Tips για εργαζόμενους γονείς

Η καθημερινότητα ενός γονιού είναι πολύ φορτωμένη και πολλοί αναρωτιούνται πως θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τη δουλειά, το σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, τον ποιοτικό τους χρόνο με τα παιδιά και την κοινωνική και συζυγική τους ζωή.

Tips για εργαζόμενους γονείς

Την απάντηση τη δίνει η παιδοψυχολόγος Μάγια Αλιβιζάτου, μέσα από το άρθρο της που δημοσίευσε στο kidsblog.gr. Δείτε παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε στη δύσκολη καθημερινότητα.

Βάλτε προτεραιότητες, αποφασίστε ποιες δραστηριότητες είναι πιο σημαντικές για εσάς. Μπορεί αυτό να είναι δύσκολο αλλά είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να ελαττώσετε τις καθημερινές δραστηριότητες για να μπορέσετε να βρείτε χρόνο να περάσετε ποιοτικά με το παιδί σας.
Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν. Πηγαίνετε μαζί τους για τα ψώνια του σπιτιού, δείξτε τους πως να στρώνουν το τραπέζι. Αυτό όχι μόνο θα σας δώσει την ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί σας αλλά θα τους βοηθήσει να μάθουν να είναι υπεύθυνα και στην ανεξάρτητα.
Μην γεμίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας με εξωσχολικές δραστηριότητες. Επιλέξτε μια ή δυο δραστηριότητες την εβδομάδα. Έτσι και το παιδί σας θα είναι πιο ξεκούραστο και θα έχει χρόνο να παίξει και εσείς θα έχετε περισσότερο χρόνο μαζί του.
Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο να συζητήσετε με το παιδί σας πριν κοιμηθεί. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μιλήσουν και να μοιραστούν με τους γονείς τη δική τους καθημερινότητα.
Διαβάστε στα παιδιά σας ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί. Τα παραμύθια βοηθάνε τα μικρότερα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα και να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα.
Όταν το παιδί σας έχει ανάγκη να σας μιλήσει ή όταν βλέπετε ότι κάτι το απασχολεί αφιερώστε του χρόνο χωρίς να νιώθει ότι βιάζεστε. Ο χρόνος αυτός είναι πολύ πολύτιμος καθώς θα μάθει στο παιδί σας να μοιράζετε τα συναισθήματά του και τις ανησυχίες του μαζί σας και θα του δείξει ότι είστε διαθέσιμοι για εκείνο.
Ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά σας είναι πιο σημαντικός από τον ποσοτικό. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να διαθέσετε πολύ χρόνο προσπαθήστε να βρείτε έστω και λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα που να μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί σας.
Μειώστε την τηλεόραση όταν είστε στο σπίτι με τα παιδιά. Βλέποντας τηλεόραση συνέχεια σας εμποδίζει από το να παίξετε ή να συζητήσετε με το παιδί σας.
Μάθετε να ακούτε και να αναγνωρίζετε τις ανάγκες του παιδιού σας.
Προγραμματίστε μια εκδρομή ή κάτι διασκεδαστικό για όλη την οικογένεια.
Χωρίστε τις υπευθυνότητες με τον άλλο γονιό. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να περνάνε χρόνο και να κάνουν πράγματα και με τους δυο γονείς. Συγχρόνως αυτό βοηθάει τον καθημερινό σας προγραμματισμό.
Βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και προγραμματίστε το σταθερά μέσα στην εβδομάδα.
Μάθετε να λέτε όχι. Μην προσπαθείτε να εκπληρώνετε όλες τις επιθυμίες του παιδιού σας από τύψεις λόγω των πολλών σας υποχρεώσεων. Αξιολογήστε και πείτε μερικά όχι.

Μάγια Αλιβιζάτου
Παιδοψυχολόγος My Playce

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved