αποτέλεσμα χρειάζεται επιμονή και χρόνος και πολλή ενέργεια για να επιβληθούμε. Εάν όμως τα παρατήσουμε και δεν υπάρχουν συνέπειες γιατί είμαστε πολύ κουρασμένες για να το κάνουμε, μαντέψτε τι μήνυμα στέλνουμε « εάν με κουράσεις πολύ, θα γίνει το δικό σου τελικά» Κακή ιδέα, δεν νομίζετε;

stressed mom sm

Στρατηγική #5: Κρατήστε την Δύναμή σας και μην παζαρεύετε

Όταν μπαίνετε σε μια διένεξη με τα μικρά σας, ο κανόνας είναι ότι θα χάσετε. Δίνετε την εντύπωση στο παιδί ότι μπορεί να σας αμφισβητεί και αυτό του δίνει την δύναμη να συνεχίσει να φέρεται άσχημα. Εσείς απλά πρέπει να λέτε «Το συζητήσαμε ήδη τι θα συμβεί εάν φέρεσαι έτσι....Δεν θέλω να το συζητήσω ξανά, τελείωσε» και φύγετε απλά από το δωμάτιο. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε την δύναμη μαζί σας και το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι δεν έχει αυτό τον έλεγχο της κατάστασης.

Η επιμονή είναι το κλειδί για να αποφύγουμε τις κακές συνήθειες. Και φυσικά μην μπείτε στο παιγνίδι του παζαρέματος τύπου, εάν δεν το κάνεις αυτό ξανά θα σου πάρω παγωτό ή αυτό ή εκείνο. ΠΟΤΕ. Πάντα να έχετε την ίδια συμπεριφορά για να σας πάρει το παιδάκι σας σοβαρά και να καταλάβει ότι η κακή συμπεριφορά, η αντίδραση, η αγένεια έχουν συνέπειες που θα πληρώσει όπου και να βρίσκεται.

Και να θυμάστε αγαπητές μαμάδες, τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν και όχι αυτά που τους λέμε. Καλό λοιπόν είναι να βλέπουν γονείς, σοβαρούς, σταθερούς, δυνατούς και αποφασιστικούς!

Κατερίνα Ευστρατιάδου Dip.L.C.
Personal Life Coach
http://www.katerinaefstratiadou.gr/el/ 
e-mail : coachforenergy@gmail.com 
tel : 6947426256

22.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ HAVAIANAS
49.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Δερμάτινα Πέδιλα Seawee Navy
23.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Μαγιό Μπικίνι Friendship Sunuva
7.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Μαγιό Μαΐμουδάκια Vegotex για αγόρι
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένες

Ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένες

Η ενυδάτωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιάζουσας σημασίας!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Δεκαπέντε υπερτροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος (pics)

Δεκαπέντε υπερτροφές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος (pics)

Θέλετε να χάσετε βάρος; Αυτές οι υπερτροφές θα σας βοηθήσουν.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Σταματίνα Τσιμτσιλή: Δείτε το υπέροχο σπίτι της

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Δείτε το υπέροχο σπίτι της

Ζει την απόλυτη οικογενειακή ευτυχία με τα τρία παιδιά και το σύζυγό…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γράμμα στη νέα μαμά, που νιώθει ότι έχει κιόλας αποτύχει

Γράμμα στη νέα μαμά, που νιώθει ότι έχει κιόλας αποτύχει

Ένα γράμμα, που αξίζει να διαβάσουν όλες οι νέες μαμάδες
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης